Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Φτιάξε Σπαθόλαδο

Ας δούμε πως φτιάχνεται το πολύ χρήσιμο σπαθόλαδο το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για επούλωση πληγών και εγκαυμάτων

ι αφού είδαμε κάποια βασικά πράγματα για το σπαθόχορτο (ή βάλσαμο) και τις θεραπευτικές επουλωτικές του ιδιότητες του σε προηγούμενη δημοσίευση, ας δούμε πως φτιάχνεται το πολύ χρήσιμο σπαθόλαδο το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για επούλωση πληγών και εγκαυμάτων.
Πρώτο βήμα φυσικά είναι ο εντοπισμός του φυτού και η συλλογή λουλουδιών. Όπως είπα είναι ένα φυτό που μπορείτε να ξεχωρίσετε εύκολα όταν είναι ανθισμένο.
spathoxorto2 Φτιάξε Σπαθόλαδο
Προσέξτε σε λεπτομερεια μιας φωτογραφίας μου τις μικροσκοπικές σκουρόχρωμες κουκίδες.
spathoxorto3 Φτιάξε Σπαθόλαδο
Αυτές οι κουκίδες περιέχουν αιθέρια έλαια και χρώμα που θα βάψουν τα χέρια σας καθώς συλλέγετε τα άνθη. Αναρωτιέμαι αν σε κάποια άλλη εποχή τα χρησιμοποιούσαν και ως φυσική βαφή υφασμάτων. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι προσφέρουν ένα βαθύ κόκκινο χρώμα στο ελαιόλαδο.
spathoxorto xroma Φτιάξε Σπαθόλαδο
Αφού ξεχωρίσουμε τα λουλούδια του σπαθόχορτου τα βάζουμε μέσα σε ένα γυάλινο βάζο.
spathoxorto louloudia Φτιάξε Σπαθόλαδο
Στη συνέχεια γεμίζουμε το βάζο μας με ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύψει τα λουλούδια μας.
spathoxorto kai ladi Φτιάξε Σπαθόλαδο
Κλείνουμε το βάζο μας με ένα καπάκι και το τοποθετούμε στον ήλιο για 30-40 μέρες.  Το ελαιόλαδο στο βάζο μας θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα μέσα στις πρώτες 48 ώρες και να μεταμορφώνεται από πράσινο σε βαθύ κόκκινο.
Όταν περάσουν οι μέρες σουρώνετε το περιεχόμενο του βάζου ώστε να απομακρύνετε τα λουλούδια από το βαθυκόκκινο σπαθόλαδο.
spatholado Φτιάξε Σπαθόλαδο
Μπορείτε να βάλετε το σπαθόλαδο σε μικρά μπουκαλάκια και να το χαρίσετε σε αγαπημένα σας πρόσωπα για μια ώρα ανάγκης. Να είστε σίγουροι πως θα το εκτιμήσουν όταν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου