Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Εταιρείες κολοσσοί ενδιαφέρονται για την κυπριακή ΑΟΖ



Εταιρείες κολοσσοί της πετρελαϊκής βιομηχανίας έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και για εμπλοκή στις διαδικασίες αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κύπρου.
Η εταιρεία Petrobras της Βραζιλίας, η αμερικανικών συμφερόντων ExxonMobil, η βρετανική BP, η ολλανδικών συμφερόντων Shell, η εταιρεία Petronas της Μαλαισίας και η ρωσική Gazprom συγκαταλέγονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον κατάλογο εταιρειών, που αγόρασαν τα αποτελέσματα των ερευνών, που διενεργήθηκαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον εντοπισμό πιθανών υδρογονανθράκων.
Το ενδιαφέρον των εταιρειών επιβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.
Πολλές είναι οι εταιρείες που έχουν ενδιαφερθεί ή έχουν αγοράσει τα αποτελέσματα ερευνών που διεξήγαγε η Κυπριακή Δημοκρατία εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, δήλωσε ο κ. Στεφάνου, χωρίς, ωστόσο, να προβεί σε άλλες αποκαλύψεις. Το ενδιαφέρον διαφόρων εταιρειών για τον 2ο γύρο αδειοδότησης, είπε, θα είναι σημαντικό και θα δούμε και στην πράξη πώς μεταφράζεται αυτό.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ισραηλινού Υφυπουργού Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν, στην Αθήνα ότι το Ισραήλ επιθυμεί να καταστούν Ελλάδα και Κύπρος κέντρα μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει τέτοιες δηλώσεις. Ωστόσο, ανέφερε ότι είναι γνωστό το γεγονός ότι μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ διεξάγονται συζητήσεις και βρισκόμαστε σε επαφή στον τομέα της ενέργειας, προσθέτοντας ότι είναι κάτι που ασφαλώς ενδιαφέρει και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Εξάλλου, απαντώντας σ’ ερώτηση κατά πόσο η κυπριακή ΑΟΖ έχει σχέση με την εμφάνιση ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτή δεν είναι νέα πληροφορία, έχει δημοσιευθεί και πριν από αρκετές εβδομάδες ότι κατεβαίνει ρωσικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή. Είναι γνωστό, πρόσθεσε, ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια πολύ επίκαιρη από γεωστρατηγικής άποψης περιοχή, είναι πάντοτε σημαντική η στρατιωτική παρουσία διαφόρων χωρών στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου