Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ηλεκτρονική "ενέδρα" του Π.Ν. στην Milgem Heybeliada (F -511)



         
           
Ηλεκτρονική "ενέδρα" έχει στήσει το Πολεμικό Ναυτικό στην πρώτη κορβέτα Milgem, την Heybeliada (F-511), σε περίπτωση που αυτή συμμετάσχει στην συνοδεία των ερευνητικών σκαφών που άπλωσε και απλώνει στην Α. Μεσόγειο και στο Βόρειο Αιγαίο η Άγκυρα. Καθώς επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είχε το Π.Ν. και είχε μεταδώσει το defencenet.gr ότι η Heybeliada (F-511) είναι έτοιμη για επιχειρήσεις, στο Ναυτικό θεωρούν ότι είναι καλή ευκαιρία να μετρηθεί το RCS του σκάφους, δηλαδή να διακριβωθεί πόσο stealth είναι το τουρκικής ναυπήγησης σκάφος (το οποίο βασίζεται σχεδιαστικά στην φρεγάτα LCS της Lockheed Martin).
Το Π.Ν. θέλει να διακριβώσει την ηλεκτρονική "υπογραφή" της Milgem, όχι για "τεχνικούς" λόγους, αλλά για καθαρά πρακτικούς: Τα ευρήματα θα τροφοδοτήσουν τα όπλα επιφανείας-επιφανείας του Ναυτικού (Εxocet, Harpoon, Penguin) αέρος-επιφανείας (Exocet) της Αεροπορίας, που πλέον δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα συμβατικό σκάφος, αλλά ένα σκάφος με έντονα χαρακτηριστικά VLO (Πολύ Χαμηλής Παρατηρησιμότητας).
Απλά να σημειώσουμε ότι έτσι όπως έχουν τώρα τα πράγματα, με τις νυν ρυθμίσεις στους αισθητήρες των όπλων, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε ασφαλή εγκλωβισμό του σκάφους στην τελική φάση προσέγγισης, αφού το σκάφος από πολλές "γωνίες" θα έχει πολύ χαμηλό ίχνος στους αισθητήρες, με αποτέλεσμα να είναι επισφαλής ο εγκλωβισμός του.
Το ίδιο ισχύει και για την ανανέωση των δεδομένων στους λοιπούς αισθητήρες (ραντάρ επιφανείας, ραντάρ όγκο, καταύγασης κλπ.) των σκαφών του Π.Ν., αλλά και των υποβρυχίων, τα οποία "βιάζονται" να προσθέσουν στην βιβλιοθήκη τους το ηχητικό ίχνος της Milgem, το οποίο τώρα απουσιάζει.
Με ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα απλωμένα στο Αιγαίο σε στεριά, θάλασσα και αέρα, το Π.Ν. και η Π.Α, αναμένουν την πρώτη επιχειρησιακή έξοδο της κορβέτας...
H Heybeliada (F-511) θα παραδοθεί επίσημα στο τουρκικό Ναυτικό την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου και θα είναι επιχειρησικά διαθέσιμη και φαίνεται ότι για πολιτικούς λόγους η τουρκική κυβέρνηση (να δείξει τα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας) μάλλον θα στείλει το σκάφος στην Α. Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου