Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Στοιχεία που σοκάρουν – 170 δισ. ευρώ έχασαν τα ελληνικά νοικοκυριά σε 7 χρόνια!

portofoli-lefta

Την οικονομική αφαίμαξη των ελληνικών νοικοκυριών τα χρόνια της κρίσης αποτυπώνει αποκαλυπτική μελέτη της ελβετικής τράπεζας Julius Baer. Σύμφωνα με τους ερευνητές της τράπεζας, τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν μέσα σε 7 χρόνια, από το 2007 έως σήμερα, πλούτο ύψους 170 δισ. ευρώ!
Η μέθοδος υπολογισμού που ακολούθησαν οι ερευνητές είναι απλή: πρόσθεσαν τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και τα ακίνητα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και αφαίρεσαν τα χρέη τους, έτσι κατέληξαν στις εκτιμήσεις για κάθε χώρα.
Από τα γενικά στοιχεία της μελέτης προκύπτει ότι ο ιδιωτικός πλούτος στην Ευρώπη άγγιξε το 2013 τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, στα 56 τρισ. ευρώ, ενώ ήταν κατά 17% υψηλότερος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Πίσω όμως από αυτή την εικόνα της ευημερίας κρύβονται μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις διαφορετικές χώρες.
Για παράδειγμα οι Γερμανοί έγιναν κατά 2 τρισ. ευρώ πλουσιότεροι από ότι ήταν στα προ κρίσης υψηλά τους και οι Ελβετοί πλουσιότεροι κατά 1 τρισ. ευρώ!
Αντίθετα στις χώρες της περιφέρειας και κυρίως στην Ισπανία και την Ελλάδα, η απώλεια πλούτου είναι δραματική.
Ειδικότερα για την Ελλάδα τα στοιχεία σοκάρουν αφού ο πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 23% σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα.
Μεγαλύτερη καταστροφή πλούτου έχει υποστεί μόνο η Ισπανία, όπου τα νοικοκυριά έγιναν στο ίδιο διάστημα κατά 28% φτωχότερα.
H Julius Baer υπολογίζει τον πλούτο του μέσου Έλληνα ενηλίκου στα 58.900 ευρώ (όπως αναφέρθηκε παραπάνω, συνεκτιμώνται τα ακίνητα και τα χρηματοοικονομικά assets -καταθέσεις,  μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κτλ-, αλλά αφαιρούνται τα χρέη), την ώρα που οι πιο πλούσιοι Ευρωπαίοι, οι Λουξεμβούργιοι, εμφανίζονται να έχουν περιουσία 432.200 ευρώ ο  καθένας. Ακολουθούν οι Ελβετοί με 394.900 ευρώ και οι Βέλγοι με 241.000 ευρώ.
Τέλος η έρευνα αποκαλύπτει ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 34.723 νοικοκυριά με πλούτο άνω του 1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για νούμερο που προκαλεί εντύπωση εκ πρώτης όψεως, αλλά σε μια δεύτερη ανάγνωση κανείς βλέπει ότι είναι μάλλον χαμηλό. Και αυτό γιατί τα εκατομμυριούχα νοικοκυριά της Ελλάδας αντιστοιχούν μόλις στο 0,8% του συνόλου, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο είναι 2,3%, στην Ιταλία είναι 3,4%, στη Γερμανία είναι 3,5%, στην Ελβετία είναι 13% και στο Λουξεμβούργο είναι 22,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου