Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Aποκτούν γρήγορο ίντερνετ οι αγροτικές περιοχές

«Πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το σχετικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 161,7 εκατ. ευρώ.
Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός εκ των σημαντικότερων έργων υποδομής για τις τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας χάρη στην έγκριση της αρμόδιας επιτροπής των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης του rural broadband (αγροτικό ίντερνετ) και αναμένεται το προσεχές διάστημα η έγκριση της χρηματοδότησής του και η προκήρυξή του.

Το έργο, η αξία του οποίου ξεπερνά τα 161 εκατ. ευρώ, είχε «σκαλώσει», στις Βρυξέλλες, οι οποίες δεν είχαν εγκρίνει τον αρχικό σχεδιασμό του. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει ως στόχο την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές της χώρας και την κάλυψη όλων των κενών σημείων στον ευρυζωνικό χάρτη της χώρας μας.

Μόλις δοθεί και το τελικό «πράσινο φως» από την Κομισιόν για το θέμα της χρηματοδότηση, τότε θα είναι απλά θέμα ημερών για την προκήρυξή του από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.

Το έργο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), προκειμένου να καλυφθούν οι αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές χωρίς υφιστάμενο δίκτυο, με διαδικτυακή υποδομή υψηλών ταχυτήτων ταχύτητας και η εκμετάλλευση και η αξιοποίηση των υποδομών για χρονική περίοδο 10 ετών.

Το έργο ΣΔΙΤ θα έχει την μορφή του «ΒΟΤ» («Build, Operate, Transfer») και την κατεύθυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών χονδρικής στους παρόχους για την αξιοποίηση της τηλεπικοινωνιακής υποδομής. Ιδιωτικοί φορείς θα αναλάβουν την ανάπτυξη και τη διαχείριση των Αγροτικών Ευρυζωνικών Δικτύων σε τρεις γεωγραφικές ενότητες.

  • Η πρώτη αποτελείται από τις περιφέρειες της Δυτικής, Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς και τμήμα της Ηπείρου.
  • Στη δεύτερη εντάσσονται οι Περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς (πλην Βοιωτίας), Κυκλάδων και κομμάτι των Ιονίων.
  • Στην τρίτη ανήκουν τα Ιόνια Νησιά, η Βοιωτία, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου