Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

 Νέα ενιαία συνδικαλιστική οργάνωση των αγροτών ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ | 05.01.2012-15:42



ImageΜε βάση τον πρωτογενή τομέα αναζητείται λύση στο νέο παραγωγικό μοντέλο, που καλείται να υιοθετήσει η χώρα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου. Καθώς πληθαίνουν οι φωνές που βλέπουν την αγροτική παραγωγή ως ισχυρό πόλο οικονομικής ανάπτυξης, το σενάριο αυτό ενισχύεται από την ανάλυση που λέει ότι μόνο σ’ αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να αποφευχθεί περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αντίθετα με την πολιτική που υπαγορεύει η τρόικα. Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι ζυμώσεις για μια μεγάλη και ενιαία συνδικαλιστική οργάνωση των αγροτών.
Στα όριά της έχει φθάσει η πολιτική μείωσης των αποδοχών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς έρευνα της Στατιστικής Αρχής καταγράφει έναν στους τρεις Έλληνες να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Μαζί με τα κοινωνικά ζητήματα που εγείρει η συγκεκριμένη καταγραφή, ανακύπτει και μείζον θέμα για την έκφραση που θα έχει αυτό το φαινόμενο στο εκλογικό αποτέλεσμα, όποτε αυτές γίνουν. Εν τω μεταξύ, θρυαλλίδα για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, αναμένεται να αποτελέσουν οι εσωκομματικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ με τον Παπανδρέου να φεύγει... μένοντας!
Επιπλέον, αυτό το φύλλο της εφημερίδας περιλαμβάνει ένα ειδικό αφιέρωμα για  το Έτος των Συνεταιρισμών. Όπως θα διαβάσετε, τη σημασία των συνεταιρισμών στη διεθνή οικονομική δραστηριότητα σκοπεύει να αναδείξει η ανακήρυξη του 2012 ως έτους συνεργατισμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις με το 1.000.000.000 μέλη, παρέχουν πάνω από 100.000.000 θέσεις εργασίας, 20% περισσότερες από αυτές που προσφέρουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Ακόμα, μόνο σε ένα ειδικό δισέλιδο της εφημερίδας, ενημερωθείτε για τις καθοριστικής σημασίας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αποφάσεις που καλούνται να λάβουν εντός τους έτους οι επιτελείς των Βρυξελλών αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις. Ειδικότερα τα κράτη - μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν εάν υιοθετούν το περιφερειακό μοντέλο, χωρίζοντας την επικράτειά τους σε τοπικές περιφέρειες και να ορίσουν τις στρεμματικές ενισχύσεις για κάθε περιοχή. Λόγο έχουν και στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αποφάσεων.
Επίσης, σε αυτό το φύλλο της Agrenda, διαβάστε για τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά του βαμβακιού. Δυναμικά ξεκίνησε τη χρονιά το χρηματιστήριο βάμβακος, σημειώνοντας από τα τέλη Δεκεμβρίου άνοδο σχεδόν 8 σεντς/λίμπρα (+9%). Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η άνοδος αυτή οφείλεται πρωτίστως σε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις στο βαμβάκι και όχι σε κάποια ιδιαίτερη μεταβολή στα θεμελιώδη στοιχεία. Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν πως δύσκολα θα διατηρηθεί αυτό το ράλι για πολύ ακόμα και λογικά θα σταθεροποιηθεί η αγορά.
Την ίδια ώρα, όπως γράφει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, μια γλυκόπικρη γεύση αφήνει το τέλος της εορταστικής  περιόδου στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι είδαν τα ζώα τους να αγοράζονται από τους εμπόρους, αλλά τις τιμές να αδυνατούν να ακολουθήσουν τους κανόνες της αγοράς και να κινηθούν υψηλότερα. Τα αμνοερίφια έφτασαν μέχρι και τα 6,50 ευρώ το κιλό και παρά την αυξημένη ζήτηση από τους εμπόρους, οι τιμές δεν μπόρεσαν να ενισχυθούν περεταίρω. Αντίθετα, τα χοιρινά βρίσκονται σε μια καλή περίοδο εδώ και μερικές εβδομάδες.
Διαβάστε, επίσης, στην Agrenda, όλα τα νεώτερα με το «περίφημο» πακέτο Χατζηγάκη. Με οποιοδήποτε νομικό μέσο προσπαθεί η Ελλάδα να καθυστερήσει την επιστροφή ποσού περίπου 420 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από σχετικό έλεγχο της Κομισιόν για παράτυπες ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ το 2009. Σύμφωνα με τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν κατορθώσαμε να πείσουμε την Κομισιόν, μετά από τρία χρόνια αλληλογραφίας και επαφών, ωστόσο ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης έδωσε ήδη εντολή στο Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να ασκήσει προσφυγή ακύρωσης ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε., καθώς επίσης να καταθέσει αίτηση για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.
Μάθετε για το αλεύρι από βαμβακόσπορο. Αποκλειστικά η Agrenda, σας παρουσιάζει ένα νέο υβρίδιο βαμβακιού που ο σπόρος του μπορεί να μεταποιηθεί σε αλεύρι για ανθρώπινη κατανάλωση και το οποίο προωθεί ο Αμερικανός καθηγητής μοριακής βιολογίας, Keerti S. Rathore, στη Λατινική Αμερική. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Εκουαδόρ επεσήμανε ότι το αλεύρι από το βαμβακόσπορο έχει τη δυνατότητα να θρέψει εκατομμύρια ανθρώπους μετά από την υποβολή του σε μία διαδικασία κατά την οποία εξαλείφεται η τοξικότητά του. Τα περισσότερα σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας. 

Τα περιεχόμενα αυτού του φύλλου της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:  
Ανάπτυξη
■ Το φυτό της μακροζωίας, το γνωστό «Goji berry» καταφθάνει στη χώρα μας σελ. 12
■ Γιατί δεν βρίσκουμε ελληνικές νιφάδες βρώμης βιολογικής παραγωγής; σελ. 6
■ Μετά το καλαμπόκι, σε καραντίνα κινδυνεύει να μπει και η πατάτα σελ. 13
■ Σαρώνει στις εξαγωγές προς πάσα κατεύθυνση η ελληνική επιτραπέζια ελιά σελ. 38
■ Έπιασε τιμή, αλλά μπορούσε να πάει και καλύτερα φέτος το ελληνικό κρέας σελ. 4

Οικονομία 
■ Με άδειο κουμπαρά, μόνο το φιλί της ζωής θα σώσει την ΑΤΕbank σελ. 27-30
■ Νέες θέσεις εργασίας «ανοίγει» η τευτλοκαλλιέργεια στην Ιρλανδία σελ. 9
■ Αν δεν έχεις ρευστό, δώσε σπίτι ή οικόπεδο για να ξεχρεώσεις την Εφορία σελ. 18
■ Εσπευσμένη αλλαγή πλεύσης χρειάζεται η ευρωπαϊκή παραγωγή βιοντίζελ σελ. 10
■ Τετράμηνο στα ορεινά θέλουν οι κτηνοτρόφοι για να πάρουν την εξισωτική σελ. 7

Πολιτισμός

■ Ιχνηλασιμότητα και στα καυσόξυλα απαιτεί ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός σελ. 16, 41
■ Έτος συνεταιρισμών το 2012 με αλλαγές και στη χώρα μας από το νέο νόμο σελ. 24-25
■ Μαθαίνει από τον πατέρα του και πάει ένα βήμα μπροστά ο Σταύρος Γαβαλάς σελ. 34
■ Ελλείψει κονδυλίων, κομμένες οι δασώσεις για τους καπνοπαραγωγούς σελ. 20, 37
■ Με όχημα τις τοπικές ποικιλίες, σωρεία διακρίσεων για το κτήμα Σιγάλα σελ. 40

Editorial 
Η ουσιαστική αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του πρωτογενούς τομέα και κυρίως της αγροτικής παραγωγής δεν είναι απλά μια λύση στο σημερινό οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει βρεθεί η χώρα. Αποτελεί την πιο ενδιαφέρουσα πρόταση για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, χωρίς τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. Η αξιοποίηση δηλαδή των παραγωγικών αποθεμάτων στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να προλάβει την περαιτέρω δραματική μείωση του εργατικού κόστους, διαδικασία η οποία, όπως όλα δείχνουν, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.
Για όσους δεν το κατάλαβαν, ήρθε η ώρα της γεωργίας! Τόσο οι διεθνείς συνθήκες, με βάση το ισοζύγιο παραγωγής και ζήτησης προϊόντων διατροφής, όσο και η εγχώρια οικονομική πραγματικότητα, υπαγορεύουν μια γενναία στροφή στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, με σχέδιο, χρηματοδότηση και σε συνδυασμό, τόσο με το διατροφικό μοντέλο της χώρας όσο και με το τουριστικό προϊόν, που η Ελλάδα μπορεί να διαθέσει.  
Όλα αυτά απαιτούν, βέβαια, εγρήγορση της κοινωνίας, παραμερισμό των κομματικών εμμονών και αναζήτηση μιας ισχυρής κυβέρνησης, με ευρύ πεδίο δράσης και χρονικό ορίζοντα ικανό να βγάλει τη χώρα από τον σημερινό βάλτο!
Agrenda 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου