Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΗΠΑ: Θραύση κάνει το ελληνικό γιαούρτι «Made in Turkey»


 

Στις ξένες αγορές το ελληνικού τύπου γιαούρτι έχει δημιουργήσει το δικό του ισχυρό όνομα. Πολλές από τις γαλακτοβιομηχανίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ παράγουν το δικό τους «greek style» γιαούρτι, που δεν είναι τίποτε άλλο από το δικό μας στραγγιστό.
Αν και μεγάλες ελληνικές εταιρείες είναι εδραιωμένες και άκρως ανταγωνιστικές, μία από αυτές που έχουν σημαντική θέση είναι η Chobani (Τσομπάνης). Όσο κι αν το όνομα είναι ελληνικό, ο ιδιοκτήτης της είναι ο Χαμντί Ουλούκαγια, Τούρκος στην καταγωγή.
Έχοντας πάρει δάνειο από αμερικανική τράπεζα, δημιούργησε την εταιρεία, η οποία ξεκίνησε από τα βόρεια της πολιτείες της Νέας Υόρκης και σιγά – σιγά κερδίζει τη θέση της στην αμερικανική αγορά. Αυτήν την στιγμή και μετά από πέντε χρόνια στην αγορά, ο τζίρος της φτάνει τα 700 εκατομμύρια δολάρια και δίνει δουλειά σε 1.000 εργαζομένους.
Σε ποσοστό της αγοράς των ΗΠΑ, η Chοbani κατέχει το 53% στον τομέα του ελληνικού τύπου γιαουρτιού.
Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα ανακαλύψουν οι πολιτικοί μας τα πλήρη συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, δίνοντας ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα και σε παραγωγικούς τομείς όπως η κτηνοτροφία, μειώνοντας και τις εισαγωγές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου