Κύριο μέρος μηνύματος
«Ταφόπλακα» στον Αμαζόνιο
βάζοντας ουσιαστικά στον πάγο όλα τα σχέδια που στοχεύουν στη σωτηρία του. Σχεδόν στο σύνολό της, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν πως με το εν λόγω νομοσχέδιο μπαίνει η «ταφόπλακα» σ’ ένα από τα πολυτιμότερα οικοσυστήματα του πλανήτη, το οποίο θεωρείται το σημαντικότερο «εργοστάσιο» παραγωγής οξυγόνου.
Για την προστασία του Αμαζονίου, τα τελευταία χρόνια, έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες ντόπιοι ακτιβιστές από τη λεγόμενη μαφία του τροπικού δάσους, η οποία λυμαίνεται εκατομμύρια στρέμματα παρθένας γης, μετατρέποντάς τα σε ξυλεία.
Ομόφωνα
Ωστόσο, πριν από λίγο καιρό, η Γερουσία της Βραζιλίας, με 59 ψήφους υπέρ έναντι 7, ψήφισε τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας, η οποία λύνει τα χέρια σε όσους θέλουν να αποκομίσουν κέρδη εκμεταλλευόμενοι τον πλούτο του Αμαζονίου και ταυτόχρονα δίνει αμνηστία σε όσους, μέχρι τον Ιούλιο του 2008, αποψίλωσαν τεράστιες εκτάσεις του τροπικού δάσους. Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε, προβλέπει τη μείωση των προστατευόμενων εκτάσεων στο 50%, από 70% που ήταν προηγουμένως, σχεδόν σε όλες τις περιοχές που είτε γειτνιάζουν είτε βρίσκονται μέσα στο δάσος.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η καταστροφή θα είναι πολύ μεγάλη, αν υπολογιστεί πως σε όλες αυτές τις περιοχές περίπου το 65% της γης είναι προστατευόμενο. Παράλληλα, επιτρέπει την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας δίπλα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως στις όχθες των ποταμών, στους λόφους και γύρω από τις πηγές.
Σύμφωνα με την παλαιότερη νομοθεσία, απαγορεύεται η αποψίλωση όλων των λόφων για την αποφυγή της διάβρωσης του εδάφους, ενώ μέχρι σήμερα στις όχθες των ποταμών και στη γη, σε απόσταση 30 μέτρων από όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα, απαγορευόταν οποιαδήποτε δραστηριότητα. Καθώς η Βραζιλία είναι η δεύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο χώρα με τη μεγαλύτερη γεωργική παραγωγή, οι αγρότες τίθενται υπέρ της χαλάρωσης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο η χώρα τους θα βρεθεί στην πρώτη θέση.
«Δικτατορία»
«Είναι η πρώτη φορά που σταματάμε την περιβαλλοντική δικτατορία, η οποία προέρχεται από μια μικρή ομάδα μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων που ελέγχει το υπουργείο Περιβάλλοντος», δήλωσε η γερουσιαστής και πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, Κάτια Αμπρέου, αφήνοντας άναυδους όσους εδώ και χρόνια μάχονται για τη σωτηρία του -πολυτιμότερου ίσως- οικοσυστήματος στον πλανήτη.
«Με τη μείωση της έκτασης των προστατευόμενων περιοχών, στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για την αποψίλωση του δάσους. Αυτοί που νομοθετούν, βασίζονται στο ξεπερασμένο εδώ και αιώνες σκεπτικό ότι “οι αναπτυγμένες χώρες κόβουν τα δέντρα τους με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξή τους, άρα και εμείς πρέπει να κάνουμε το ίδιο”», εξηγεί ο υπεύθυνος της Greenpeace για την εκστρατεία σωτηρίας του Αμαζονίου, Μάρτσο Αστρίνι. «Παλαιότερα, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πως μεγάλο μέρος των καλλιεργούμενων περιοχών θα αγοράζονταν από τους αγρότες, με σκοπό τη σταδιακή μετατροπή τους σε δάσος.
Μέχρι σήμερα, τίποτα δεν έχει γίνει και αυτή τη στιγμή περισσότερα από 800.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, μια έκταση μεγαλύτερη από αυτή της Ιταλίας, είτε καλλιεργούνται είτε έχουν μετατραπεί σε βοσκοτόπια», συμπληρώνει η ερευνήτρια Λάουρα Αντονιάτσι. Αν και οι ειδικοί τάσσονται υπέρ της αναθεώρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, υποστηρίζουν, ωστόσο, πως η Γερουσία, με τις διατάξεις που ψήφισε, στέλνει ένα μήνυμα ατιμωρησίας σε όσους υλοτομούν παράνομα και καταπατούν τις προστατευόμενες περιοχές.
Ανάπτυξη εναντίον περιβάλλοντος
Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τους αναλυτές, βάζει την Πρόεδρο της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, απέναντι σε ένα κρίσιμο δίλημμα, καθώς από τη μία πρέπει να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της Βραζιλίας και από την άλλη να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις, που αφορούσαν τη μείωση της αποψίλωσης του δάσους έως και 80% μέχρι το 2020. Η χώρα δίνει την εντύπωση πως αδιαφορεί για την προστασία του Αμαζονίου, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα πιέζει για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.
Στη λογική αυτή, η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας αποφάσισε να συμβάλει με 12 εκατομμύρια ευρώ, σε ένα πρόγραμμα που θα «τρέξει» στην καρδιά του Αμαζονίου, με στόχο τη μείωση της παράνομης υλοτομίας. «Αν θέλουμε να σώσουμε τη βιοποικιλότητα, πρέπει να προστατέψουμε τα δάση. Με το ποσό που θα δώσουμε, θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τους βιοτόπους, να μειώσουμε τους κινδύνους από τις πυρκαγιές και την πίεση που ασκείται για τη δημιουργία περισσότερων καλλιεργούμενων εκτάσεων», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος της Μ. Βρετανίας, Κάρολιν Σπέλμαν. Αν και η χώρα κατάφερε φέτος να μειώσει κατά 75% τις αποψιλωμένες εκτάσεις (από 27.000, σε 7.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα), με το νέο νομοσχέδιο το πισωγύρισμα φαίνεται να είναι αναπόφευκτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου