Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Σύσκεψη ΥΠΕΞ-ΥΠΕΚΑ για ενέργεια: H Ελλάδα «ξυπνά»;


 

Κοινή σύσκεψη παραγόντων μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα με κύριο αντικείμενο της συζήτησης τις εξελίξεις στον τομέα ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στη χώρα μας.
Η συνάντηση, παρουσία των δύο υπουργών αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων, θα έχει ως αντικείμενο την «ανάλυση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από θέματα ενέργειας και το συντονισμό των δύο Υπουργείων». Μέσα από τη λιτή αυτή αναφορά του υπουργείου Εξωτερικών δίνεται η εντύπωση πως η Αθήνα έχει τη θέληση να προχωρήσει στον συγκεκριμένο τομέα, ειδικά τώρα που τα αποτελέσματα στην Κύπρο είναι απτά και αγγίζουν τριψήφια ποσά σε δισεκατομμύρια δολάρια.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως μόλις πριν λίγες ώρες έχει ανακοινωθεί από το ΥΠΕΚΑ η πρώτη Διεθνής Δημόσια Ανοικτή Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικά)» και «Κατάκολο» και στη χερσαία περιοχή «Ιωάννινα».
Ας ελπίσουμε πως η σύσκεψη θα αποδώσει καρπούς αναφορικά όχι μόνο με την ανακοίνωση για παραχώρηση δικαιωμάτων στο Ιόνιο και στην ηπειρωτική χώρα αλλά για την έναρξη της διαδικασίας ερευνών και εξόρυξης «νότια της Κρήτης», όπως έχουν επανειλημμένως αναφέρει από το βήμα της Βουλής ο απελθών πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και ο νυν πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος. Επίσης, να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός, διότι όπως πληροφορούμαστε η Τουρκία γίνεται πολύ επιθετική τελευταία και προβαίνει σε κινήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε δυσεπίλυτα στρατηγικά προβλήματα για εμπλεκόμενους και γενικότερα ενδιαφερόμενους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου