Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΗΠΑ: Ετοιμάζουν το μαχητικό αεροσκάφος 6ης γενιάς!


 

Είναι γνωστό ότι μόλις εμφανιστεί κάποιο νέο μαχητικό αεροσκάφος στην αγορά ή ακόμα κι όταν εκτελούνται οι δοκιμές κάποιου «νέου», οι σχεδιαστές των αεροναυπηγικών βιομηχανιών έχουν ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζουν το επόμενο αεροσκάφος που θα βρεθεί στο προσκήνιο μετά από 20 με 25 χρόνια
Έτσι και τώρα. Ενώ όλοι ασχολούνται με το F/Α-22 και το F-35, οι εταιρείες ετοιμάζουν νέες σχεδιάσεις. Η Lockheed Martin έχει ήδη δείξει τα πρώτα δείγματα της δουλειάς της. Πρόκειται για ένα νέο αεροσκάφος που θα είναι ο αντικαταστάτης του F/A-22 μετά το 2030. Η παρουσίασή του έγινε έπειτα από την έκδοση σχετικού υπομνήματος της Διοίκησης Αεροπορικού Υλικού της Αμερικανικής Αεροπορίας προς τους κατασκευαστές. Ουσιαστικά ζητήθηκε να της παρουσιαστεί δείγμα των πιθανών σχεδιάσεων.
Η Αμερικανική Αεροπορία ζήτησε το νέο αεροσκάφος να διαθέτει υψηλών δυνατοτήτων πακέτο ηλεκτρονικού πολέμου (αντίστοιχο με αυτό που φέρουν εξειδικευμένες εκδόσεις μαχητικών αεροσκαφών, όπως π.χ. το EA-18G Growler), εξελιγμένο ενσωματωμένο σύστημα αεράμυνας, παθητικό σύστημα εντοπισμού στόχων, όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας και ικανότητα ηλεκτρομαγνητικής επίθεσης των εχθρικών δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων, ώστε να εκτελεί συνολικά επιχειρήσεις «άρνησης περιοχής».
Η Αμερικανική Αεροπορία ελπίζει ότι το μαχητικό αεροσκάφος 6ης γενιάς θα έχει δυνατότητες αντιπυραυλικής άμυνας και ικανότητες εγγύς αεροπορικής υποστήριξης και εναέριας απαγόρευσης. Στην ανακοίνωσή της ζήτησε να υπάρξει αύξηση της ακτίνας δράσης, αυξημένη επιβιωσιμότητα, επίγνωση της κατάστασης, απόδοση των όπλων και καλύτερη συνεργασία μεταξύ των «ανθρώπων και μηχανημάτων».
Αν και το αρχικό και γενικό χρονοδιάγραμμα των 20 ετών φαντάζει αρκετά μεγάλο, στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά τέτοιο είναι. Αρκετές νέες τεχνολογίες θα εφαρμοστούν, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνεται το ρίσκο των επιμέρους συστημάτων. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει το ρίσκο για όλο το αεροσκάφος συνολικότερα, το οποίο θα πρέπει εκτός από μια πλατφόρμα ολοκλήρωσης υποσυστημάτων, να είναι και από μόνο του μια πάρα πολύ καλή πτητική μηχανή. Στόχος των ΗΠΑ και της Αμερικανικής Αεροπορίας είναι να διατηρούν το προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου