Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Aνεξάρτητοι και παπανδρεικοί καθορίζουν τις εξελίξεις!

ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΜΜΟΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ...



της Τιτίκας Ανουσάκη
«Αν είναι να μας ρίξουν ας μας ρίξουν στην Βουλή» είχε πει στις 16 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαραςστον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Δυο εβδομάδες αργότερα κι ενώ έχει μεσολαβήσει η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και έχουν ξεκινήσει και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα Σαμαράς και Βενιζέλος αποφασίζουν να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Μια πολιτική κίνηση που επικοινωνιακά λειτουργεί ως αντεπίθεση στην εκλογολογία που καλλιεργείται από την αντιπολίτευση και που εξυπηρετεί το στοίχημα της πολιτικής σταθερότητας.
Ταυτόχρονα ο Ευάγγελος Βενιζέλος που αμφισβητείται εντόνως από κορυφαία στελέχη του επιχειρεί να μετρήσει δυνάμεις και να στείλει σαφές μήνυμα: είτε με στηρίζετε και προχωράμε είτε αναλαμβάνετε την ευθύνη για την πτώση της κυβέρνησης.
Στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας το κλίμα είναι πιο εύκρατο και δύσκολα εκτιμάται πως θα υπάρξει διαρροή.
Έτσι με βάση υπολογισμούς τα «σίγουρα ΝΑΙ» θα πρέπει να είναι 154 (ΝΔ+ΠΑΣΟΚ) ενώ τα «σίγουρα ΟΧΙ» 122 (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΧΑ-ΔΗΜΑΡ-ΚΚΕ).
Από κει και πέρα την απάντηση στο αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να συλλέξει περισσότερες από 154 ψήφους γεγονός που θα δώσει μια πρόγευση για την δύσκολη ψηφοφορία της προεδρικής εκλογής , θα δώσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Βουλευτές που έχουν διαγραφεί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λόγω άλλης γραμμής σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία και που με μια θετική ψήφο την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν τον δρόμο για την επιστροφή τους στον «φυσικό τους χώρο» καθώς και βουλευτές κυρίως από ΔΗΜΑΡ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ενδέχεται να μην «διακινδυνέψουν την πολιτική σταθερότητα της χώρας».
Την ίδια ώρα κομβικό ρόλο θα παίξουν και οι παπανδρεϊκοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
Τις μέρες που θα ακολουθήσουν θα υπάρξουν ζυμώσεις, παζάρια και έντονο παρασκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση ζωής στην κυβέρνηση αλλά με αντάλλαγμα την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.
Πάντως αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις των κομμάτων στη Βουλή έχουν ως εξής:
ΝΔ 126
ΣΥΡΙΖΑ 71
ΠΑΣΟΚ 28
ΑΝΕΛ 13
ΧΡΥΣΉ ΑΥΓΉ 16
ΔΗΜΑΡ 10
ΚΚΕ 12
Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές 15
Ανεξάρτητοι 9
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Τατσόπουλος, Ανδρουλάκης, Καπερνάρος, Βουδούρης, Νικολόπουλος, Νταβρής, Αηδόνης,Γιοβανόπουλος, Γιαταγάνα, Παραστατίδης, Κασαπίδης, Μουτσινάς, Κουράκος, Τζάκρη, Μπόλαρης.
Ανεξάρτητοι
Λυκούδης, Κακλαμάνης, Πολύδωρας, Ψαριανός, Οικονόμου, Ιατρίδη, Μάρκου, Μπούκουρας, Αλεξόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου