Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011



Μπλεξίματα με τις γεωτρήσεις κίνδυνος για τα δικαιώματαPDF
 
ImageΑντιμέτωποι με μεγάλα κόστη και πολλή χαρτούρα έρχονται όσοι αγρότες αποφασίζουν να ακολουθήσουν το γράμμα του νόμου και να καταθέσουν αίτηση για άδεια γεώτρησης, όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου.
Παρά τις διαβεβαιώσεις των υπουργείων και των περιφερειών και ενώ οι διάφορες ανακοινώσεις από τις τοπικές αρχές ισχυρίζονται ότι απλοποιούν τη διαδικασία, ακόμα και με την έκδοση προτύπων αιτήσεων και βεβαιώσεων μέσω του Ίντερνετ, η πράξη τους διαψεύδει. Την ίδια ώρα, οι αγρότες απειλούνται με την περικοπή ενισχύσεων, αφού κατά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2012 θα τους ζητείται άδεια.
Ακόμα, διαβάστε μόνο στην εφημερίδα του Σαββάτου τι προβλέπει το κείμενο με τις προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα ΚΑΠ, που αναμένεται να δημοσιευτεί στις 12 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το άρθρο της Agrenda, προβλέπεται «η μη καταβολή ενισχύσεων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, των οποίων τα ετήσια έσοδα από τη γεωργική δραστηριότητα δεν ξεπερνούν το 5% των συνολικών εισοδημάτων από όλες τις οικονομικές τους δραστηριότητες», όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής Γεώργιος Παπαστάμκος. Κατ’ εξαίρεση δεν θα εφαρμόζεται ο περιορισμός αυτός στους γεωργούς, οι οποίοι έλαβαν άμεσες πληρωμές χαμηλότερες των 5.000 ευρώ το προηγούμενο έτος.
Ακόμα, μόνο στο σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας, σε νέα βάση επιδιώκουν τώρα να δικαιολογήσουν τις αγροτικές ενισχύσεις οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ. Βλέποντας ότι το μοντέλο των «πράσινων ενισχύσεων» και η προστασία του περιβάλλοντος δεν πείθει τους Ευρωπαίους εν καιρώ κρίσης, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν προσανατολίζονται στην αύξηση του κόστους και στη μείωση του αγροτικού εισοδήματος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ίδια ώρα, στην ελληνική αγορά, βάση στο 1,10 ευρώ το κιλό επιχειρούν να διαμορφώσουν οι προβατοτρόφοι στη φετινή διαπραγμάτευση με την εγχώρια γαλακτοβιομηχανία. Αυτή την περίοδο πραγματοποιείται εκκαθάριση της περσινής χρονιάς στις περισσότερες κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας και οι πληροφορίες ενόψει της νέας εμπορικής περιόδου για την αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος φέρνουν ειδήσεις για χαμηλά αποθέματα και ευνοϊκές προοπτικές για τις τιμές.
Διαβάστε αποκλειστικά μόνο στην Agrenda του Σαββάτου, για το μοντέλο της επιστροφής ΦΠΑ που προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών να εφαρμοστεί στη διαδικασία επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα καύσιμα των αγροτών. Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί στο περιθώριο των υπουργικών συμβουλίων της κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομικών, μετά την επιστροφή ύψους 160 εκατ. ευρώ του Αυγούστου, αποφάσισε ότι πρέπει να αλλάξει τον τρόπο κατανομής του Ειδικού Φόρου στους δικαιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου