Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ισραήλ - Τουρκία: η «κρίση του δορυφόρου» έτοιμη να εκραγεί




Η Τουρκία και το Ισραήλ είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν μια νέα κρίση τις επόμενες ημέρες, λόγω της κατασκευής του ηλεκτρο-οπτικού δορυφόρου Göktürk. Ένας δορυφόρος που θα έπρεπε να είναι το καμάρι των Τούρκων, αλλά απαιτεί ισραηλινή τεχνολογία.

Αυτός ο κατασκοπευτικός δορυφόρος απαιτεί υλικό πολύ μικρών διαστάσεων, πολύ ελαφρύ και εξαιρετικά αποτελεσματικό, όπως π.χ. τον εξοπλισμό απεικόνισης πολύ υψηλής ανάλυσης για στρατιωτικές πληροφορίες από την Ευρώπης, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή.
Ο στόχος, σύμφωνα με την Άγκυρα: ενίσχυση της παρακολούθησης των μαχητών του ΡΚΚ.

Ωστόσο, το Ισραήλ φοβάται ότι ο δορυφόρος θα βρεθεί να  κατασκοπεύσει έστω και μερικώς, το ίδιο το Ισραήλ. 
Συνεπώς, το εβραϊκό κράτος ζητεί από τη Γαλλία, η οποία βοηθά τους Τούρκους να τον κατασκευάσουν, να σταματήσει το έργο. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, η πιθανότητα ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ακούσει τον Σαρκοζί είναι κοντά στο μηδέν. Και στη χειρότερη περίπτωση, το Ισραήλ θα αναγκαστεί να λάβει υπόψη την άρνηση της Τουρκίας.
Αν ο δορυφόρος μπαίνει σε λειτουργία (προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2012), η Τουρκία θα είναι σε θέση να πουλήσει τις εικόνες που θα λάβει σε τρίτες χώρες ή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Το Ισραήλ προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τους Τούρκους αξιωματούχους  να εξασφαλιστεί ότι η Τουρκία δεν θα πουλήσει εικόνες της χώρας. 
Ωστόσο, η αντίδραση των τουρκικών αρχών ήταν σαφής: «Είμαστε οι μόνοι που θα αποφασίσουμε το τι θα κάνουμε με τις εικόνες που λαμβάνονται από τον δορυφόρο μας» .
Jeremyah Albert

JSSNews
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου