Η κρίση αφορά πρώτα και κύρια όσους διατηρούν στενή σχέση με το δημόσιο και δεν συνιστά πάντοτε απειλή για τους γνήσιους επαγγελματίες που κινούνται με βάση τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Άλλωστε, αργά ή γρήγορα η ύφεση θα δώσει τη θέση της στην ανάπτυξη! Αν εξετάσουμε προσεκτικά τις εξελίξεις στον αγροτικό χώρο, ήδη βλέπουμε να συντελούνται μεγάλες αλλαγές. Όχι μόνο στις συνθήκες της αγοράς, με τη ζήτηση, διεθνώς, να βαίνει συνεχώς αυξανόμενη αλλά και στο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας. Μαζί με την «αλλαγή γενιάς» στους ανθρώπους που υπηρετούν το επάγγελμα, έρχονται νέες αντιλήψεις για το πώς δομούνται πλέον οι εκμεταλλεύσεις, λιγοστεύουν συνεχώς οι παραδοσιακοί κυνηγοί επιδοτήσεων, διευρύνεται η γκάμα των αγροτικών προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» της αγροτικής παραγωγής, αποδίδεται όλο και περισσότερη σημασία στον διατροφικό τομέα, αναζητείται νέος τρόπος οργάνωσης και δικτύωσης των εκμεταλλεύσεων με ξεκάθαρο προσανατολισμό στην πραγματική αγορά. Αναμφίβολα, έχουν να γίνουν ακόμα πολλά! Τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι τα περισσότερα από τα προϊόντα που κατέχουν μόνιμα θέση στο καθημερινό μας τραπέζι (τυριά, αλλαντικά, χυμοί, δημητριακά κ.α.) περιφρονούν επιδεικτικά την εγχώρια παραγωγή, συντηρώντας όπως – όπως το χρεοκοπημένο μοντέλο μιας άλλης εποχής! |
Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011
Αλλαγές στη γεωργία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου