Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

Βαρουφάκης: Μετέτρεψαν την διαπραγμάτευση σε πόλεμο

Βαρουφάκης: Μετέτρεψαν την διαπραγμάτευση σε πόλεμο - Media

Η ελληνική κυβέρνηση ξεπέρασε πολλές από τις κόκκινες γραμμές της σε μια προσπάθεια προσέγγισης των δανειστών αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.
Συγκεκριμένα, ο Γ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν διαπραγματευόμαστε με τη Γερμανία και με τους εταίρους μας και αυτό είναι το εκνευριστικό μέρος της διαπραγμάτευσης. Διαπραγματευόμαστε με την Τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν). Δεν είναι αληθές ότι έχουν κάνει παραχωρήσεις – εμείς έχουμε κάνει κι εκεί υπάρχει το αδιέξοδο. Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο εμφανίστηκαν με πολλές από τις προτάσεις που εμφανίζουν και τώρα. Εν συνεχεία πέρασαν αρκετοί μήνες διαπραγματεύσεων με το Brussels Group και υπήρξε περαιτέρω σύγκλιση».
«Ξεπεράσαμε πολλές από τις κόκκινες γραμμές μας»
«Κάναμε ένα σχέδιο στα σημεία που συμφωνούμε και σε εκείνα που δεν συμφωνούμε. Καταγράψαμε τη θέση μας και κάναμε μια σειρά παραχωρήσεων για να πλησιάσουμε την άλλη πλευρά. Αυτή είναι η πρόταση που παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό που παρουσίασε ο κ. Γιούνκερ στον κ. Τσίπρα με την υποστήριξη της κ. Μέρκελ και του κ. Ολάντ ήταν μια επιστροφή στο αρχικό σημείο, σαν να μην είχαν υπάρξει μέχρι τώρα καθόλου διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι μια πρόταση που κάνεις όταν δεν θέλεις συμφωνία. Δεν τη θεωρούμε εποικοδομητική, τη στιγμή που εμείς πήγαμε ενάντια σε πολλές από τις υποσχέσεις μας και ξεπεράσαμε πολλές από τις κόκκινες γραμμές μας» απάντησε ο υπουργός σε ερώτηση σχετικά με το γιατί δεν προχώρησε η συμφωνία.
Οι υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης
Στη συνέχεια, ο Βαρουφάκης ανέφερε σημεία στα οποία η ελληνική πλευρά έκανε παραχωρήσεις: «Τους προσφέρουμε πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία εγώ δεν πιστεύω. Μόνο και μόνο για να έρθουμε πιο κοντά στις θέσεις τους. Τους προσφέραμε μια αύξηση στον ΦΠΑ αν και θα είναι προβληματικό για εμάς. Υπήρξαν κινήσεις καλής θέληση θέλοντας να δείξουμε ότι επιθυμούμε συμφωνία. Θα προσπαθήσω να μείνω αισιόδοξος μέχρι και την τελευταία στιγμή, αλλά είναι σαφές ότι η άλλη πλευρά πρέπει να έρθει στο... πάρτι τώρα».
Ο υπουργός ερωτήθηκε γιατί δεν μπορεί να υπάρξει γέφυρα ανάμεσα στις δύο πλευρές και εξήγησε ότι «Η διαφορά είναι αν είναι να σκοτώσει κανείς ό,τι έχει μείνει από την ελληνική οικονομία και το να μην το σκοτώσει. Είμαστε σε μια κατάσταση διαρκούς συρρίκνωσης εδώ και επτά χρόνια. Εάν προχωρήσουμε σε μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσουμε τη φορολογία για να πιάσουμε το στόχο των τριών δισ. ευρώ που ζητάει η άλλη πλευρά, θα έχουμε μεγαλύτερο έλλειμμα την επόμενη χρονιά. Είναι σαν να χτυπάς μια άρρωστη αγελάδα και να της ζητάς να παράγει περισσότερο γάλα – θα την σκοτώσει. Ακόμη και η δική μας πρόταση για πλεόνασμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ είναι υπερβολική. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ισορροπημένους προϋπολογισμούς»
Αναδιάρθρωση του χρέους
«Τα δημοσιονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις είναι μόλις το 1/3 του πακέτου που διαπραγματευόμαστε. Είμαστε σαφείς: χρειαζόμαστε μια αναδιάρθρωση του χρέους για να μπορούν να γίνουν οι πληρωμές βιώσιμες. Και χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό πακέτο. Αυτό, σύμφωνα με την πρότασή μας, πρέπει να έρθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Υπήρξαν κάποιες θετικές γνώμες των δανειστών πάνω σε αυτές τις προτάσεις, αλλά η άλλη πλευρά πρέπει να κατανοήσει ότι οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που εμείς προτείνουμε πρέπει να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πλάνου για να τερματιστεί η ελληνική κρίση. Το θέμα δεν είναι να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα, διότι αυτοί είναι που θέλουν οι γραφειοκράτες» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας για την ύφεση και την αναδιάρθρωση του χρέους.
Επιπλέον, σε ερώτηση για το πώς θα έπρεπε να είναι η επόμενη συμφωνία, ο Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι: «Δεν θέλουμε ούτε ένα νέο ευρώ. Αυτό που προτείνουμε είναι ανταλλαγή ομολόγων που είναι το μεγάλο πρόβλημα και μας απαγορεύσει να μετέχουμε στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Θα πρέπει να λάβουμε ένα δάνειο από το ESM που θα πάει κατευθείαν στην ΕΚΤ. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Αν θέλουμε μια αναλυτική συμφωνία δεν μπορούμε να αφήσουμε το χρέος εκτός».
Στην περίπτωση που δεν θα βρεθεί λύση, ο Βαρουφάκης απάντησε: «Ρωτήστε την Τρόικα, ρωτήστε τους θεσμούς. Εμείς θέλουμε συμφωνία, αλλά δεν έχουμε πάρει εντολή να διαιωνίσουμε την κρίση».
Επιπλεόν, ο υπουργός δήλωσε ότι τίποτα από όσα γράφτηκαν για το Eurogroup στη Ρίγα δεν είναι αληθές ή ότι δεν ηγείται τις διαπραγματευτικής ομάδας. Καταφέρεται, δε, κατά της άλλης πλευράς λέγοντας ότι έχασαν την ευκαιρία που τους πρόσφερε η Ελλάδα μετατρέποντας την διαπραγμάτευση σε πόλεμο. Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πιέζεται από τους δανειστές να μην νομοθετεί ακόμη και για πράγματα που έχουν συμφωνηθεί, διότι αυτές οι ενέργειες χαρακτηρίζονται μονομερείς.
Λίστα Λαγκάρντ
Τέλος, αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ εξήγησε ότι υπάρχουν και νέες λίστες τις οποίες επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση και περιμένει καλά αποτελέσματα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, επανέφερε την πρόταση του προς την Μέρκελ να απευθύνει ένα λόγο ελπίδας προς τον ελληνικό λαό λέγοντας πως η Γερμανία πρέπει να έχει ηγετικό ρόλο.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου