Εκτός κυβερνητικής ατζέντας φαίνεται ότι βγαίνει για την ώρα το θέμα της φορολόγησης της αγροτικής γης, καθώς μετατίθεται για το 2014 η επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων.
Την αναβολή προανήγγειλε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας ότι θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση να συνεχισθεί η είσπραξη του τέλους ακινήτων (ΕΤΜΕΑΡ ή αλλιώς το «χαράτσι», όπως αναφέρεται ευρέως) μέσω της ΔΕΗ προκειμένου να ξεπερασθούν οι διαφωνίες με την τρόικα.
Σε περίπτωση που «περάσει» η πρόταση Στουρνάρα, όπως είναι και το πιθανότερο, ο ενιαίος φόρος ακινήτων ο οποίος, σύμφωνα με τους αρχικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα «άγγιζε» και τα αγροτεμάχια (συμπεριλαμβανομένης και της καλλιεργήσιμης γης) μετατίθεται για την επόμενη χρονιά.
Σημειώνεται ότι το θέμα της φορολόγησης ακινήτων ήταν ένα από ουκ ολίγα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα τις τελευταίες εβδομάδες. Το κλιμάκιο των δανειστών θεωρούσε ότι ο μηχανισμός για την είσπραξη του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων δεν είναι ακόμα έτοιμος να εφαρμοσθεί χωρίς προβλήματα και προέκρινε την «εισπρακτική σιγουριά» του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.
Με δεδομένη την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η δημοσιονομική προσαρμογή και τις «μαύρες τρύπες» στην είσπραξη του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων, η τρόικα δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να τεθεί σε κίνδυνο η είσπραξη των 3,2 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί.
Πάντως, το θέμα αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των κυβερνητικών εταίρων, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αλλά και από βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι είχαν υπερθεματίσει υπέρ της επιβολής του νέου φόρου ακινήτων από φέτος και αισθάνονται ότι μένουν τώρα πολιτικά έκθετοι.
Το σενάριο που είχε καταλήξει το υπουργείο ΟικονομικώνΥπενθυμίζεται ότι, όπως είχαν γράψει σε ρεπορτάζ τους το Agronews και η Agrenda, το οικονομικό επιτελείο είχε καταλήξει σε ένα σχέδιο που, ειδικά για τη φορολόγηση της αγροτικής γης, προέβλεπε σαφή διαχωρισμό και διαφορετικές κλίμακες μεταξύ επαγγελματιών αγροτών και ετεροεπαγγελματιών.
Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλάμβανε:
-Διάκριση μεταξύ αγροτικής γης (ανεξάρτητα από το αν καλλιεργείται ή όχι) και των υπόλοιπων εκτός σχεδίου εκτάσεων και οικοπέδων. Στην πρώτη κατηγορία θα συμπεριληφθούν και οι βοσκότοποι.. Ο διαχωρισμός θα γίνεται με βάση τα στοιχεία των αγροτεμαχίων που δηλώνονται στο δεύτερο πίνακα της δήλωσης ακίνητης περιουσίας Ε9 όπου υπάρχουν ενδείξεις για μονοετείς ή πολυετείς καλλιέργειες καθώς και ειδικές προβλέψεις για τη δήλωση παραθαλάσσιων εκτάσεων. Είναι πολύ πιθανό στο δεύτερο πίνακα του Ε9 να προστεθεί και μια νέα στήλη στην οποία οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν αν η εκτός σχεδίου έκταση που διαθέτουν είναι αγροτική γη.
Οι κάτοχοι αγροτικής γης θα φορολογούνται με διαφορετικό τρόπο με γνώμονα αν πρόκειται για επαγγελματίες αγρότες (για τους οποίους η γη είναι ουσιαστικά μέσο παραγωγής ή βιοπορισμού) ή ιδιώτες το βασικό εισόδημα των οποίων δεν προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα (ετεροεπαγγελματίες).
-Για τους ετεροεπαγγελματίες, η αντικειμενική αξία της αγροτικής γης που κατέχουν θα μειώνεται κατά 50% και η φορολόγησή της θα γίνεται με βάση τη νέα κλίμακα για τα κτίσματα και τις εντός σχεδίου εκτάσεις που θα καθιερωθεί στο πλαίσιο του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κλίμακα αυτή θα προβλέπει αφορολόγητο ύψους 50.000 ευρώ και οκτώ έως δέκα κλιμάκια με κατώτατο συντελεστή που θα ξεκινά από 0,1% ή 0,2 και θα φτάνει μέχρι το 1,5% ή το 2%.
-Για τη φορολόγηση της αγροτικής γης που ανήκει σε επαγγελματίες αγρότες θα θεσπιστεί ξεχωριστή ειδική κλίμακα με χαμηλότερο αφορολόγητο όριο το οποίο θα είναι είτε 20.000 ευρώ (το πιθανότερο) είτε 30.000 ευρώ.
Όσον αφορά τα κτίσματα και τα υπόλοιπα ακίνητα που κατέχουν οι επαγγελματίες αγρότες και τα οποία βρίσκονται σε εντός σχεδίου εκτάσεις, η φορολόγηση θα γίνεται με την κλίμακα που θα θεσπιστεί για τους υπόλοιπους φορολογούμενους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου