Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ANDROID ΣΥΣΚΕΥΗ ΣΑΣ

android_cryptomain

Ακόμα κι αν σας κλέψουν ή χάσετε το κινητό σας, όλα τα δεδομένα σας είναι ασφαλή (ούτε το FBI δεν μπορεί να τα υποκλέψει). Αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες μας…
Πρόσφατα γράψαμε για το πώς οι γυναίκες κάτοχοι κινητών τηλεφώνων δεν ασχολούνται με την προστασία των φωτογραφιών και των βίντεο που αποθηκεύουν στις συσκευές τους (τουλάχιστον σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άντρες), ενώ παράλληλα θεωρούν τα δεδομένα αυτά ό,τι πιο πολύτιμο έχουν στο κινητό τους. Από την άλλη, η υπόθεση Apple vs FBI μας απασχολεί καθημερινά. Κι όμως, τα σύγχρονα mobile λειτουργικά συστήματα, μας προσφέρουν τη δυνατότητα να προστατέψουμε τα προσωπικά μας δεδομένα, αλλά εμείς δεν το κάνουμε. Και δεν μιλάμε απλά για την εφαρμογή ενός μοτίβου ή PIN στην οθόνη κλειδώματος, αλλά για την πλήρη κρυπτογράφηση της μνήμης του κινητού.
Μην ξεχνάμε ότι ένας γνώστης του… αθλήματος, μπορεί να μπει στο κινητό μας και χωρίς να ξέρει τον κωδικό, χρησιμοποιώντας recovery, bootloader, ή για πιο ειδικούς ένα Android Debug Bridge. Εδώ θα μιλήσουμε για κρυπτογράφηση των ίδιων των δεδομένων.
Εάν λοιπόν έχετε ένα Android smartphone ή tablet, ακολουθήστε τις οδηγίες μας και ξενοιάστε μια για πάντα.

Τι είναι η κρυπτογράφηση 

Η δυνατότητα κρυπτογράφησης που ενσωματώνεται στο Android προστατεύει όλα τα δεδομένα (συμπεριλαμβανομένων apps, φωτογραφιών, βίντεο, πληροφορίες λογαριασμών, ρυθμίσεις κ.λπ) που έχουμε αποθηκευμένα στη συσκευή μας. Πρόσβαση σε αυτά έχουμε μόνο εμείς, δίνοντας τον σωστό κλειδί. Αυτό σημαίνει ότι εάν το κινητό μας, πέσει σε ξένα χέρια, τα δεδομένα που περιέχει είναι κρυπτογραφημένα και μη προσβάσιμα σε όποιον δεν ξέρει το κλειδί. Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες για την τεχνική κρυπτογράφησης, αρκεί να πούμε ότι είναι αδύνατον να σπάσει το κλειδί με συμβατικές μεθόδους. Εάν ήταν τόσο απλό, το FBI δεν θα ζήταγε από την Apple να αποκρυπτογραφήσει τη συσκευή του τρομοκράτη. Θα το έκανε από μόνη της. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά βέβαια το λειτουργικό σύστημα iOS, αλλά κάτι παρόμοιο ισχύει και στο Android.

Πως γίνεται 

Η κρυπτογράφηση μιας συσκευής Android γίνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις συσκευές, μια και περιλαμβάνεται στο λειτουργικό σύστημα και δεν είναι κάποιο έξτρα πρόσθετο του εκάστοτε κατασκευαστή.
Πηγαίνουμε λοιπόν στις Ρυθμίσεις και από εκεί στην επιλογή Ασφάλεια. Εκεί βλέπουμε μια ενότητα με τον τίτλο Κρυπτογράφηση. Το πατάμε και διαβάζουμε το λεπτομερές κείμενο σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει. Όπως μας ενημερώνει το λειτουργικό σύστημα, η διαδικασία κρυπτογράφησης θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και απαιτεί να έχουμε τοποθετήσει τη συσκευή στο φορτιστή. Εάν έχουμε εξωτερική κάρτα μνήμης στο κινητό μας μπορούμε να την κρυπτογραφήσουμε και αυτή.
Τονίζουμε ότι για να ενεργοποιηθεί η κρυπτογράφηση απαιτείται κωδικός κλειδώματος οθόνης. Η αποκρυπτογράφηση γίνεται δίνοντας τον κωδικό, κάθε φορά που ανοίγουμε το τηλέφωνό μας ή ξεκλειδώνουμε την οθόνη.
Εάν ξεχάσουμε τον κωδικό αυτό, δυστυχώς θα χάσουμε και όλα μας τα δεδομένα, καθώς ο μόνος τρόπος να αποκρυπτογραφηθεί η συσκευή μας είναι να κάνουμε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, πράγμα που σημαίνει ότι διαγράφονται τα πάντα  (λογαριασμοί, ρυθμίσεις κ.λπ).
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου