Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Κοντά σε συμφωνία κυβέρνηση-τρόικα

Η τρόικα φέρεται να αποδέχεται την πρόταση της κυπριακής πλευράς για κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και το κρίσιμο σημείο που απομένει είναι το αν θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας. Ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Η Βουλή φαίνεται πως έχει ενημερωθεί πως δεν θα χρειασθεί η συνδρομή της σήμερα.

Η Βουλή φαίνεται πως έχει ενημερωθεί πως δεν θα χρειασθεί η συνδρομή της σήμερα. Σύμφωνα με πληροφόρηση της «Κ», μέσα απο την διαπραγμάτευση, φαίνεται πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την τελική συμφωνία, χωρίς να σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων ανατροπών.
Η Τρόικα φέρεται να αποδέχεται την πρόταση της κυπριακής πλευράς για κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου στο ποσό του 25% σε καταθέσεις άνω των 100.000. Το κρίσιμο σημείο που απομένει είναι το αν θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας. Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, αλλά η Τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Μίλησε για τεχνικές λεπτομέρειες που απομένουν, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση με την Τρόικα στις 4 το απόγευμα.
Υπάρχουν 2 με 3 θέματα στα οποία ελπίζουμε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως, δήλωσε ο κ. Σαρρής.
Δεν δίνονται λεπτομέρειες, αλλά δεν διαψεύδεται κούρεμα στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου, προκειμένου να αποφευχθεί λύση ανάλογη με αυτή της Λαϊκής. Αν υπάρξει κατάληξη η Βουλή θα συνεδριάσει σήμερα το βράδυ. Ο Πρόεδρος και οι πολιτικοί αρχηγοί θα μεταβούν στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Υπουργείο Οικονομικών, μετά τη λήξη του πρώτου μέρους της σύσκεψης με την Τρόικα, ο κ. Σαρρής είπε ότι «έγινε μια συνάντηση με την Τρόικα για να αξιολογήσουμε πού βρισκόμαστε. Εχει γίνει σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση του να επιτευχθεί μια συμφωνία, τουλάχιστον στο επίπεδο της Τρόικα, η οποία θα κάνει τις δικές της εισηγήσεις στο Eurogroup.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψαν διάφορα θέματα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία. Όπως γνωρίζετε υπάρχουν καινούρια δεδομένα τώρα, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, αναφορικά με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των τραπεζών. Υπάρχουν διάφοροι υπολογισμοί, διάφορες αριθμητικές πράξεις και χρειάζεται ακόμα και η συμβολή ορισμένων ειδικών από τον ιδιωτικό τομέα. Επομένως, αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι όπως αυτές οι Ομάδες Εργασίας εργαστούν από τώρα μέχρι και τις 4μμ όταν θα ξανασυναντηθούμε για να δούμε ποια είναι τα αποτελέσματα όλης αυτής της επιπρόσθετης εργασίας που κτίζει σε αυτή τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει σε επίπεδο πλαισίου και αρχών¨.
Ερωτηθείς αν η Τρόικα ζητά κούρεμα σε όλες τις τράπεζες ή μόνο για την Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «είναι ένα από τα θέματα, τα οποία συζητούμε αυτό και θα επανέλθουμε το απόγευμα, για να ξανασυζητήσουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα του χρηματο-οικονομικού συστήματος, να ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη με μια πολύ καθαρή εικόνα. Θέλουμε όλα αυτά να τα κάνουμε με τρόπο ώστε να είναι έχουμε την πιο καθαρή εικόνα που θα την καταλάβουμε όλοι και με τρόπο που να μπορεί να εξασφαλιστεί η συμφωνία».
Κληθείς να πει κατά πόσο το νομοσχέδιο για το κούρεμα θα τεθεί σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Σαρρής είπε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο, αλλά η δική μου εκτίμηση είναι ότι μέχρι αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ θα είναι έτοιμο κάτι που θα μπορεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής».
Σε ερώτηση αν βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία με την Τρόικα, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «έχει γίνει πραγματική πρόοδος, έχουμε δώσει εμείς γραπτώς εισηγήσεις ενός ολοκληρωμένου προγράμματος. Οι πάρα πολλές πτυχές του δεν δημιουργούν προβλήματα, υπάρχουν, όμως, δυο – τρία θέματα (που θα πρέπει να συζητηθούν) για τα οποία πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις αργότερα και να ξέρουμε όλοι ότι εκείνα για τα οποία συζητούμε σημαίνουν το ίδιο για όλες τις πλευρές. Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε τώρα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ενωρίτερα σήμερα αναφέρθηκε σε κούρεμα της τάξης του 25% για την Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Σαρρής διευκρίνισε ότι «μου ζήτησαν να δώσω κάποιο ενδεικτικό αριθμό και είπα ότι ο αριθμός που συζητείτο τις προηγούμενες 24 ώρες ήταν περίπου εκεί. Το πόσο, όμως, θα ισχύει αυτός ο αριθμός ή όχι είναι από τα θέματα που συζητούμε τώρα και μέχρι αργότερα το απόγευμα θα είμαστε σε θέση να είμαστε πιο συγκεκριμένοι».
Νωρίτερα, κρίσιμη χαρακτήριζε κυβερνητική πηγή στο ΚΥΠΕ την συνάντηση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στο ΥΠΟΙΚ με την αντιπροσωπεία της Τρόικας, για τη διαχείριση της κατάστασης στην Τράπεζα Κύπρου. Οι πολιτικοί αρχηγοί τελούν εν αναμονή για να μεταβούν μαζί με τον Πρόεδρο στις Βρυξέλλες. Σε εξέλιξη σκληρές διαπραγματεύσεις για να γίνει δεκτό από την Τρόικα το κούρεμα στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου, για να χρηματοδοτηθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας.
Στη σύσκεψη, όπως αναφέρθηκε θα διαφανεί κατά πόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πεισθεί πως δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση και της Τράπεζας Κύπρου, όπως αρχικά επέμενε το Ταμείο. Η ίδια πηγή εξήγησε ότι μέχρι χθες το ΔΝΤ εκτιμούσε πως «τα νούμερα δεν βγαίνουν» όσον αφορά το bail in (μετατροπή των καταθέσεων σε μετοχές) για την Τράπεζα Κύπρου, ενώ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν ενστάσεις.
Τα νέα στοιχεία, προστέθηκε από την πηγή, έχουν σταλεί στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ για επεξεργασία και αναμένονταν η απάντηση, ενώ στη συνάντηση του ΥΠΟΙΚ καταβάλλεται προσπάθεια να πεισθεί το Διεθνές Ταμείο πως «τα νούμερα βγαίνουν». Η κυβερνητική πλευρά φέρεται να εκτιμά πως πιθανόν οι αναλύσεις και τα στοιχεία που θα δοθούν θα γίνουν αποδεκτά από το ΔΝΤ.
Το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε η ίδια πηγή, είναι ανοικτό και θα διαφανεί ανάλογα και με την εξέλιξη της σύσκεψης στο ΥΠΟΙΚ με την Τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου