Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματά της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω όλων των κατάλληλων ειρηνικών καναλιών, τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, σημειώνοντας ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες αποκαλύπτουν τα πραγματικά της κίνητρα που δεν είναι η προστασία των Τ/κ, αλλά η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία αμφιβολία ως προς τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και τους φυσικούς πόρους εντός αυτής, δήλωσε περαιτέρω η Υπουργός Εξωτερικών σε ομιλία της σε εκδήλωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την προστασία της ειρήνης και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία.
Ο τομέας των υδρογονανθράκων, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Μαρκουλλή, αποτελεί μια καινούργια πρόκληση για τη Δημοκρατία της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος άρχισε ήδη δραστηριότητα εξόρυξης στην ΑΟΖ της. Οι ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων, είπε, είναι πολύ θετικές και υποσχόμενες.
Η κ. Μαρκουλλή, εξάσκησε τα νόμιμα κυριαρχικά της δικαιώματα και υπέγραψε συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ, ενέργειες σύμφωνα με τις αρχές και πρόνοιες της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχει κυρώσει.
«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι το αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί οποιουσδήποτε φυσικούς πόρους διαθέτει στη θάλασσα», τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών.
«Οι πρόσφατες εχθρικές απειλές και ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της Δημοκρατίας δεν βασίζονται και ούτε υποστηρίζονται από οποιοδήποτε νομικό ή ουσιαστικό επιχείρημα», δήλωσε περαιτέρω και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να αμφισβητεί τον καθορισμό της ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και των γειτονικών της κρατών σε περιοχές που δεν είναι ούτε απέναντι ούτε γειτνιάζουν με τις τουρκικές ακτές». .
Η συμπεριφορά της Τουρκίας, συνέχισε, αποκαλύπτει ότι «τα πραγματικά κίνητρα της τουρκικής πολιτικής έναντι της Κύπρου δεν είναι η συχνά διακηρυσσόμενη προστασία των Τουρκοκυπρίων, αλλά η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου». Η Τουρκία, ανέφερε η κ. Μαρκουλλή, «θεωρεί εαυτόν ως την περιφερειακή στρατιωτική δύναμη, η οποία έχει δικαίωμα στους φυσικούς πόρους και πλούτο των γειτονικών της κρατών», προσθέτοντας ότι «πολιτική της Τουρκίας παραμένει η πολιτική της επιθετικότητας και της ασέβειας του διεθνούς δικαίου και αρχών και διαταράσσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας».
Η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε περαιτέρω η Υπουργός Εξωτερικών, δεν έχει καμμιά αμφιβολία γύρω από τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και τους φυσικούς πόρους που αυτή εμπερικλείει.
«Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματά της μέσω όλων των κατάλληλων ειρηνικών καναλιών», είπε.
Ως μικρό κράτος, συνέχισε, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με το Διεθνές Δίκαιο.
«Ως μέρος της οικογένειας των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βασιζόμαστε στην αλληλεγγύη των εταίρων μας, όπως επίσης στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας γενικά», είπε η κ. Μαρκουλλή.
Στο εισαγωγικό μέρος της ομιλίας της, η Υπουργός Εξωτερικών διέγραψε το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο τοποθετείται από πολιτικής και οικονομικής άποψης το θέμα των φυσικών πόρων, το οποίο, είπε, αποτελεί ένα από τα πιο καυτά ζητήματα της σύγχρονης πολιτικής και δημιουργεί τόσο ευκαιρίες όσο και απειλές για το περιφερειακό και παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα.
Αφού ανέφερε ότι η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί τώρα ζωτικό τμήμα της αντίληψης της ασφάλειας, είπε ότι το θέμα ιεραρχείται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας πολλών χωρών και διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, καθώς όχι μόνο ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τη δυνατότητα περιορισμού της φτώχειας, βελτίωσης της κοινωνικής πρόνοιας και της εξασφάλισης πολιτικής ανεξαρτησίας.
Περαιτέρω, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει μεν το πιο ευρέως διαδεδομένο καύσιμο, όμως η ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξάνεται στο άμεσο μέλλον. Η διαπεριφερειακή προμήθεια επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη του υγροποιημένου αερίου, είπε. Πρόσθεσε πως η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει το ρόλο χωρών-διαμετακομιστή, δημιουργώντας παράλληλα ένα ιδιαίτερο ρόλο για τις χώρες που είναι ναυτιλιακοί κόμβοι.
«Οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τώρα νέες προκλήσεις σχετικά με τις πολιτικές ενέργειας. Οι τρέχουσες οικονομικές και περιβαλλοντικές συνθήκες μας υποχρεώνουν να αναζητήσουμε περιφερειακές λύσεις στις μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια, βασιζόμενη στις ανανεώσιμες, αποδοτικές και οικολογικές τεχνολογίες», επεσήμανε.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαιτείται περισσότερος διάλογος και περιφερειακή συνεργασία, όπως και κοινές δράσεις, ενώ πρέπει να αναπτυχθούν πολυμερείς ενεργειακές πολιτικές, πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου