Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ένα μικρό ΕΜΠΑΕ για το ΛΣ με απρόσμενο «χορηγό»!


 Όπλα, πυρομαχικά, τεχνική υποστήριξη και άλλου είδους βοήθεια σε είδος, πράξεις που θυμίζουν τον «καλό Σαμαρείτη», ενίσχυσαν πρόσφατα το Λιμενικό Σώμα (ΛΣ), με τη διαφορά που προέρχονταν όχι από κάποιον ευπατρίδη δωρητή, αλλά από το Ισραήλ!

Η πολυεπίπεδη βοήθεια την οποία παρείχε η ελληνική κυβέρνηση στην ισραηλινή, κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης της υπόθεσης του Στολίσκου Ελευθερίας που αποτελείτο από πλοία με προορισμό τη Γάζα, δεν έμεινε χωρίς ανταπόκριση. Ιδιαίτερα μετά από την θερινή επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου το 2010 στη χώρα μας και την καλλιέργεια θετικότατων εντυπώσεων στην κοινή γνώμη της μεσανατολικής χώρας, λόγω της δράσης του Λιμενικού Σώματος-Ακτοφυλακής αλλά και των πυροσβεστικών αεροσκαφών της ΠΑ, δημιουργήθηκαν πρωτοφανείς συνθήκες που γρήγορα μετατράπηκαν σε γέφυρες υποστήριξης, αποδίδοντας «χειροπιαστά αποτελέσματα».
Προς γενική έκπληξη η ισραηλινή πλευρά ζήτησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς το ΛΣ, το οποίο όπως είναι γνωστό μαστίζεται από ελλείψεις σε όπλα, μέσα και τεχνική υποστήριξη (ανταλλακτικά) εξαιτίας της σοβούσας οικονομικής κρίσης. Οι Έλληνες αρμόδιοι – προς τιμήν τους – αρνήθηκαν οποιαδήποτε προσφορά σε χρήματα, αλλά αντίθετα ζήτησαν από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι επέμεναν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους, να τους βοηθήσουν… πρακτικά. Με ταχύτατες διαδικασίες καταρτίσθηκε μια wish list, η οποία αποτέλεσε ενός είδους μικρό ΕΜΠΑΕ για τα μέτρα του ΛΣ! Οι Ισραηλινοί έλαβαν το μήνυμα και άρχισαν να εξετάζουν κατά προτεραιότητα τα ελληνικά αιτήματα.
Χωρίς χρονοτριβή και με την καθοδήγηση των Ελλήνων αιτούντων, έδωσαν με συνοπτικές διαδικασίες άδεια παράδοσης μιας άνευ προηγουμένου μεγέθους και ποσότητας λίστας, στην οποία περιλαμβάνονταν: α) σημαντικός αριθμός αλεξίσφαιρων γιλέκων υψηλών αντιβαλλιστικών προδιαγραφών, β) ποσότητα πιστολιών Jericho με τα απαιτούμενα ανταλλακτικά και φόρτο πυρομαχικών, γ) αναλώσιμα και ανταλλακτικά για ηλεκτρονικές συσκευές και αισθητήρες που φέρουν σκάφη του ΛΣ-Ακτοφυλακής, δ) τεχνική βοήθεια και εξοπλισμός υποστήριξης για πλωτά μέσα του ΛΣ, καθώς και άλλου είδους «μη ανακοινώσιμη» βοήθεια σύμφωνα με τα αιτήματα που έθεσε η ελληνική πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη επιχείρηση κατέστη δυνατή και πραγματοποιήσιμη επειδή βρέθηκαν σε υψηλές θέσεις στην ελληνική πλευρά άνθρωποι που διέπονται από σύγχρονο και ανοικτό πνεύμα, καθώς διέβλεψαν την ευκαιρία και αποφάσισαν να ενεργήσουν άμεσα και με αποφασιστικότητα. Η στάση τους απέδωσε τα μάλλα, ενώ η ισραηλινή πλευρά για πρώτη φορά κατάλαβε ότι εάν βρεθούν οι κατάλληλοι συνομιλητές, οι σχέσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας μεταξύ των δύο λαών μπορεί να ανέλθουν σε υψηλότατα επίπεδα, με προφανή ευεργετικά αποτελέσματα για την ελληνική πλευρά.
Υπογραμμίζουμε ότι χάρη στην καθοριστική ελληνική αντίδραση (βλ. ΛΣ-Ακτοφυλακή), οι Ισραηλινοί ανταπέδωσαν χωρίς χρονοτριβή με υπευθυνότητα και έμπρακτη φιλική διάθεση, αναδεικνύοντας εαυτούς ως… «ευεργέτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου