Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα ζητάει μέσω του νέου Μνημονίου η τρόικα στο νέο «μνημόνιο» που δημοσιεύτηκε

Βραχυκύκλωμα με τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την απόφαση του ΥΠΕΚΑ με την οποία,  αυξάνεται έως 25% το τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) για τα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος και η τρόικα ανοίγει… διάπλατα το παράθυρο για νέες επιβαρύνσεις.
Στο νέο «Μνημόνιο» που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα γίνεται λόγος για «πολιτική αντίσταση στην αύξηση των τιμών του ρεύματος για τους καταναλωτές στη χαμηλή τάση, τη στιγμή που πρέπει να διαμορφωθούν τιμολόγια με βάση την ανάκτηση του κόστους του ηλεκτρισμού, προκειμένου να ενισχυθεί η είσοδος νέων εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να αμβλυνθούν οι πιέσεις ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και να μειωθεί το κόστος ηλεκτρισμού για τη βιομηχανία».
Στην πράξη οι δανειστές ζητούν  από την κυβέρνηση να καταργηθεί η «σταυροειδής επιδότηση» μεταξύ των τιμολογίων ρεύματος της ΔΕΗ υπέρ των αγροτών και των νοικοκυριών με χαμηλή κατανάλωση και εις βάρος της βιομηχανίας. Το επιχείρημα είναι ότι οι τιμές ηλεκτρισμού θα πρέπει να αντανακλούν πλήρως το οριακό κόστος στη χονδρική αγορά, καθώς και το κόστος στη λιανική συν ένα περιθώριο που θα επιτρέψει τον ανταγωνισμό για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών. Με δύο λόγια, η τρόικα αναγνωρίζει ότι το κόστος του ρεύματος για τις βιομηχανίες είναι υψηλό και μη ανταγωνιστικό, ωστόσο προτείνει το «μάρμαρο» της μείωσής του να το πληρώσουν οι… αγρότες, τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις! 
Την ίδια στιγμή, μέσω της έκθεσης των δανειστών ζητείται η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ) σε εξαμηνιαία βάση (Ιούλιος 2013, Ιανουάριος 2014 και Ιούλιος 2014). Δηλαδή, δεν αποκλείεται μετά την τελευταία αύξηση, να ακολουθήσει άλλη μια τον ερχόμενο Ιανουάριο και ενδεχομένως μία ακόμα τον Ιούλιο του 2014.

Προετοιμασία για το νέο «κούρεμα» στα φωτοβολταϊκάΠαράλληλα, το Μνημόνιο προετοιμάζει το έδαφος για το νέο «κούρεμα» στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών (θέμα στο οποίο επίσης αναφέρθηκε στο προηγούμενο φύλλο η Agrenda).
Συγκεκριμένα, ζητά το Σεπτέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας και κυρίως ττων φωτοβολταϊκών για τη μείωση των εγγυημένων τιμών αγοράς της ενέργειας.
Προτείνεται, πάντως, αυτό να υλοποιηθεί με τρόπο που δεν θα απειλείται η βιωσιμότητα των μονάδων και οι περικοπές να γίνουν εκεί που οι ταρίφες δεν είχαν προσαρμοστεί σε «ανταγωνιστικά» επίπεδα με προηγούμενες πράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου