Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Η φάκα της Frau Μέρκελ ... From HEIL GAP ( or mind the GAP)




From HEIL GAP ( or mind the GAP)
Είναι πασίγνωστο το σχόλιό του Αϊνστάιν ότι « δύο πράγματα είναι άπειρα ... Το Σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία ». Η κίνηση των Eurogroup / ΔΝΤ ώστε να κλέψουν χρήματα των καταθέτων από
τις Κυπριακές τράπεζες … γρήγορα μετατράπηκε σε μια καταστροφή που φόβισε τους κατάθετες στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο ....

«Αν μπορούσαν να κλέψουν χρήματα στην Κύπρο, τότε θα μπορούσαν να το κάνουν οπουδήποτε και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια άλλη καταστροφή.»
Πρότερα κανείς δεν πίστευε βέβαια ότι οι βόρειο-ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα προσπάθησαν να κάνουν κάτι τέτοιο.
Αλλά μετά από αυτή την κίνηση που ξεσκέπασε για τα καλά τους βαθύτερους σκοπούς των συνδαιτυμόνων της λέσχης Bilderberg .... οι εμπνευστές του σχεδίου …. υπαναχωρούν πλέον σαν τρελοί, γιατί η αντίδραση ήταν τόσο αρνητική … ιδιαίτερα από τους Ρώσους


Πολλοί σχολιαστές σημείωσαν ότι η αρπαγή των καταθέσεων μπορεί να προκαλέσει πανικό στους καταθέτες σε τράπεζες όπως στην Ισπανία καθώς και σε άλλες ευάλωτες χώρες,. Πράγματι, πολλοί ρωτούν αν αυτό θα μπορούσε να είναι χειρότερο από τα γεγονότα της Lehman .


Και σαν κερασάκι στην τούρτα …. χα, χα, χα … παρουσιάστηκε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής Commerzbank …. ζητώντας να λεηλατηθούν παρομοίως οι ιδιωτικοί λογαριασμοί ταμιευτηρίου στην Ιταλία: «Ένας φορολογικός συντελεστής του 15 τοις εκατό των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε πιθανότατα να είναι αρκετός για να ωθήσει το ιταλικό δημόσιο χρέος κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 100 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.»

Το σύνολο της ευρωπαϊκής «λύσης» ήταν ένα τεράστιο ΤΙΠΟΤΑ . 



Και όμως και αυτό έχει σημασία, γιατί δείχνει αυτό που έχουμε αντιληφτεί από τα τόσα Eurogroup που είδαμε τα τελευταία χρόνια … ότι το σύνολο της ευρωπαϊκής «λύσης» ήταν ένα τεράστιο ΤΙΠΟΤΑ .
Στην κορυφή αυτού του ΤΙΠΟΤΑ …. μια Ευρώπη όπου οι αποταμιεύσεις σας μπορούν να κατασχεθούν, ανά πάσα στιγμή …. αν τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή.

Τελικά οι άνθρωποι στην Ευρώπη …. μόλις ξύπνησαν … διαπιστώνοντας ότι η Ε.Ε. παρεούλα με ΔΝΤ, μπορούν χωρίς τη συγκατάθεσή τους … να «αξιοποιήσουν» τις αποταμιεύσεις τους …. σε μια διάσωση τράπεζας.

Ποιος αλήθεια θα πίστευε ότι το τελικό αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν αυτό;
Εδώ που τα λέμε ….. αφού τους περισσότερους δεν τους ενδιέφερε καθόλου η κατάλυση της εθνικής τους ανεξαρτησίας … ούτε καν τα εκατομμύρια των λαθροεποίκων που ήρθαν για να σιγοντάρουν το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης … ας την φάνε τώρα με τους παράδες τους !


1 τρισεκατομμύρια ευρώ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

Τώρα που η Κύπρος έχει αποκαλύψει ότι οι καταθέσεις δεν είναι ασφαλείς στην Ευρώπη, καλύτερα να κουμπώνονται … επειδή οι τράπεζες «έρχονται και παρέρχονται». Και όταν το κάνουν, τότε η ευρωπαϊκή κρίση θα χτυπήσει … συναγερμό.
Μόλις όμως φύγουν οι καταθέσεις, οι τράπεζες θα πρέπει να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία για την κάλυψη της φυγής των κεφαλαίων. Όταν οι τράπεζες πρέπει να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία για την κάλυψη των καταθέσεων …. σημαίνει ότι χρειάζονται κεφάλαια.
Και οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν επιπλέον κεφάλαια.
Είναι που αξιοποιούν την μόχλευση στο 26 προς 1 ( δηλαδή έχουν μεν κεφάλαιο μόνο ένα ευρώ …. αλλά μπορούν να δανείσουν 26 ευρώ ) και τότε …. θα πρέπει να αυξήσουν το κεφάλαιο τους πάνω από € 1 τρισεκατομμύρια ευρώ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

Τι συνέβη στην Wall Street το 2008 ; Οι τράπεζες που ήταν υπέρ-μοχλευμένες (που σημαίνει ότι είχαν δανείσει πολύ περισσότερα χρήματα από ό, τι στην πραγματικότητα είχαν στο χέρι) χρεοκόπησαν επειδή τα περιουσιακά στοιχεία που αγοράζονταν με τα δανεισμένα χρήματα μειώθηκαν σε αξία σε σημείο που να εξανεμιστούν τα πραγματικά χρήματα που είχαν στο ταμείο

Εν τω μεταξύ, κάπου αλλού …. κάποιοι άλλοι πιο έμπειροι … « αντιλήφθησαν την κρισιμότητα των περιστάσεων » .


Έτσι λοιπόν στις ΗΠΑ, η ΑΒΑ (American Bankers Association) εξέδωσε μια δήλωση σύμφωνα με την οποία εξασφαλίζει τους καταθέτες, ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους είναι ασφαλείς και ότι η Κύπρος είναι μια πολύ διαφορετική περίσταση.

«Ο George Soros θέλει τα χρήματα 400 εκατομμυρίων ευρωπαίων»



Πράγματι, ο George Soros μας είχε προειδοποιήσει σχετικά με αυτό το είδος του σεναρίου … εδώ και πολλά χρόνια, σε άρθρο που είχα ανεβάσει στο διαδίκτυο προ τριετίας.

Ο τραπεζίτης George Soros σε ένα εξαιρετικό άρθρο του στους Financial Times του Δεκεμβρίου του 2010 δήλωνε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διασώσει πρώτα τις τράπεζες και ύστερα τα κράτη.

Το άρθρο Σόρος αποκαλύπτει μια συγκλονιστική και ριζοσπαστική άποψη του πολιτικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένα εργαλείο για να αποκτήσουν τον έλεγχο ολόκληρου του πλούτου των χωρών της ΕΕ, αν και κρύβει αυτή την αντιδραστική άποψη με μεγάλη φινέτσα … σε σύνθετη φρασεολογία και μπερδεμένες οικονομικές φράσεις.
Βέβαια κανένας δεν με είχε πάρει τότε στα σοβαρά …. εκτός από τους γνώστες στο λιμάνι του Πειραιά!
Οι επιπτώσεις της ιδέας ότι η Ευρώπη πρέπει να θέσει τα συμφέροντα των τραπεζών, πριν από ύπαρξη των κρατών-εθνών της …. σε σημείο όπου αυτά θα καταστρέφονται … είναι όντως κάτι
το απίστευτο.


Είναι η Κυπριακή δημοκρατία πολύ μικρή;

Έχουμε ξαναπεί ότι η Κυπριακή δημοκρατία είναι πολύ μικρή.
Ο πληθυσμός της είναι περίπου ένα εκατομμύριο.
Το ΑΕΠ της είναι πολύ μικρό συγκρινόμενο με τα δυτικά πρότυπα.
Είναι μόλις το 0,2% της οικονομίας της Ευρώπης.
Και είναι εγκλωβισμένη να ζει κάτω από τους κανόνες του ζουρλομανδύα της Ευρωζώνης .
Βέβαια την Τρίτη, οι Κύπριοι βουλευτές απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία τη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων.
Έχετε καμιά εικασία ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;
Οι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εργάζονται για το σχέδιο Β.
Πρόκειται για την ρωσική υποστήριξη ….
Εμφανή μέτρα ... σίγουρα θα ληφθούν .


«Θα περιλαμβάνουν όμως την έξοδο από την Ευρωζώνη, την επανάκτηση της κυριαρχίας, το κλείσιμο ή εθνικοποίηση των αφερέγγυων τραπεζών, αναγκάζοντας τους πραγματικούς κατόχους του χρέους δηλαδή τους μετόχους των τραπεζών να λάβουν ένα κούρεμα την ψιλή ;»
Δεν γνωρίζουμε τι … πρόκειται να γίνει.
Αναμείνετε θα μάθουμε …. αργά ή γρήγορα …
Είτε η Κύπρος το πράξει είτε όχι ... μένει να δούμε εάν και οι άλλες προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης θα το κάνουν.
Η έξοδος από την ευρωζώνη είναι το πρώτο βήμα προς την ανάκαμψη ! 
Η Καθυστέρηση .... το μόνο που εξασφαλίζει .... είναι ... ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα !

Η ενέδρα της ΕΚΤ της ΕΕ και της Γερμανίας στην Κύπρο.


Αυτό που θα πρέπει να σοκάρει τον κόσμο ακόμα περισσότερο είναι η Γερμανική ενέδρα στην Κύπρο που θα την ανάγκαζε να παραδοθεί σε αυτό το σκληρό πακέτο διάσωσης.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι πιθανός στόχος (των ευρωπαϊκών κινήσεων) ήταν η καταστροφή του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος και ότι στις συζητήσεις για εξεύρεση λύσης δεν θα έπρεπε να συμμετέχει μόνο η ευρωπαϊκή πλευρά.
Η κρίση βέβαια αυτή της Κύπρου ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την αναστολή της συνέχισης των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της προς την μεγαλόνησο, διότι η ΕΚΤ και η ΕΕ ήθελαν απεγνωσμένα να κατακτήσουν την Κύπρο … αλλά τώρα που ο πανικός πραγματικά αρχίζει να εξαπλώνεται … τώρα πλέον …. η δημόσια εντύπωση είναι ότι το σχέδιο τους θα αποτύχει.
Ανεξάρτητα από την τύχη της Κύπρου η λύση που υιοθετήθηκε θα επιδεινώσει την ευρωπαϊκή κρίση του χρέους. 
Κάποια στιγμή την περασμένη Παρασκευή, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συνομίλησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
Οι Financial Times, αναφέρουν ότι, σύμφωνα με Κύπριους αξιωματούχους, η κα Μέρκελ διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι η συμφωνία δεν θα είναι πάρα πολύ σκληρή. Λένε ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε σε μια συμφωνία η οποία θα επέβαλε ένα πολύ μικρότερο φόρο επί των αποταμιευτών. Εκείνοι με καταθέσεις κάτω από € 100.000 ευρώ στην τράπεζα θα μπορούσαν να «πληγούν» από ένα φόρο 3,5 τοις εκατό. Εκείνοι με περισσότερα από ότι € 100.000 ευρώ θα φορολογούνται με 7 τοις εκατό.


Αυτή η συζήτηση έδειξε ότι η Κύπρος δεν αντιτίθετο στην λήψη των χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του λαού της. Η μόνη αντίρρηση που έθεσε ο κ. Αναστασιάδης ήταν ότι θα προτιμούσε υψηλότερο φόρο για τα άτομα με πάνω από 100.000 € προκειμένου να μειωθεί το ποσό που έπρεπε να πληρώσουν εκείνοι με τα λιγότερα στην τράπεζα.
Φάτε τον … τώρα κυρίες και κύριοι ψηφοφόροι του .
Αργότερα το βράδυ της Παρασκευής, οι περισσότεροι ηγέτες της ΕΕ έφυγαν, αφήνοντας τους υπουργούς Οικονομικών να τακτοποιήσουν τις λεπτομέρειες της διάσωσης.
Με τόσα πολλά να διακυβεύονται, ο κ. Αναστασιάδης έμεινε εκτός !!!!!!
Μια άλλη έκθεση αναφέρει ότι κ. Αναστασιάδης δεν ήταν καν παρών κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.


Προφανώς, δεν ήταν καν στον ίδιο όροφο. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απλά επεξεργάστηκαν ό, τι ήθελαν …. και το παρουσίασε ο Κύπριος Πρόεδρος ως ένα τετελεσμένο γεγονός.
Τελικά … φαίνεται ότι ο κ@μμενος πρέπει να είχε πολύ δίκαιο σε όλα αυτά που ανέφερε για το στουρνάρι …. Το στουρνάρι θέλει @#$%^@

Εκείνο το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε στον κ. Αναστασιάδη την έκθεση του για τη διάσωση:
Η Κύπρος θα πρέπει να « ξαφρίσει» έως και € 7 δισεκατομμύρια ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών της. Ο Κύπριος πρόεδρος σοκαρίστηκε . Η κα Μέρκελ δεν του είχε αναφέρει ... για τόσο μεγάλη κλίμακα . "Ο Κύπριος πρόεδρος είπε, « δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό,» δήλωσε ένα μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας , σύμφωνα με το Spiegel. «Προσπαθούν να μας καταστρέψουν. Ακόμη και αν συμφωνώ με αυτό, δεν μπορώ να το περάσω » (μέσω του κοινοβουλίου) απάντησε ο Αναστασιάδης .


Τότε ο Asmussen έδωσε στον Κύπριο Πρόεδρο το τελεσίγραφο.
Η ΕΚΤ είναι το μόνο πράγμα που κρατά τις τράπεζες της Κύπρου στη ζωή αυτή τη στιγμή. Η Κεντρική τράπεζα της Κύπρου έχει το δικαίωμα να δανείζεται χρήματα με πολύ χαμηλό επιτόκιο από την ΕΚΤ και στη συνέχεια να δανείζει τα χρήματα από τις τράπεζες της.
Στη συνέχεια ο κ. Asmussen της ΕΚΤ είπε ότι αν η Κύπρος δεν υποκύψει στις απαιτήσεις της Γερμανίας, η ΕΚΤ θα διακόψει τη χρηματοδότηση … και ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της χώρας θα συντρίβει.
Εδώ είναι οι μηχανισμοί της απειλής, σύμφωνα με τον Michael Steen των Financial Times : Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να σταματήσει τα χρήματα, εάν η πλειοψηφία ψηφίσει ότι μια τράπεζα είναι αφερέγγυα. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει τις τράπεζες της Κύπρου αφερέγγυες εάν η χώρα δεν λάβει το πακέτο διάσωσης.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπρεπε να κάνει μια ταπεινωτική υποχώρηση. Έδωσε στην, Γερμανία αυτό που του ζήτησε : Οι Κύπριοι αποταμιευτές θα βοηθήσουν τη χρηματοδότηση της διάσωσης.


Η Γερμανία κέρδισε. Είχε την υποστήριξη από τη Φινλανδία, τη Σλοβακία και τη μερική υποστήριξη από την Ολλανδία. Ο κ. Σόιμπλε προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την απόφαση να φορολογήσουν εκείνους με καταθέσεις λιγότερες από € 100.000. Όμως, το μέρος του σε αυτό το ξάφρισμα ήταν λίαν σαφές. Το μήνυμά του ήταν: «Πάρτε περίπου € 6 δισ. ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανθρώπων …. Εγώ θα σας αφήσω να τακτοποιήσετε τις λεπτομέρειες.»
Αυτή ήταν η απόφαση της Γερμανίας ! Να αναλάβει τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, μέσω της διάσωσης, χωρίς να χρειάζεται να βάλει όλα τα μετρητά.

Να θυμάστε, από την αρχή, το ευρώ σχεδιάστηκε για να αποτύχει με αυτό τον τρόπο. Ένα κοινό νόμισμα χωρίς κοινή κυβέρνηση είναι ένα ασταθές σημείο στα μισά του δρόμου για να δημιουργηθεί ένα υπερκράτος. Βέβαια όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θέλουν να γίνουν μέρος ενός υπερκράτους. Έτσι, η ελίτ της ΕΕ «κατασκεύασε» το ευρώ, γνωρίζοντας ότι για να λειτουργήσει, η ΕΕ … πρέπει να γίνει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν παρά τη θέλησή τους … σε μια πολιτική ένωση.
Είναι πανεύκολο να μιλάμε για τους Γερμανούς φορολογουμένους, που έχουν βαρεθεί να πρέπει να πληρώσουν τα χρέη των ξένων χωρών. Αλλά αυτό είναι κάτι που έχουν σχεδιάσει οι ίδιοι οι ηγέτες τους … για να συμβεί. Το ευρώ ήταν ένα όχημα ώστε να φέρει την εξουσία στη Γερμανία.

Η ειρωνεία είναι ότι ο γερμανικός λαός δεν το θέλει. 



Το κοινοβούλιο της Κύπρου απέρριψε την πρόταση διάσωσης. Όμως, όπως παρακολουθείτε τις ειδήσεις, θυμηθείτε, το ευρώ ήταν ένα γερμανικό κατασκεύασμα και η διάσωση Κύπρος ήταν άλλο ένα γερμανικό κατασκεύασμα. Η Κύπρος είναι ένα νησί ζωτικής σημασίας για … οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα που θέλει να προβάλει την εξουσία της στη Μέση Ανατολή. Παρακολουθήστε τη Γερμανία καθώς θα προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχό της. ( άλλωστε τα έχουμε ξαναγράψει και στο «Καθώς η Αραβική άνοιξη … έχει γίνει πια ένα κακόγουστο αστείο ! ΜΕΡΟΣ 5o»
http://heilgap.blogspot.gr/2013/01/5o.html

ΤΟ ΠΙΟΝΙ



Η Κύπρος όπως ψιθυρίζεται τελικά … είναι ένα πιόνι. Ο πραγματικός αγώνας λαμβάνει χώρα μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας.
Η Συστηματική υποδούλωση της ζώνης του ευρώ από την Γερμανία εισήλθε σε μια νέα κρίσιμη φάση το περασμένο Σάββατο με τη δημιουργία ενός πακέτου διάσωσης για την Κύπρο. Αν και το αίτημα της Γερμανίας για την επιβολή εισφοράς στους κυπριακούς τραπεζικούς λογαριασμούς απορρίφθηκε χθες το βράδυ από το κοινοβούλιο της Κύπρου, είναι πολύ αργά πλέον …. για να αποτρέψουμε την καταστροφική βλάβη …. 



Οι Κυπριακές τράπεζες δεν έχουν ακόμα ανοίξει. Όταν το κάνουν, οι πιθανότητες ενός μεγάλου τρεξίματος των πελατών τους για αναλήψεις είναι υψηλές. Εν τω μεταξύ, σε ότι αφορά τα απελπιστικά αναγκαία € 10 δισεκατομμύρια ευρώ της διάσωσης της Κύπρου, οι διαπραγματεύσεις είναι πάλι πίσω στο σημείο μηδέν. Στην πραγματικότητα, το μέλλον των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα είναι πιο σκληρό τώρα καθώς η ίδια η Κύπρος δείχνει ότι το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο και χωρίς συμβιβασμούς. Ωστόσο, καθώς η γεωπολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται, ενω η Κύπρος κινείται γρήγορα προς την οικονομική κατάρρευση. Η χώρα χρειάζεται € 10 δισεκατομμύρια, ευρώ …. και τα χρειάζεται πολύ, μα πολύ σύντομα.
Αυτό εξηγεί την ασυμβίβαστη απάντηση της Γερμανίας στην απόρριψη του αιτήματος της από την Κύπρο χθες το βράδυ. Μετά την ανακοίνωση, το Βερολίνο δήλωσε ότι Κύπριοι μπορεί να κλωτσούν και να φωνάζουν ότι θέλουν, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η τύχη τους βρίσκεται στα χέρια της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ΑΝΑΠΗΡΟΣ




Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπενθύμισε, στους Κυπρίους δημοσίως (στη γερμανική τηλεόραση), ότι το πεπρωμένο των δύο μεγαλύτερων τραπεζών τους βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Το κυπριακό κράτος δεν μπορεί να τις χρηματοδοτήσει από μόνο του τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του που είναι αφερέγγυες και διατηρούνται στη ζωή με την έκτακτη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα διάσωσης. "
Αν ο όρος αυτός δεν θα πληρείται πλέον, η Κύπρος δεν θα είναι πλέον φερέγγυα και αυτό είναι πρέπει να το ξέρουν κάτι ιθύνοντες της Κύπρου , "απείλησε ". Με άλλα λόγια, οι Κύπριοι ή υποκύπτουν στα αιτήματα του ή χρεοκοπούν. 
Οι Κύπριοι τώρα …. προσπαθούν να βρουν μια λύση.
Είναι η Ρωσία η τελευταία επιλογή για την Κύπρο ;



Η Ρωσία έχει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό που διακυβεύεται στην Κύπρο. Στρατηγικά και γεωπολιτικά, το νησί είναι κρίσιμο για την προβολή της δύναμης της στη Μέση Ανατολή, κυρίως στη Συρία. Πιο σημαντικό όμως είναι οτι η Κύπρος είναι ένα κομβικό σημείο των τραπεζών και της χρηματοδότηση των Ρώσων επιχειρηματιών. Οι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν 20-30 δισ. ευρώ σε καταθέσεις στην Κύπρος, και κάθε χρόνο διακινούν ακόμη περισσότερα δισεκατομμύρια στο εμπόριο.
Οι Ρώσοι ιδιώτες και οι Ρώσικες επιχειρήσεις θα βρισκόταν να χάνουν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αν είχε περάσει η πρόταση για την τραπεζική εισφορά στις καταθέσεις
Αλλά αν η Κύπρος προεπιλέγει για τις υποχρεώσεις της, οι ρώσοι καταθέτες κινδυνεύουν να χάσουν πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη τα δάνεια που χορηγούνται από τις ρωσικές τράπεζες προς τις εγγεγραμμένες εταιρείες στην Κύπρο, σύμφωνα με τη Moody. 

Έτσι, παρά την άρνηση της κυπριακής κυβέρνησης να λάβει τα χρήματα από τους Ρώσους ολιγάρχες , η Γερμανία θα την πιέζει για ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ή δύο από τους Ρώσους.

Τη Δευτέρα, καθώς κατέστη σαφές ότι η εισφορά θα απορριφθεί μαζί και το σχέδιο διάσωσης της ΕΕ, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχαήλ Σαρρής εστάλη στη Ρωσία επιφορτισμένος με το έργο της εξασφάλισης χρηματοδότησης. Πολλοί θεωρούν τη Ρωσία ως τελευταία επιλογή για την Κύπρο. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να επιφέρει ένα ρωσικό σχέδιο διάσωσης. (Μια φήμη λέει ότι πρόκειται για την Gazprombank, (η εταιρεία που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση του ενεργειακού ρωσικού γίγαντα Gazprom), που ετοιμάζεται να ενισχύσει τις κυπριακές τράπεζες σε αντάλλαγμα με την αποθήκευση των δικαιωμάτων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Κύπρου.)


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση ενός ρωσικού σχεδίου διάσωσης της Κύπρου θα αποτελέσει ένα γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά την εξουσία της Μόσχας ώστε η Κύπρος να μην είναι πλέον … εύκολο έργο.

Αυτή η πραγματικότητα εχει ευρέως αγνοηθεί από πάρα πολλές "αυθεντίες".
Η Ρωσία και Γερμανία είναι ισχυρές χώρες, και ας μην ξεχνάμε ότι ιστορικά …. είναι ανταγωνίστριες.
Και οι δύο έχουν τεράστια επιρροή. Και ο τόπος της Κύπρου έχει μια μεγάλη αξία ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο.
Εδώ ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ό, τι στα οικονομικά.
Η Γερμανία απλά …. δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να αφήσει τη Ρωσία να αναλάβει τον έλεγχο της Κύπρου.
Είναι ξεκάθαρο μου φαίνεται .
Από την άλλη η Ρωσία εξαρτάται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στα έσοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της σε ποσοστό πάνω από 70%.
Έτσι λογικά η Ρωσία δεν πρέπει να είναι και πολύ ευχαριστημένη με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ ( πιθανότατα και στην Ελλάδα ) διότι η νέα αυτή υπερπροσφορά υδρογονανθράκων θα προκαλέσει και την μείωση των διεθνών τιμών….
Και το πιο φυσικό είναι ... να προσπαθήσει η Ρωσία να καθυστερήσει τις εξελίξεις για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων μας … τουλάχιστον όσο μπορέσει περισσότερο …. ώστε να συνεχίσει να επωφελείται μονοπωλώντας τα προϊόντα προς την γηραιά ήπειρο.
Ας μην το ξεχνάμε αυτό .


Από την άλλη η Κύπρος δεν έχει τα προαπαιτούμενα χρήματα για να κατασκευάσει ούτε terminal ( απαιτούνται περίπου 10 δισεκατομμύρια) αλλά ούτε και αγωγό ακόμη και ένα αγωγό μικρού μήκους προς την Τουρκία ( και εκεί χρειάζεται 1 δισεκατομμύριο).
Βέβαια θα μου πείτε πάντα θα διατίθενται για ναύλωση ... τα τάνκερ !
Στην τελευταία αυτή περίπτωση που η Κύπρος θα αρχίζει να εξάγει δεκάδες εκατομμύρια τόνους φυσικό αέριο προς την Ευρώπη τότε σίγουρα βλάπτεται η εξαγωγική δραστηριότητα της Ρωσίας και πέφτει η τιμή του φυσικού αερίου .

Όποτε ας λάβουμε υπόψη μας ότι αντίκειται πλήρως στα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας το να υποστηρίξει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο με το Ισραήλ … ώστε να γίνουμε οι ανταγωνιστές της στο φυσικό αέριο !
Είναι ξεκάθαρο μου φαίνεται .
Όποτε ας μην μιλάμε έτσι με πάθος υπέρ της Ρωσικής λύσης … δηλαδή σαν κάτι χαζούς ….. διότι υπάρχουν τεράστια συμφέροντα τα οποία διακυβεύονται … και δεν γνωρίζουμε τι μέλει γενέσθαι !



Και επιτέλους …. Γιατί να είμαστε τόσο άσχετοι ….. εδώ σχεδόν όλη η Αμερική μας κοροϊδεύει καθώς ξεπουλάμε το πακέτο ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ …. διχως να γνωρίζουμε την άξια του … ( πόσα δίνεις – τόσα δίνω – καλά πάρε το )
Μια άξια που ανέρχεται σε 6 δισεκατομμύρια !
Και πάλι … μα να είμαστε τόσο άσχετοι ;
Η gas prom μας προσφέρει ΜΟΝΟ 1,8 - 1,9 δισεκατομμύρια για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και εμείς αντί να τους κλείσουμε την πόρτα κατάμουτρα … συνεχίζουμε την διαπραγμάτευση μαζί τους.
Θα μου πείτε ποιος θα τους κλείσει την πόρτα ο σαμαράς ή ο Κουβέλης ή εκείνο το κήτος του μπατσοκ ;
Αλήθεια …. όμως τι θα τις θέλουμε τις γεωτρήσεις και την εξόρυξη του φυσικού αερίου όταν πλέον θα έχουμε πουλήσει τις εγκαταστάσεις μας ;
Μα και κάτι άλλο .... δεν καταλαβαίνουμε επιτέλους ούτε και τα πλεονεκτήματα μας, οτι η Ελλάδα στην περίπτωση ανεύρεσης και εξαγωγής αερίου …. δεν χρειάζεται τους τεραστίους υποθαλάσσιους αγωγούς της κοινοπραξίας (πλέον) Κύπρου-Ισραήλ .

Η Βιβλική προφητεία


Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πώς θα εξελιχθεί.
Ωστόσο, η Βιβλική προφητεία και η ιστορία της γερμανό-ρωσικής σχέσης παρέχουν τις παραμέτρους για την ανάλυση του αγώνα για την Κύπρο.
Κυρίως ας μην ξεχνάμε ότι κανείς δεν σέβεται τη Ρωσία και δεν καταλαβαίνει τις δυνάμεις της (και τις αδυναμίες της ) περισσότερο από ό, τι η Γερμανία. (- Otto von Bismarck, - Kaiser Wilhelm, - ο Αδόλφος Χίτλερ -).


Αυτές τις μέρες το Βερολίνο θα πρέπει να εξετάσει περισσότερο από ποτέ αυτή ακριβώς τη στρατηγική της ευπάθειας.
Η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. (Υπήρχαν φήμες αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία θα έκλεινε τους αγωγούς στην Ευρώπη μετά την εισφορά-ληστεία στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Κύπρου.)
Η Γερμανία δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις της με τους Ρώσους, τουλάχιστον όχι πέρα από ένα σημείο, και κατά πάσα πιθανότητα θα υποχρεωθεί να διαπραγματευτεί κάποια συμφωνία με το Κρεμλίνο.
Δεύτερον, η Ρωσία έχει τις ίδιες απόψεις και φόβους με την Γερμανία … εξίσου, αν όχι περισσότερο. Έχουμε όλοι επίγνωση της ιστορίας, (αν και εμείς οι Έλληνες δεχτήκαμε πολύ εύκολα … να μας την αλλάξουν ) σε ότι αφορά την ναζιστική Γερμανία … την εισβολή στη Ρωσία.
Αλλά Μόσχα αντιλαμβάνεται επίσης ότι το Βερολίνο οδηγεί την ΕΕ, μια γιγαντιαία αγορά 500 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους αγοράζουμε την ενέργεια μας από τη Ρωσία.
Η Γερμανία έχει την τεχνολογία και το κεφάλαιο ... η Ρωσία πρέπει να αναπτύξει το πετρέλαιο και τις υποδομές φυσικού αερίου.
Η Ρωσία ξέρει ότι δεν μπορεί να κάνει τη Γερμανία και την Ευρώπη εχθρό της.


Νομίζω ότι οι πιο σημαντικές θα είναι οι διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας σε σχέση με την Κύπρο παρά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας.
Αυτή τη στιγμή, ούτε η Γερμανία, ούτε η Ρωσία είναι σε θέση να προσβάλουν σοβαρά η μια την άλλη.
Ως εκ τούτου, είναι προς το συμφέρον του καθενός να βρεθεί κάποια συμφωνία πάνω στην Κύπρο. 
Αλλά, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, είναι ένα πράγμα είναι που δεν θα συμβεί:
Η γερμάνια δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την διεκδίκηση της Κύπρου .
Η Κύπρος είναι ένα κρίσιμο στρατηγικό πλεονέκτημα για τη Γερμανία.
Η Κύπρος δίνει τη Γερμανία μια θέση στη Μεσόγειο, ένα φυλάκιο από το οποίο να μπορεί να παρακολουθεί το Ιράν και το ριζοσπαστικό Ισλάμ, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.


Το περασμένο Σάββατο η προσπάθεια της να επιβάλει εισφορά στις κυπριακές τράπεζες ήταν μια προσπάθεια να εξασφαλίσει μεγαλύτερο έλεγχο επί του Κυπριακού έθνους.
Η Γερμανία τελικά μπορεί ( εάν δεν το έχει κάνει ήδη ), να αναγκαστεί να συμβιβαστεί σε ότι αφορά την εισφορά-ξάφρισμα των καταθέσεων, αλλά δεν θα θέσει σε κίνδυνο την κυριαρχία της στην μεγαλόνησο.
Η Κύπρος είναι στο στρατόπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την μέση ανατολή και ιδίως προς τα αυταρχικά καθεστώτα του περσικού κόλπου … που τελευταίο η Γερμανία τα εφοδιάζει συνεχώς με στρατιωτικό υλικό … αντικαθιστώντας τον ρόλο των ΗΠΑ .
Ίσως η Ρωσία να πείσει το Βερολίνο σε ενα συμβιβασμό σχετικά με την εισφορά στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Κύπρου και τελικά να επέλθει κάποια χαλαρότητα.
Ίσως η Γερμανία θα έρθει σε κάποιου είδους συμφωνία που θέλει τη Ρωσία να χρηματοδότει ακόμη περισσότερο το χρέος της Κύπρου.
Η Γερμανία μπορεί να υποχρεωθεί να αποδώσει κάποια συμφέροντα της Ρωσίας κάπου στην Ανατολική Ευρώπη.
Είναι μάλλον απίθανο να δούμε την Κύπρο σε θέση να εξέρχεται από την ΕΕ.
Αν για κάποιο λόγο όμως η Κύπρος καταρρεύσει και αφήσει το ευρώ και την ΕΕ, το Βερολίνο θα θέσει αναμφίβολα στη διάθεση της τέτοια μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα αφήσει την τροχιά της Γερμανίας και της Ευρώπης.
Ό, τι συμφωνία έχει επιτευχθεί στη μάχη για την Κύπρος, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από επιτακτική ανάγκη της για το στρατηγικό πλεονέκτημα αυτού του ιερού νησιού .
HEIL GAP ( or mind the GAP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου