Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Φέρνει ανατροπές η κατανομή των επιδοτήσεων




 
Φέρνει ανατροπές η κατανομή των επιδοτήσεων

Πλήρης αλλαγή του χάρτη των αγροτικών επιδοτήσεων φέρνει η νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2014 -2020. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι αποφάσεις του προσεχούς Μαρτίου θα οδηγήσουν σε δραστική αλλαγή της κατανομής των επιδοτήσεων, τόσο σε επίπεδο περιφερειών όσο και σε επίπεδο προϊόντων.

Μεγάλοι χαμένοι από τη νέα κατανομή των επιδοτήσεων αναμένεται να είναι οι παλιοί δικαιούχοι των δικαιωμάτων της περιόδου 2000-2002. Αντίθετα, προβλέπεται η ενίσχυση των επιδοτήσεων προς νέους καλλιεργητές και σε κατόχους χορτολιβαδικών εκτάσεων, με σταθερή παράμετρο τα επιδοτούμενα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Ελλάδα από τη νέα διαπραγμάτευση –μετά από αυτήν του προϋπολογισμού– αναμένεται να περιοριστεί σε κονδύλια 16-16,5 δισ. ευρώ με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων, έναντι των 18,6 δισ. ευρώ που είχε λάβει την περίοδο 2007-2013. Σημειώνεται ότι η επιτροπή έχει προτείνει η χώρα μας να λάβει το 2014 2,253 δισ. ευρώ, ποσό που θα μειωθεί στα 2,173 δισ. ευρώ ως το 2017 και έπειτα θα παραμείνει σταθερό.

Η κατανομή αυτών των χρημάτων αποτελεί και το νέο στοίχημα της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί οδηγούν μετά βεβαιότητας στη μείωση των επιδοτήσεων στους παραγωγούς ελαιόλαδου, βαμβακιού, σταφίδας και καπνού. Κι αν στην καλλιέργεια καπνού έχουν απομείνει ελάχιστοι να καλλιεργούν, στα τρία άλλα προϊόντα και, κυρίως, σε ελαιόλαδο και βαμβάκι, αναμένεται να σημάνουν τον ξεσηκωμό ολόκληρων ομάδων αγροτών. Αντίθετα, το πιθανότερο σενάριο είναι να αυξηθούν οι επιδοτήσεις στις αροτραίες καλλιέργειες (σιτηρά, καλαμπόκι κ.λπ.) και στην κτηνοτροφία.

Σήμερα, τα υψηλότερα δικαιώματα, κατά σειρά, είναι στις καλλιέργειες της σταφίδας, του καπνού, της βιομηχανικής ντομάτας, του βαμβακιού, του ελαιόλαδου και, τελευταία, τα δικαιώματα στις αροτραίες καλλιέργειες. Οι τομείς που δεν έχουν καθόλου δικαιώματα, άρα δεν λαμβάνουν κομμάτι από την πίτα των επιδοτήσεων, είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες οπωροφόρων, εκτός από ορισμένα προϊόντα, που όμως έχουν πολύ μικρά ποσά ενίσχυσης, και οι βοσκότοποι, αφού οι κτηνοτρόφοι επιδοτούνται με ειδικά δικαιώματα ανά ζώο και όχι ανά στρέμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου