Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Ένας στους δέκα το 2030, θα έχει διαβήτη

 
Αυτή είναι είδηση: Όταν σήμερα νοσεί από σακχαρώδη διαβήτη μόνο το μισό από αυτό το ποσοστό και απειλούμαστε με διπλασιασμό ,τα μέτρα πρόληψης αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα , για κάθε φορέα υγείας ,δημόσιο η ιδιωτικό .Σήμερα νοσούν 366 εκατομμύρια άνθρωποι , και μέσα στη επόμενη δεκαετία ,αν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα ,θα φθάσουμε στα 550 εκ. Τρία νέα περιστατικά διαγιγνώσκονται κάθε 10 δευτερόλεπτα , περίπου 10 εκ. ετησίως .

Είναι απαραίτητο λοιπόν να δούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να ελαττώσουμε τις πιθανότητες νόσησης από διαβήτη, αλλάζοντας ελαφρά τη διατροφή μας.

Η κατανάλωση ψαριών συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιαγγειακής νόσου . Τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά ψάρι - ως κύρια πηγή ζωικής πρωτεϊνης- έχουν μικρότερες τιμές γλυκόζης στο αίμα και μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη, σύμφωνα με πολύ πρόσφατη ισπανική μελέτη( University of Valencia reported in the journal Nutrición Hospitalaria ). Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος κάνει το αντίθετο , αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη , ενώ παράλληλα αυξάνει και το βάρος των ατόμων αυτών , κάτι που σαφώς συνδέεται αιτιολογικά με τον διαβήτη. Η μελέτη αυτή που είναι μέρος της Predimed study (Prevention with a Mediterranean Diet ) μας δείχνει κάτι που μας είναι ήδη γνωστό και αφορά τη σημασία της μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη του καρδιαγγειακού κινδύνου και φυσικά του μεταβολικού συνδρόμου , από όπου ξεκινούν όλα τα δεινά , του διαβήτη και της παχυσαρκίας συμπεριλαμβανομένων .

Όταν σε όλες σχεδόν τις δίαιτες αδυνατίσματος υπάρχει η σύσταση για κατανάλωση καθημερινά ψητού φιλέτου , καταλαβαίνουμε γιατί αυτό δεν είναι πάντα η σωστή λύση στο πρόβλημα των μεταβολικών νοσημάτων , μιας και έχουμε πλέον σύνδεση αυτής της συνήθειας με μεγαλύτερο κίνδυνο όχι μόνο για ανάπτυξη διαβήτη , υπέρτασης , καρδιαγγειακά νοσήματα , αλλά το πιο σημαντικό , και για μείωση του προσδόκιμου ζωής που πιθανόν οφείλεται στην μεγαλύτερη συχνότητα καρκίνου η καρδιοπάθειας .

Επίσης ένα ακόμα πρόσφατο καλό νέο ( Νοέμβριος 2011) ,βρίσκεται στην ανακοίνωση από την Warwick Medical School & University of Southampton , που μας λέει ότι όταν μια έγκυος παίρνει βιταμίνες και διορθώνει τη δίαιτά της προστατεύει το έμβρυο από τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη , παχυσαρκίας και καρδιοπάθειας στο μέλλον .Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι μητέρες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 , έκαναν παιδιά με χαρακτηριστικά που έδειχναν ότι θα αναπτύξουν διαβήτη και καρδιοπάθειες αμέσως μετά τον τοκετό και στα 6 τους χρόνια . Βλέπουμε λοιπόν τη σημασία των ιχνοστοιχείων στην προστασία της υγείας των παιδιών ήδη από την ενδομήτριο ζωή .

Άλλο ενδιαφέρον εύρημα σχετικό με τις διατροφικές μας συνήθειες αφορά την κατανάλωση αλκοόλ .

Βρέθηκε λοιπόν ότι αν κάποιος πάρει με την τροφή του μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων χωρίς να πιει αλκοόλ, ο κίνδυνος να αναπτύξει διαβήτη, αυξάνεται κατά 30%, ενώ αν τη συνδυάσει με αυτό, σε μέτρια ποσότητα, ο κίνδυνος μειώνεται. Η σύσταση βεβαίως από τους συγγραφείς, δεν είναι να ξεκινήσει κανείς να πίνει, αν δεν το έκανε μέχρι πριν, αλλά να ενθαρρύνεται μια δίαιτα χαμηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και υψηλή σε ολικής αλέσεως προϊόντα.

 

Επτά τρόποι για να προλάβουμε το διαβήτη

Διαβάστε επτά απλούς τρόπους για να μην εξελιχθεί ο προδιαβήτης (αυξημένα επίπεδα γλυκόζης) σε διαβήτη.

Οι ειδικοί συνιστούν τα παρακάτω βήματα:

1. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι σημαντικότατη στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.  Ιδανικά, πρέπει να ασκείστε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Αν δεν ασχολείστε με τη γυμναστική, καλό είναι να αρχίσετε αυξάνοντας τη δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας, όπως να ανεβείτε με τις σκάλες, αντί με το ασανσέρ ή να κάντε ασκήσεις ενώ βλέπετε τηλεόραση ή ακόμη και απλά περπατώντας περισσότερο. Σκεφτείτε ότι 1.250 βήματα αντιστοιχούν σε περίπου σε 1 χιλιόμετρο!

2. Μειώστε το βάρος σας

Δεν χρειάζεται να πιεστείτε να φτάσετε στο ιδανικό σωματικό βάρος. Χάνοντας σχετικά λίγα κιλά θα νιώσετε τη διαφορά. Μια μεγάλη μελέτη για το διαβήτη (Diabetes Prevention Trial) έδειξε ότι άτομα με προδιαβήτη, που έκαναν 30 λεπτά μέτριας άσκησης καθημερινά και έχασαν 5 - 7% του αρχικού τους βάρους (δηλαδή, ένα άτομο 90 κιλών έχασε περίπου 4,5 - 6 κιλά), μείωσαν τις πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κατά 58%.

3. Επικοινωνήστε συχνότερα με το γιατρό σας

Οι άνθρωποι με προδιαβήτη καλό είναι να επισκέπτονται το γιατρό τους κάθε 6 μήνες, για να παρακολουθούν την πορεία τους και να ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους όταν πηγαίνουν καλά ή να καθοδηγούνται προς τη σωστή κατεύθυνση εάν δεν βλέπουν βελτίωση.

4. Ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή

Με απλά μικρά βήματα:

- Αρχίστε να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, καρότα και  πράσινα φασόλια)

- Αυξήστε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας

- Διαλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για επεξεργασμένα (π.χ. καστανό ρύζι αντί για λευκό)

- Καλό είναι να μειώσετε τα φαγητά με πολλές θερμίδες (π.χ. ελαφρύ γάλα / γιαούρτι / τυρί, αναψυκτικά διαίτης)

- Διαλέξτε έξυπνα τα σνακ σας: Αντί για τσιπς με πολλά λιπαρά και θερμίδες, προτιμήστε φρέσκα φρούτα, κράκερ ολικής άλεσης, κλπ

Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας ή ένα διαιτολόγο για την ακριβή ρύθμιση της διατροφής σας.

5. Ζητήστε υποστήριξη και Ενημερωθείτε

Η απώλεια βάρους, η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση δεν είναι εύκολο να μπουν στη ζωή μας. Γίνεται, όμως, πιο εύκολο εάν έχετε άτομα να σας στηρίξουν και να σας επιβραβεύσουν, δηλώνει ο T. Ackemann, MD, MPH, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

6. Κάντε στον ύπνο προτεραιότητα

Η έλλειψη ύπνου σε τακτική βάση δεν μας κάνει μόνο κουρασμένους και «γκρινιάριδες», αλλά αυξάνει και τις ορμόνες του στρες στο σώμα μας, πράγμα που οδηγεί τον οργανισμό στην αποθήκευση λίπους και δυσκολεύει την απώλεια βάρους, δηλώνει η Theresa Garnero, συγγραφέας του «Το Πρώτο Έτος σας με Διαβήτη» (Your First Year With Diabetes – American Heart Association). Ακόμη, επηρεάζει την ικανότητα του σώματός μας να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη αποτελεσματικά και μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2.
 

Απλές συμβουλές για να βελτιώσετε τον ύπνο σας:

- Ορίστε μια σταθερή ώρα κάθε μέρα τόσο για το ξύπνημα, όσο και για το όταν πέφτετε για ύπνο

- Χαλαρώστε για λίγο πριν κλείσετε τα φώτα

- Χρησιμοποιείστε το δωμάτιο σας ΜΟΝΟ για ύπνο και σεξ!

- Περιορίστε τη λήψη καφεΐνης μετά το γεύμα, εάν έχετε αϋπνία
 
7. Συνειδητοποιείστε την αλλαγή

Μια αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προδιαβήτη. Αυτό σημαίνει να ξεχάσετε τι φταίει και να υποσχεθείτε στον εαυτό σας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής από εδώ και πέρα. Είναι λογικό ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα τέλεια κάθε μέρα, αλλά δεσμευτείτε να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε και ένα βήμα τη φορά.

Συμπερασματικά, η συνειδητή επιλογή ενός τρόπου ζωής που βοηθά και στηρίζει την υγεία μας είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τον οργανισμό μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου