Και με κάθε ευκαιρία, διάφοροι καιροσκόποι, κραυγάζουν πως τα πετρέλαια δεν είναι ευρωπαϊκά, αλλά ελληνικά!
Ευχαριστούμε για την πληροφορία, αλλά δεν χρειαζόταν η διευκρίνιση.
Άλλωστε, και οι κραυγάζοντες δεν «διευκρινίζουν», απλώς λαϊκίζουν και παραπληροφορούν, κρούοντας δήθεν τον κώδωνα του κινδύνου προς τον λαό (στον οποίο επιμένουν να πωλούν προστασία) και αφήνοντας να εννοηθεί πως ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας απειλείται – οπότε καλό είναι να τους καλέσουμε να… τον σώσουν!
Προφανώς ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι οι ΑΟΖ αποτελούν εθνικές οντότητες και επομένως ανήκουν στις χώρες που τις ανακηρύσσουν.
Και προφανώς αυτό το γνωρίζουν και αυτοί στους οποίους αποστέλλεται το μήνυμα – ότι δηλαδή η ΕΕ δεν μπορεί, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, να έχει ΑΟΖ.
Το μήνυμα έχει γεωστρατηγική και πολιτική αξία – όχι νομική.
Αυτό γίνεται αντιληπτό από όλους – πλην εκείνων που εννοούν να προκαλούν σύγχυση δια της παραπληροφόρησης.
Είναι, βέβαια, οι ίδιοι που με κάθε ευκαιρία κραυγάζουν πως τα σύνορά μας είναι τα σύνορα της Ευρώπης – ενώ προφανώς δεν είναι από νομικής πλευράς, αλλά από πολιτικής.
Είναι οι ίδιοι που απαιτούν από την Ευρώπη προστασία και την ίδια στιγμή γκρινιάζουν πως αυτή δεν είναι επαρκής.
«Και τι κερδίσαμε τόσα χρόνια στην ΕΕ;», θέτουν το επικίνδυνο ερώτημα. Και συνεχίζουν με φαινομενικά πειστικό τρόπο:
«Μήπως δεν συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, οι παραβιάσεις και οι παραβάσεις;»
Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα που οι καιροσκόποι δεν θέτουν, αλλά είναι υπαρκτό και εύλογο:
Μπορούμε να φανταστούμε την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης; Θα είχαμε πάρει όλα αυτά τα πακέτα της βοήθειας;.
Και το κυριότερο:
Πόσο σίγουροι είμαστε ότι δεν θα είχαμε εμπλακεί σε δυο-τρεις (τουλάχιστον) πολέμους με την Τουρκία, αν δεν ανήκαμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια κι’ αν οι Τούρκοι αισθάνονταν πως είμαστε μόνοι και απομονωμένοι;
Ποια είναι η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα;
Και επίσης:
Υπήρχε περίπτωση να μην αναγνωριστούν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» από όλα τα κράτη της ΕΕ, αν δεν ήμασταν μέλος της Ένωσης;
Εδώ, ποια είναι η απάντηση;
Ε, ναι, λοιπόν, και τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά και ο ενεργειακός μας πλούτος είναι ενεργειακός – πάντα με την πολιτική έννοια.
Αυτή τη στιγμή, η Κύπρος κάνει αγώνα δρόμου και πιέζει την εταιρία Noble να επισπεύσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12, διότι η τρόικα αρνείται μέχρι στιγμής να συμπεριλάβει στους υπολογισμούς της τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο.
Κι’ αυτό, διότι μόλις υπάρξει η επιβεβαίωση, τα κοιτάσματα θα αποκτήσουν μια συγκεκριμένη αξία.
Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα.
Η στρατηγική που έχει επιλεγεί από τον πρωθυπουργό – να θυμίζει δηλαδή συνεχώς στους δανειστές την ύπαρξη των κοιτασμάτων και των ενεργειακών μας πόρων – σχετίζεται επομένως όχι μόνο με την διασφάλισή τους από διάφορες επιβουλές, αλλά και με την δυνατότητα που θα προσφέρουν στην Ελλάδα να βγει στις αγορές και να απαλλαγεί από τα μνημόνια.
Όποιοι υποστηρίζουν οτιδήποτε άλλο, απλώς θέλουν την Ελλάδα εξασθενημένη και εκτός ΕΕ για να την φάνε οι λύκοι – συμπεριλαμβανομένων και των εαυτών τους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου