Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Η Δικαιοσύνη στη Θράκη βλέπει... κόκκινα;



7 χρόνια μετά τα γυρίσματα στον Εχίνο, τιμωρία από 5 μήνες φυλάκισης
Περιοδικό Αζινλίκτσα 24-9-2011
Το Εφετείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε την μείωση της ποινής από 9 μήνες σε 5 και την τριετή αναστολή της, για τους δύο κατηγορούμενους από τον Εχίνο που κατηγορούνταν ότι κατά την διάρκεια των γυρισμάτων του σίριαλ ¨Αρχιπέλαγος¨ χρησιμοποιώντας βία πήραν την κασέτα από το συνεργείο και επιτέθηκαν στην ομάδα αυτή.
Το Εφετείο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την απόφαση σχετικά με τα γεγονότα που είχαν αρχίσει ακριβώς 7 χρόνια πριν όταν κατά την διάρκεια γυρισμάτων του σίριαλ ¨Αρχιπέλαγος¨ του Άλφα λέχθηκε ότι ηθοποιοί κινήθηκαν απρεπώς εντός του Γιουκαρί τζαμιού και πρόσβαλαν την θρησκεία. Το δικαστήριο μείωσε την ποινή των Εκρέμ Μέτσο και Σεβκέτ Σαρ που κατηγορούνταν πως πήραν δια της βίας την κασέτα γυρίσματος και επιτέθηκαν στο συνεργείο, από 9 μήνες σε 5 και έδωσε τριετή αναστολή.
Όπως είναι γνωστό το 2004 στα γεγονότα του Εχίνου είχαν συλληφθεί 4 άτομα που είχαν εμπλακεί και είχαν υποβληθεί μηνύσεις σε βάρος τους από τα μέλη του συνεργείου. Στην πρώτη δίκη το Τριμελές Ποινικό Δικαστήριο είχε αποφασίσει την τιμωρία με 9 μήνες φυλάκιση των Εκρέμ Μέτσο και Σεβκέτ Σαρ, ενώ αθώωσε και άφησε ελεύθερους τους Εγιούπ Παλικάρ και Χουσείν Καμπούρ. Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων Ορχάν Χατζηιμπράμ είχε πει πως θα υπέβαλαν έφεση.
Τις περασμένες μέρες δικάστηκε πάλι η υπόθεση στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο αποφάσισε την μείωση της ποινής από 9 μήνες σε 5 και την τριετή αναστολή εκτέλεσης της.
Το περιστατικό που έφτασε στο δικαστήριο έγινε όταν κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στο χωριό Εχίνος άρχισαν ταραχές διότι βγήκε φήμη πως 3 ηθοποιοί μπήκαν στο τζαμί χωρίς την άδεια του ιμάμη και ότι μία εξ αυτών φάνηκε να είναι ημίγυμνη. Όταν χωρικοί που είχαν μάθει το γεγονός συγκεντρώθηκαν γύρω από το τζαμί ζητώντας την κασέτα των γυρισμάτων υπήρξε ταραχή και οι ηθοποιοί κατέφυγαν στο αστυνομικό τμήμα Εχίνου.
Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά στο αστυνομικό τμήμα ζητούσε οι ηθοποιοί και οι αρμόδιοι να ζητήσουν συγγνώμη και να τους παραδοθεί η κασέτα με τα γυρίσματα.
Κατά τα γεγονότα προκλήθηκαν ζημίες σε όχημα του συνεργείου που υπέστη επίθεση, ενώ αστυνομικοί συνέλαβαν δύο κατοίκους του Εχίνου ως υπεύθυνους για τα γεγονότα και για την επίθεση σε βάρος του συνεργείου.
Η πρωταγωνίστρια του σίριαλ Δέσποινα Μοίρου στην κατάθεση της στην αστυνομία κατέθεσε : Μας έδειραν άνθρωποι από το χωριό. Μετά από επίθεση που κράτησε 3 ώρες μου έσκισαν τα ρούχα¨.
Η Δέσποινα Μοίρου επέμεινε πως δεν γυρίστηκε οποιαδήποτε σκηνή που να πρόσβαλε τις θρησκευτικές παραδόσεις των κατοίκων του χωριού και ως απόδειξη πρόβαλε τις κασέτες που είχαν πάρει οι ίδιοι οι χωρικοί.
Σχόλιο ιστολογίου: Προφανώς, η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν μπόρεσε να δει ή να κατανοήσει την επίθεση που έγινε, ούτε στάθηκε ικανή να διαγνώσει την επιχείρηση δύναμης που στήθηκε σε ένα θέατρο του παραλόγου που ως εκ θαύματος δεν "πληρώθηκε" με ανθρώπινες ζωές.
Εάν οι δικαστές δεν έχουν την τόλμη να δικάζουν και να καταδικάζουν ρατσιστικές επιθέσεις κατά Ελλήνων πολιτών, τότε να αρνούνται να δικάσουν.
Εάν οι Έλληνες δικαστές δεν μπορούν να αποδώσουν το νόμο και να κατατροπώσουν άκρως επικίνδυνες για την εθνική ασφάλεια παραβατικές συμπεριφορές, τότε να το δηλώσουν ευθαρσώς.
Εάν οι Έλληνες δικαστές δεν μπορούν να υπεραπιστούν την Δικαιοσύνη, τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας, τότε μπορούν κάλλιστα να παραιτηθούν.
Δεν είναι δυνατόν παραβατικές συμπεριφορές υποκινούμενων από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, να αντιμετωπίζονται ως τροχονομικές παραβάσεις.
Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες της Θράκης να χωρίζονται και να αξιολογούνται (για την παραβατικότητά τους) αναλόγως με το θρήσκευμά τους.
Δεν είναι δυνατόν η Ελληνική Δικαιοσύνη να επισημοποιεί την ρατσιστική κυβερνητική συμπεριφορά εις βάρος των χριστιανών κατοίκων της Θράκης και να δημιουργεί νομικά προηγούμενα που μόνο αρνητικές εξελίξεις προοιωνίζουν...
Όποιος κρατικός λειτουργός ενισχύει άμεσα ή έμμεσα το κλίμα εκφοβισμού και ανισότητας εις βάρος των χριστιανών της Θράκης, μπορεί και πρέπει να παραιτηθεί άμεσα, αφού συνεπικουρεί στην βήμα προς βήμα Κοσοβοποίηση ενός κομματιού της Ελλάδας.
Εάν φοβούνται κάποιοι να εφαρμόζουν το νόμο, τότε δεν έχουν να κάνουν τίποτε άλλο από το να δηλώσουν ευθαρσώς πως ο νόμος εφαρμόζεται κατά το εκάστοτε δοκούν των κυβερνώντων.
Την Ελλάδα την πληγώνουν πολλοί και ποικιλοτρόπως. Ας σταματήσει τουλάχιστον να πληγώνεται και να απειλείται εκ των έσω...
Έτσι απλά... για να γνωρίζουν οι κάτοικοι της Θράκης τι μέλλει γενέσθαι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου