Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση - Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός



Με μία επιπλέον ψήφο, της κ. Λούκας Κατσέλη, που επέστρεψε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση εξασφάλισε αργά τη νύχτα της Παρασκευής την πολυπόθητη ψήφο εμπιστοσύνης από την Κοινοβουλευτική της Ομάδα.

Αναλυτικά, στην ψηφοφορία ψήφισαν 298 βουλευτές και από αυτούς 153 ψήφισαν «ναι» και 145 «όχι». «Απούσες με νόημα» από την ψηφοφορία ήταν οι Μιλένα Αποστολάκη και Έλσα Παπαδημητρίου, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος και ο κ. Σπύρος Κουβέλης ψήφισαν με επιστολική ψήφο λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό.



Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι βουλευτές που ανοιχτά είχαν εκφράσει την διαφωνία τους με την ιδέα του δημοψηφίσματος ή είχαν ζητήσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας όλες τις προηγούμενες ημέρες, έδειξαν να πείθονται από την ομιλία του Πρωθυπουργού και έδωσαν τελικά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι κυρίες Εύα Καϊλή και Βάσω Παπανδρέου, καθώς και ο κ. Δημήτρης Λιντζέρης. «Ναι» εξάλλου ψήφισε και η κ. Λούκα Κατσέλη, με αποτέλεσμα λίγο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο Πρωθυπουργός με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής να γνωστοποιεί ότι επιστρέφει στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.



Νωρίτερα, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να μεταβεί άμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τις προθέσεις του για σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας, η οποία θα ολοκληρώσει μία σειρά συγκεκριμένων υποχρεώσεων της χώρας και στη συνέχεια -όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί- θα ακολουθήσουν εκλογές.

«Να συμφωνήσουμε από κοινού στους στόχους τα χρονοδιαγράμματα και τα πρόσωπα ακόμα και για τον επικεφαλής. Το βασικό είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. «Η χώρα είναι πάνω από όλούς μας, είμαι σίγουρος ότι θα βαδίσουμε ενωμένοι και θα κάνουμε αυτό που πρέπει», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.



Σύμφωνα με όσα είπε ο Πρωθυπουργός, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. και η δανειακή σύμβαση να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου έθεσε και μία σειρά ακόμη προτεραιότητες που θα πρέπει να κληθεί να αντιμετωπίσει η «κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας» και συγκεκριμένα να αντιμετωπίσει το θέμα της ονομασίας της FYROM, καθώς και να προχωρήσει άμεσα σε γεωτρήσεις στην περιοχή νότια της Κρήτης.

«Προτείνετε μία κυβέρνηση ενός ή δύο ετών, αν κατάλαβα καλά», είπε η κυρία Αλέκα Παπαρήγα, ενώ συνέχισε ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της: «Έχετε ανάγκη από μία κυβέρνηση συνεργασίας για να πάρετε αγριότερα μέτρα. Τέρμα στους εκβιασμούς ότι όλα αυτά γίνονται για την έκτη και την έβδομη δόση. Δεν θα περάσουν οι εκβιασμοί».



Ηρωική χαρακτήρισε την κίνηση των βουλευτών που σηκώθηκαν και στήριξαν τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος παράλληλα έκανε έκκληση «στον πατριωτισμό των συναδέλφων από τη ΝΔ. Πρέπει να σώσουμε την πατρίδα» και ζήτησε από όλους να αναλάβουν τα βάρη, έστω και αν δεν τους ανήκουν. Είπε ακόμη ότι η χώρα χρειάζεται έναν γερό πρωθυπουργό και όχι πρωθυπουργό μαριονέτα, λέγοντας «όχι» σε μία κυβέρνηση τεχνοκρατών.



«Ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για μία άλλη κυβέρνηση, όχι για τη δική του, για μία κυβέρνηση που δεν υπάρχει, που προφανώς δεν θα ηγείται ο ίδιος, που δεν ξέρουμε ούτε ποιοι θα την απαρτίζουν ούτε τον χρονικό της ορίζοντα, όμως ξέρουμε τι σκοπεύει να κάνει. Θα έχει σαν στόχο να συνεχίσει τις ίδιες ανάλγητες και αντικοινωνικές πολιτικές», εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.



«Όπως και να την πείτε αυτή την κυβέρνηση, είτε οικουμενική, μεταβατική, εκτάκτου ανάγκης, εθνικής ενότητας, θα είναι μια κυβέρνηση που θα στερείται λαϊκής νομιμοποίησης», προσέθεσε.

Παράλληλα, είπε στην κυβέρνηση να σταματήσει να αναπαράγει πλαστούς εκβιασμούς, καθώς δεν υπάρχει νομική φόρμουλα παραπομπής μίας χώρας από την ευρωζώνη.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εκλογές θα είναι καταστροφή. Η δημοκρατία δεν είναι καταστροφή». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου