Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Παράταση λόγω καιρού στα μπλόκα των αγροτών


  Η συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό κέντρο Νίκαιας το μεσημέρι της Πέμπτης, ενόψει της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα (25/02) με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος. Ύστερα από την παταγώδη αποτυχία του «πακέτου» στο οποίο συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στις αρχές του μήνα και το οποίο εμφανίσθηκε ως κίνησης καλής θελήσεως από την πλευρά της κυβέρνησης έναντι των αγροτών, τα τελευταία 24ωρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται να υπερισχύει η τακτική της πυγμής, με τους αρμόδιους υπουργούς να επιμένουν στο γνωστό «ότι δώσαμε δώσαμε»!

Τα τελευταία 24ωρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται να υπερισχύει η τακτική της πυγμής, με τους αρμόδιους υπουργούς να επιμένουν στο γνωστό «ότι δώσαμε δώσαμε».Τα τελευταία 24ωρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται να υπερισχύει η τακτική της πυγμής, με τους αρμόδιους υπουργούς να επιμένουν στο γνωστό «ότι δώσαμε δώσαμε».
Σ’ αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η σύσκεψη της Τετάρτης υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, μετά το πέρας της οποίας από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης φάνηκε καθαρά ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ακολουθήσει έναν νέο γύρο «δούναι και λαβείν» με τους αγρότες και στην καλύτερη περίπτωση θα περιορισθεί στην επίσπευση υλοποίησης κάποιων προγραμματισμένων πληρωμών, όπως π.χ. οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και το αγροτικό πετρέλαιο (κατά το ήμισυ).
Οι αγρότες από την πλευρά τους, με μόνο «σύμμαχο» τον καιρό που δεν θέλει να γυρίσουν στο χωράφι, δείχνουν πια εξαντλημένοι από το δρόμο και έτοιμοι να δεχθούν το απαραίτητο άλλοθι για να «κλείσουν» του θέμα.
Σ’ αυτό το πνεύμα, σήμερα Πέμπτη (21/02) είναι σε εξέλιξη ένας «μαραθώνιος» συναντήσεων εκπροσώπων του Πανελλαδικού, αρχικά με τον Φώτη Κουβέλη και στη συνέχεια με τους υφυπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Μαυραγάνη.
Εν το μεταξύ, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό κέντρο Νίκαιας το μεσημέρι της Πέμπτης. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα περισσότερα αγροτικά μπλόκα της χώρας και η διάθεση όλων ήταν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Μάλιστα, έχει προγραμματιστή συνάντηση για το μεσημέρι 14:00 της Δευτέρας (25/02)  με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος καθώς και οκταμελής αντιπροσωπεία αγροτών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλη Μπούτα.

Παράλληλα, αγρότες από τα μπλόκα της Ηλείας και των Σερρών θα συναντηθούν σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος θα συναντήσει τους αγρότες από την Ηλεία στις 10 το πρωί της Πέμπτης, ενώ η συνάντηση με του Σερραίους αγρότες από το μπλόκο του Λευκώνα θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, του αναπληρωτή υπουργού με τους αγρότες από την Ηλεία, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αιτήματα και προτάσεις τους για τη βελτίωση της κατάστασης του αγροτικού τομέα. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, τους ενημέρωσε για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξή τους και τους κάλεσε να συνεχίσουν μαζί την επεξεργασία των ζητημάτων ώστε να δοθούν λύσεις στις χρόνιες παθογένειες του αγροτικού χώρου.
«Δεν έχει νόημα, να είμαστε σε αντιπαράθεση για χρήματα που δεν υπάρχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξερχόμενος από την συνάντηση, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πετρέλαιο ανέφερε ότι εξετάζονται οι προτάσεις των αγροτών πάνω στο θέμα αυτό, όλα όμως εξαρτώνται από τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:
«Διυπουργική συνάντηση για τα αιτήματα των αγροτών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα  25/02/2013, στις 14:00, στο Υπουργείο Οικονομικών ( Νίκης 5-7, 6ος όροφος). 
Θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, καθώς και οκταμελής αντιπροσωπεία αγροτών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλη Μπούτα».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά το τέλος της συνάντησης με τους αγρότες από την Ηλεία και Αχαΐα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κάνουμε βήματα προσέγγισης με τους αγρότες, με διάλογο επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Πράγματι οι αγρότες, όπως και κάθε κοινωνική ομάδα καταβάλλουν βαρύ φορτίο στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν έχει νόημα, όμως, να είμαστε σε αντιπαράθεση για χρήματα που δεν υπάρχουν. Αντιθέτως θα πρέπει με συνεννόηση, με διάλογο να σχεδιάσουμε το αύριο της ελληνικής γεωργίας. Θέλω να ευχαριστήσω τους αγρότες από την Αχαΐα και την Ηλεία για την ιδιαίτερα χρήσιμη κουβέντα που είχαμε. Έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη πρόκληση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και το πολύτιμο εργαλείο στα χέρια μας, που είναι το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Μαζί με τους αγρότες λοιπόν, θα σχεδιάσουμε το αύριο της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Δημοσιογράφος: Βασικό αίτημα των αγροτών είναι φθηνό ρεύμα, φθηνό πετρέλαιο, σχεδιάζετε κάτι να κάνετε με κάρτα…     
Μ. Χαρακόπουλος: Εξήγησα στους αγρότες τις δυνατότητες που έχουμε για φέτος. Καταθέσανε ενδιαφέρουσες προτάσεις, σκέψεις τις οποίες μελετούμε. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και εμείς. Όλα βεβαίως εξαρτώνται από τα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας».
Τους αγρότες εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Νομού Ηλείας κ. Αρτέμης Κούγιας, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής από την Ηλεία κκ. Νίκος Καπώνης, Αλέξης Παναγόπουλος, Διονύσης Μάλιαρης, Δημήτρης Δεσκούκης και από τη Συντονιστική Επιτροπή νομού Αχαΐας, τα μέλη κκ Άκης Μαυρόγιαννης, Γρηγόρης Ρηγόπουλος και Κώστας Μαργιαλάς. Στη σύσκεψη μετείχαν από την πλευρά του Υπουργείου ο Γενικός Γραμματέας κ. Μόσχος Κορασίδης και ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος. Παρόντες ήταν και βουλευτές του νομού Ηλείας: η κ. Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο κ. Γιώργος Κοντογιάννης, ο κ. Ανδρέας Μαρίνος από τη Νέα Δημοκρατία, η κ. Έφη Γεωργοπούλου από το ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Γιάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ.


Νωρίτερα, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, το Agronews μετέδιδε:
Πυρετός στο Μαξίμου
«Παρουσιάσαμε στον Πρωθυπουργό την πορεία υλοποίησης των μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα και λάβαμε οδηγίες για την ταχύτερη επίλυση των ανοιχτών εκκρεμοτήτων που έχουμε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Μάξιμος Χαρακόπουλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Πρωθυπουργό, το μεσημέρι της Τετάρτης (20/02).
Από το μπλόκο της Νίκαιας αναμένουν την απάντηση στο αίτημά τους για συνάντηση με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Περιβάλλοντος μετά τις διαδοχικές επαφές που είχαν οι αγρότες με αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων, τη Δευτέρα (18/02) στην Αθήνα.
Παράλληλα, τα μέλη του Πανελλαδικού προγραμματίζουν συνάντηση με τους υφυπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Μαυραγάνη ενώ αναμένεται και συνάντηση τη Πέμπτη (20/02) με το Φώτη Κουβέλη, την ώρα που οι συνάδελφοί τους παραμένουν αμετακίνητοι στα 33 μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη χώρα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, έγινε αναφορά τόσο από τον Φώτη Κουβέλη όσο και από τον Ευάγγελο Βενίζελο, ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (18/02), συζητήθηκε το αγροτικό θέμα και σύμφωνα με δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών «η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις που αφορούν το πετρέλαιο κίνησης, το συνταξιοδοτικό, ενώ εξετάζεται και θέμα για το ΦΠΑ εφοδίων».
Ωστόσο, εκνευρισμό προκαλεί στους αγρότες, που είναι συγκεντρωμένοι στον κόμβο της Νίκαιας, τόσο η άρνηση του Πρωθυπουργού να τους δεχτεί όσο και η απάντηση που καθυστερεί για τη συνάντηση που έχουν ζητήσει με την τριυπουργική.
Εν τω μεταξύ, το παρών έδωσαν οι αγρότες στις κεντρικές πλατείες των νομών, όπου πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σήμερα Τετάρτη (20/02).
Μάλιστα η πορεία στη Λάρισα κατέληξε στο κόμβο της Νίκαιας, ως ένδειξη συμπαράστασης στους αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους περίπου ένα μήνα. Με τους συγκεντρωμένους να προχωρούν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης χωρίς να επέμβει η αστυνομία αυτή τη φορά.
Η διαμαρτυρία που ξεκίνησε στη μία το μεσημέρι περίπου, υπήρξε ειρηνική και διήρκησε δύο ώρες, οπότε και είχε σταματήσει η κυκλοφορία επί της Εθνικής Οδού στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ αποκαταστήθηκε μετά την αποχώρηση των διαμαρτυρόμενων.
Ειρηνικά έληξε και η κατάληψη του οδοστρώματος της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών που είχαν πραγματοποιήσει εκατοντάδες αγρότες, στο 103 χλμ. της οδού, στο ύψος του Βέλου Κορινθίας.
Εξάλλου το μεσημέρι, αγρότες της Κορινθίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική, σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια Ζευγολατιού Κορινθίας και για περίπου 40 λεπτά, οι διερχόμενοι οδηγοί δεν πλήρωναν το αντίτιμο διέλευσης.



«Στόχος μας είναι να έχουμε ισχυρή παρουσία αγροτών και συμβολική αγροτικών μηχανημάτων και τρακτέρ στα συλλαλητήρια, για να δείξουμε ότι είμαστε δίπλα στους πολίτες που αγωνίζονται», είπε ο Χρήστος Γκόντιας, εκπρόσωπος του Πανελλαδικού.

Στην πλατεία Ομονοίας αγρότες παρέταξαν δύο τρακτέρ προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ. Στο σημείο έσπευσαν γερανοφόρα οχήματα της τροχαίας για να απομακρύνουν τα τρακτέρ, προκαλώντας την αντίδραση των αγροτών, οι οποίοι είχαν λεκτική αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς.
Οι συγκεντρωμένοι δημιούργησαν «κλοιό» γύρω από τα τρακτέρ και δεν επέτρεψαν στα γερανοφόρα να προσεγγίσουν και να τα πάρουν.

 
Συναντήσεις αγροτών με εκπροσώπους των κομμάτων
Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν οι αγρότες τόσο οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος αλλά και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επιτέθηκαν στον Πρωθυπουργό με αφορμή την άρνησή του να δεχτεί τους αγρότες και να ανοίξει διάλογο μαζί τους.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «το πακέτο ημίμετρων και πλαστών υποσχέσεων της μνημονιακής συγκυβέρνησης του κ Σαμαρά έπεσε στο κενό», καθώς «οι αγρότες σε όλες τις μεριές της Ελλάδας πυκνώνουν τις γραμμές του αγώνα και προχωρούν σε πολύμορφες και πρωτότυπες μορφές κινητοποίησης».
«Είναι αδύνατον να μη δέχεται ο Πρωθυπουργός για το θέμα της πρωτογενούς παραγωγής να κάνει συζήτηση με τους αγρότες», είπε ο κ. Καμμένος στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των αγροτών.
«Η κυβέρνηση - υπάλληλος της τρόικας, αρνείται να συναντήσει τους αγρότες. Μετά την άρνηση του Πρωθυπουργού να απαντά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή των Ελλήνων, μετά την κατάργηση του νομοθετικού έργου και την υποκατάσταση από Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τώρα σταματά και τον διάλογο με τους αγρότες», συμπλήρωσε ο Π. Καμμένος.
«Προκλητική, απαράδεκτη έως και εμπρηστική», χαρακτήρισε τη στάση του κ. Σαμαρά η κ. Παπαρήγα, που συναντήθηκε επίσης με τους αγρότες.
«Το ίδιο ισχύει», πρόσθεσε, «για το γεγονός ότι οι τρεις υπουργοί, που είναι άμεσα δεμένοι με την αγροτική πολιτική και με τα αιτήματα που προβάλλουν οι αγρότες - που είναι αιτήματα για την επιβίωση - δεν καταδέχτηκαν ούτε καν να απαντήσουν».


«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πρόκληση, να μη μας δέχεται ο Πρωθυπουργός, αλλά και οι τρεις υπουργοί που είναι αρμόδιοι για τα ζητήματα που διεκδικούμε», δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου