Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Απροσδόκητο εύρημα στο CERN θέτει τη θεωρία της σχετικότητας υπό αμφισβήτηση.



Εύρημα με μεγάλη εννοιολογική σημασία στο CERN


Οι ειδικοί λένε ότι έχουν καταγραφεί υποατομικά σωματίδια που ταξιδεύουν ταχύτερα από το φως, πράγμα το οποίο έρχεται σε αντίθεση με έναν από τους θεμελιώδεις νόμους του Αϊνστάιν για το σύμπαν. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό, διότι αν  επιβεβαιωθεί, η ανακάλυψη θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θεωρία της ειδικής σχετικότητας, που λέει ότι η ταχύτητα του φωτός είναι μια «κοσμική σταθερά» και ότι τίποτε στο σύμπαν δεν μπορεί να ταξιδέψει πιο γρήγορα.
Μετρήσεις που έγιναν σε διάστημα τριών ετών στον υπόγειο ανιχνευτή νετρίνων στο Gran Sasso της κεντρικής Ιταλίας, έδειξαν νετρίνα του μιονίου να διανύουν την απόσταση από το σημείο παραγωγής τους στο CERN μέχρι τον υπόγειο ανιχνευτή στην Ιταλία με ταχύτητα 60 νανοδεπτερολέπτων, μεγαλύτερη δηλαδή αυτή της ταχύτητας του φωτός.
 Ο Δρ Αντόνιο Ereditato, εκπρόσωπος των ερευνητών, δήλωσε: “Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στα αποτελέσματά μας. Έχουμε κάνει ελέγχους με μεγάλη προσοχή ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν υπήρξε κάτι που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει στρέβλωση στις μετρήσεις μας, αλλά δεν βρήκαμε τίποτα..”
Και πρόσθεσε: «Προσκαλούμε τώρα τους συναδέλφους να το ελέγξουν ανεξάρτητα.»
Η θεωρία του Αϊνστάιν, η οποία έχει αντέξει τον έλεγχο περισσότερο από έναν αιώνα, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του λεγόμενου «τυποποιημένου μοντέλου» της Φυσικής, που επιχειρεί να περιγράψει τον τρόπο που δουλεύει το σύμπαν και τα πάντα σε αυτό.
Το εντελώς απροσδόκητο εύρημα προέκυψε από την έρευνα των φυσικών που εργάζονται για ένα πείραμα που ονομάστηκεΌπερα (Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus), το οποίο διοργανώνεται από κοινού μεταξύ του ερευνητικού κέντρου σωματιδίων CERN κοντά στη Γενεύη και του εργαστηρίου Gran Sasso στην κεντρική Ιταλία.
Ένα σύνολο από 5.000 δέσμες νετρίνων – μικροσκοπικά σωματίδια που διαποτίζουν το σύμπαν – απολύθηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών ετών από το CERN προς το Gran Sasso, 732 χιλ. μακριά, όπου εντοπίζονταν από γιγαντιαίους ανιχνευτές.
Το φως θα είχε καλύψει την απόσταση σε περίπου 2,4 χιλιοστά του δευτερολέπτου, αλλά τα νετρίνα χρειάστηκαν 60 νανοδευτερόλεπτα – ή 60 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου – πιο γρήγορα από τον χρόνο που θα έκαναν αν κινούνταν με την ταχύτητα του φωτός.
«Είναι μια σχετικά ελάχιστη διαφορά, αλλά εννοιολογικά είναι εξαιρετικά σημαντική. Η διαπίστωση είναι τόσο εντυπωσιακή ώστε, προς το παρόν, όλοι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», δήλωσε ο Δρ Ereditato, ο οποίος εργάζεται επίσης στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία.
Ο Δρ Ereditato αρνήθηκε να κάνει εικασίες για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό, αλλά άλλοι φυσικοί, οι οποίοι ενημερώθηκαν επίσημα για την ανακάλυψη σε μια συνάντηση στο CERN την Παρασκευή, διαπίστωσαν ότι οι μετρήσεις της Opera ήταν σωστές.
 Μεγάλο μέρος της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας βασίζεται στην ιδέα, ότι αν το εμπόδιο της ταχύτητας του φωτός μπορεί να ξεπεραστεί, τότε το ταξίδι στο χρόνο θα μπορούσε θεωρητικά να γίνει δυνατό, αλλά η ομάδα δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις δυνατότητες της ανακάλυψης.
«Απλά δεν θέλω να σκέφτομαι τις επιπτώσεις», δήλωσε ο Δρ Ereditato.
«Είμαστε επιστήμονες και εργαζόμαστε μόνο με βάση τα όσα γνωρίζουμε.»
Channel4news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου