Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Σπαθόχορτο ή Βαλσαμόχορτο

 

σπαθόχορτο βαλσαμόχορτο Hypericum perforatum L. Υπερικόν το Διάτρητον
Λίγα λόγια για το φυτό Σπαθόχορτο ή Βαλσαμόχορτο
Το σπαθόχορτο ή βάλσαμο  η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Hypericum perforatum L. (Υπερικόν το Διάτρητον) ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι Πατέρες της Ιατρικής Επιστήμης, ο Ιπποκράτης κι ο Διοσκουρίδης, το παρασκεύαζαν και το χρησιμοποιούσαν για την αποθεραπεία των  ασθενών τους. Μία από τις ιδιότητες του βάλσαμου ήταν  η χρήση του για την ταρίχευση των νεκρών. Από την ιδιότητά του αυτή, πήρε και το όνομαΒάλσαμο.
Τα  κίτρινα ακτινόμορφα άνθη, του βάλσαμου ή σπαθόχορτου, έχουν την μέγιστη συγκέντρωση των πιο ωφέλιμων συστατικών με κυριότερα από αυτά την υπερικίνη και την υπερφορίνη, οι οποίες συνεργάζονται στην αύξηση των επιπέδων των διαβιβαστών του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη και η νοραδρεναλίνη. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές διατηρούν την κανονική διάθεση και τη συναισθηματική σταθερότητα Η ουσία υπερικίνη έχει αντισηπτική επίδραση κατά των ιών και των βακτηρίων, με αποτέλεσμα την επούλωση των πληγών και την καταπολέμηση των μολύνσεων. Ητανίνη, η οποία υπάρχει σε ολόκληρο το φυτό, έχει στυπτικές ιδιότητες, ενώ οι φλαβονόλεςμειώνουν τις φλεγμονές.
Ονόματα του φυτού:
Βάλσαμο, Βαλσαμόχορτο, Λειχηνόχορτο, Περίκη, Χελωνόχορτο, Κοψοβότανο, Ψειροβότανο, Σπαθόχορτο, Βότανο του Άη’Γιάννη του Προδρόμου St.John’s wort oil
Συνταγή σπαθόλαδου
Το σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο είναι προιόν που παράγεται από το φυτό σπαθόχορτο ή υπερικόν και από ελαιόλαδο.
σπαθόλαδο βαλσαμέλαιο 250mlΑφού κόψουμε το φυτό κοντά στο άνθος του, χωρίς να το ξεριζώσουμε και μάλιστα στην εποχή που βρίσκεται σε ανθοφορία (Μάης – Ιούνης), ρίχνουμε τις κορφές με τα άνθη σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θάσου, οξύτητας 0,3 - 0,8 βαθμούς, το οποίο βρίσκεται μέσα σε γυάλινη φιάλη, σε ποσότητα 40% σπαθόχορτο και το υπόλοιπο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θάσου και το αφήνουμε στον ήλιο για 2-3 ημέρες ούτως ώστε  να κοκκινήσει. ΔΕΝ πρέπει να αφήνουμε το σπαθόλαδο περισσότερες ημέρες στον ήλιο, γιατί το ελαιόλαδο που περιέχει, αν είναι εκτεθειμένο για αρκετές ημέρες στον ήλιο ταγκιάζει και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο, παρά μόνο για εξωτερική χρήση.
Μετά από 30 έως 40 ημέρες το σπαθόλαδο είναι έτοιμο για χρήση.
Πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Το σπαθόλαδο δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.
Το Σπαθόλαδο μπορείτε να το βρείτε έτοιμο χειροποίητο παραδοσιακά παρασκευασμένο στη Θάσο, σε γιάλινη συσκευασία των 250 ml σε συμφέρουσα χαμηλή τιμή σπαθόλαδου, και να το παραγγείλετε online.
Φαρμακευτικές ιδιότητες του σπαθόλαδου
Πρόκειται για το περίφημο Βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι πολεμιστές για την επούλωση των πληγών από τα σπαθιά των αντιπάλων.
Είναι αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες, επουλωτικό, είναι ιδανικό για κάθε πόνο 
ρευματικό και για τους πόνους των αρθρώσεων. Για κάθε είδους πληγές, κακώσεις, μώλωπες, εγκαύματα, φλεγμονές, έλκη, οιδήματα.
Για κράμπες, πιασίματα και ψύξεις, νευραλγίες και πονοκεφάλους. Κάνουμε επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά. Μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με μια διαποτισμένη γάζα.
Εφαρμογή του σπαθόλαδου:
Στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα, αφού την καθαρίσουμε, επάλειψη με αρκετή ποσότηταΣπαθόλαδου ούτως ώστε αυτή «να λαδίσει». Στη συνεχεία αφήνουμε το Σπαθόλαδο για λίγη ώρα (30'-60') μέχρι να απορροφηθεί.
Το Σπαθόλαδο ή Βαλσαμέλαιο είναι επίσης πόσιμο. Συνιστάται ιδιαίτερα για το έλκος, τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου. Τελευταία χρησιμοποιείται και ως αντικαταθλιπτικό, πάντα βέβαια με την συμβουλή του γιατρού και όχι σε μεγάλες δόσεις, όταν παίρνουμε και χάπια.
Πίνουμε μισό κουταλάκι του γλυκού, το πρωί, νηστικοί, και το βράδυ πριν την κατάκλιση, και όποτε παρουσιάζεται πρόβλημα. Συνιστάται η συχνή λήψη σε μικρές δόσεις. Ως πόσιμο δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με υπέρταση.
Ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ, μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια, ανάλογα με την περίπτωση, ή να συνδυαστεί με άλλα έλαια (π.χ. αμυγδαλέλαιο, έλαιο αβοκάντο κ.λ.π.).Επίσης με μελισσοκέρι και πρόπολη δημιουργεί κεραλοιφή που βοηθά στα σκασμένα χείλη, τα χέρια και αναπλάθει τα κύτταρα.
Επισημάνσεις :
Επειδή η Υπερικίνη (Hypericin), που εμπεριέχεται στο φυτό είναι φωτοευαίσθητη ουσία συνίσταται η χρήση του Σπαθόλαδου ή Βαλσαμέλαιου. κυρίως τις βραδινές ώρες.
Το Σπαθόλαδο ή Βαλσαμέλαιο παρασκευάζεται στην Θάσο από άγριο σπαθόχορτο το οποίο συλλέγεται από τις ορεινές πλαγιές των βουνών (όχι καλλιεργημένο) της Θάσου και βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, από την γνωστή ποικιλία ελιάς Θρούμπα Θάσου, η οποία περιέχει την μεγαλύτερη ποσότητα 1237 μg/g καρπού, της αντιοξειδωτικής, αντικαρκινικής ουσίας, με την επιστημονική ονομασία Ελαιοευροπαΐνη.
Προσοχή..!! 
Το αποξηραμένο σπαθόχορτο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως αφέψημα σε συνδυασμό με άλλα αρωματικά φυτά και να το πίνουμε σαν τσάι ή ως σκόνη για την παρασκευή διαφόρων αλοιφών, γιατί έχει χάσει το 50% από τις ιδιότητές που έχει, όταν είναι φρεσκοκομμένο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου