Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΗ ΡΩΜΗ ΣΕ «ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ»


 «TASK FORCE» ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Από... γυναίκα έμελλε να την βρει ο Σίλβιο. Στενό το κοστουμάκι
Βρυξελλών - ΔΝΤ που ετοιμάζεται
Ως φαίνεται, το σχέδιο απόλυτης κηδεμονίας του ευρωπαϊκού Νότου από το γνωστό ντουέτο Μέρκελ-Σαρκοζί  προχωρά… ακάθεκτο, με την Ιταλία να είναι  η επόμενη χώρα που θα δεχθεί  «επιτροπή ελέγχου» των οικονομικών της από Κομισιόν-ΔΝΤ.  Όπως έγραψε το Reuters, οι ασφυκτικές πιέσεις προς τον  Μπερλουσκόνι,  αναγκάζουν τη Ρώμη «να ζητήσει συμβουλές», όπως διέρρεαν κυβερνητικές πηγές.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Ιταλός Πρωθυπουργός κατά την εμφάνισή του στις Κάννες, ενώπιον του… γαλλο-γερμανικού «διευθυντηρίου», έγινε δέκτης έντονων πιέσεων ώστε να εφαρμόσει όσο το δυνατόν ταχύτερα τα αναγκαία μέτρα για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, παρά τη δέσμη μέτρων που παρουσίασε, μέσω ειδικής τροπολογίας.

Από την πλευρά του, ο Μπερλουσκόνι δεσμεύθηκε στους Μέρκελ-Σαρκοζί ότι θα περάσει από το Κοινοβούλιο της χώρας του νομοσχέδιο με όλα τα αναγκαία μέτρα εντός 15 ημερών, ενώ παράλληλα θα ζητήσει εκ νέου «ψήφο εμπιστοσύνης», σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του αρνητικού πολιτικού κλίματος.

Ωστόσο, δύο ήταν τα βασικά σενάρια που «έπαιξαν» καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής στην Ιταλία: το ένα που ήθελε το γαλλογερμανικό άξονα να επιβάλει ανοιχτά την «ομάδα επιτήρησης» της οικονομίας, και το άλλο – που υποστηρίχθηκε από κυβερνητικές πηγές από τη Ρώμη – πως η Ιταλία με δική της πρωτοβουλία προτίθεται να απευθυνθεί στην ΕΕ και το ΔΝΤ για παροχή «συμβουλών», ώστε να ξεπερασθεί η κρίση χρέους.

«Η Ιταλία δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την εποπτεία, ακόμα και με την εμπλοκή του ΔΝΤ στη χώρα», δήλωνε στο Reuters ανώνυμη πηγή από τις Βρυξέλλες, η οποία συμπλήρωσε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την αναγκαία αξιοπιστία της Ιταλίας ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί, και γι αυτό αποφασίσαμε την εμπλοκή του ΔΝΤ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει με τη μεθοδολογία που διαθέτει(…)». 

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικές πηγές από τη Ρώμη δήλωναν πως «η Ιταλία δεν αποδέχθηκε καμία επίσημη επιτήρηση από το ΔΝΤ, απλώς είναι έτοιμη να ζητήσει «συμβουλές» ή γνώμες για την ανάταξη των οικονομικών της και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών».

Την ίδια ώρα, σύσσωμη η αντιπολίτευση στην Ιταλία ζητεί την παραίτηση του κυβερνητικού συνασπισμού και τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.  

Το συμπέρασμα είναι πως και στην Ιταλία κυριαρχεί η πολιτική αστάθεια, ενώ πληθαίνουν οι φωνές για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», παρότι στη γειτονική χώρα δεν συνέβησαν εξελίξεις ανάλογες με αυτές στην Ελλάδα…

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, το Δημοκρατικό Κόμμα έχει απευθύνει κάλεσμα προς όλες τις κοινωνικές δυνάμεις στην Ιταλία για μεγάλο συλλαλητήριο σήμερα, Σάββατο,  στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη στην Ρώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου