Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Τουρκία: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «τελειώνει» τους στρατιωτικούς!


 Χωρίς προηγούμενο είναι η επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον του κεμαλικού κατεστημένου η κυβέρνηση του ισλαμικού κόμματος AKP του Ρετζέπ Ταηγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, αφού μετά τους στρατιωτικούς και τη σταδιακή υπονόμευση της πρωτοκαθεδρίας τους στην τουρκική κοινωνία, δεν θα μπορούσε να μείνει άθικτος ο επενδυτικός τους βραχίονας, ο OYAK…

Το συγκεκριμένο… ευαγές ίδρυμα είναι το υποτιθέμενο «ταμείο αλληλοβοήθειας» των στρατιωτικών, επί της ουσίας όμως πρόκειται για τον επενδυτικό τους βραχίονα, την εταιρία συμμετοχών που ελέγχει τις μετοχές μεγάλου αριθμού εταιριών στην Τουρκία και εξασφαλίζει πρωτοφανή έσοδα.
Τι έγινε όμως; Εννέα άτομα – στελέχη του OYAK τέθηκαν υπό κράτηση και θα ανακριθούν μετά από αιφνιδιαστική επιδρομή των αρχών ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της εταιρίας. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν σχετίζονται με την καταστροφή κάμερας ασφαλείας στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, η οποία φέρεται να είχε καταγράψει την ένοπλη επίθεση – προβοκάτσια του «βαθέως κράτους» στις 17 Μαΐου 2006 με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας ανώτατος δικαστικός λειτουργός και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις.
Την επίθεση είχε εξαπολύσει δικηγόρος ονόματι Αλπαρσλάν Αρσλάν, ο οποίος στη συνέχεια ανέφερε ότι το έκανε διαμαρτυρόμενος για απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την ισλαμική μαντίλα. Αυτό, εμμέσως, ενοχοποιούσε στα μάτια της κοινής γνώμης του Ισλαμιστές, εμφανίζοντάς τους ως εξτρεμιστές. Ο Αρσλάν συνελήφθη από αστυνομικούς (όχι τα στελέχη ασφαλείας της OYAK), καθώς προσπαθούσε να διαφύγει… Στη συνέχεια όμως προέκυψε, ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο εμπλεκόταν στην περίφημη υπόθεση «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ» (επιχείρηση με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης), οπότε άρχισε να αποκαλύπτεται και να ξετυλίγεται η προβοκάτσια, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η συγχώνευση της δικαστικής διερεύνησης της επίθεσης την προαναφερθείσα υπόθεση, αν και ο Αρσλάν έχει ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.
Την ώρα της επίθεσης το κτίριο το φύλαγαν άνδρες του τμήματος ασφαλείας της OYAK, αφού στρατολογεί αξιωματικούς των ειδικών δυνάμεων εν αποστρατεία και διατηρεί εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας! Οι συλληφθέντες, ανάμεσά τους και ο γενικός διευθυντής Ορχάν Κομπάν (από τον οποίο κατασχέθηκε ένα CD και ένα κινητό τηλέφωνο, οδηγήθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη για να ανακριθούν. Η αστυνομία έδρασε μετά από υποκλοπές συνδιαλέξεων μεταξύ στελεχών της OYAK από τις οποίες προέκυπτε η εμπλοκή τους στην υπόθεση…
Στην επιδρομή της αστυνομίας, καθώς και σε άλλες στις οικίες στελεχών της εταιρίας, συλλέχθηκαν επίσης εκατοντάδες υλικά, όπως CD (τουλάχιστον 700 τον αριθμό…!), DVD, σκληροί δίσκοι υπολογιστών, σταθεροί και φορητοί, φορητοί υπολογιστές και διάφορα έγγραφα, τα οποία θα ελεγχθούν στο πλαίσιο των ερευνών ώστε να διαπιστωθεί εάν θα βοηθήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας (βλ. πάταξη των στρατιωτικών). Άλλα 80 CD και DVD κατασχέθηκαν μετά από έρευνα στο σπίτι του Μουσταφά Ταρίκ Οζγιλμάζ, του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της εταιρίας. Πολύ πλούσια ήταν η σοδειά από την επιδρομή στο σπίτι του γενικού διευθυντή του τμήματος ηλεκτρονικών συστημάτων της OYAK, Γιαβούζ Σελίμ Καβακλίογλου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία που μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) ότι το Τεχνολογικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Τουρκίας (TÜBİTAK) ήταν που ανέλαβε την έρευνα και αποφάνθηκε ότι οι κάμερα ασφαλείας λειτουργούσε κανονικά την ώρα της επίθεσης του Αρσλάν. Όλως τυχαίως, όπως αποκαλύφθηκε το 2009, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πληροφόρησε τις δικαστικές αρχές ότι η κάμερα ασφαλείας στο εστιατόριο των στρατιωτικών «Sıhhiye Orduevi» που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Ανώτατο Δικαστήριο, δεν λειτουργούσε, άρα δεν μπορούσε να συνεισφέρει στη διαλεύκανση της υπόθεσης…
Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι θετική για την ελληνική ασφάλεια. Ωστόσο, τέτοιος ισχυρισμός θα ήταν εξαιρετικά πρόωρος, αφού «το πληγωμένο λιοντάρι» είναι πολύ πιο επικίνδυνο, υπό την έννοια ότι μια στρατιωτική νικηφόρα περιπέτεια θα ενίσχυε τους στρατιωτικούς δίνοντάς τους ανάσα από τις – δίκαιες – διώξεις του Ερντογάν. Κατά συνέπεια, η σύνεση και η φρόνηση είναι τα δυο χαρακτηριστικά που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η ελληνική πλευρά, αφού ο κίνδυνος προβοκάτσιας είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Εάν βέβαια το αποτολμήσουν, πιθανότατα θα αντιληφθούν ότι θα έχει μπει η ταφόπλακα στην παντοκρατορία τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου