Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Η «γεωπολιτική της Αφροδίτης» και η τουρκική «ομηρεία»


 

Στο αστρονομικό ποσό των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτιμάται το συγκεκριμένο κοίτασμα στην Κύπρο, σύμφωνα με την υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Παραξούλα Αντωνιάδου, η οποία με δηλώσεις της ουσιαστικά θέτει ζητήματα τα οποία πρόκειται να απασχολήσουν τον Ελληνισμό τα επόμενα έτη…
Το πρώτο θέμα που θα πρέπει να επισημανθεί και εξάγεται από τις δηλώσεις της Κυπρίας υπουργού είναι τα βασικά μεγέθη της συγκεκριμένης ανακάλυψης. Μιλάμε λοιπόν για μία πολύ μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου, η οποία αξίζει σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συγκεκριμένη ποσότητα φυσικού αερίου είναι πολύ υψηλής ποιότητας, «σχεδόν καθαρό μεθάνιο» δήλωσε η υπουργός, κάτι που σημαίνει πως είναι απολύτως συμβατό για τον σκοπό για τον οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, την παραγωγή ενέργειας. Τέλος, η ποσότητα αυτή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για πάνω από 200 χρόνια.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η Λευκωσία να επικεντρώσει όλες της τις προσπάθειες στην ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής για την εκμετάλλευση της ανακάλυψης, ενώ στο θέμα της υγροποίησής του θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα. Μία ακόμα ενδιαφέρουσα παράμετρος για το συγκεκριμένο θέμα ζήτημα είναι το θέμα του εάν υπάρχει ή όχι πετρέλαιο στο εν λόγω κοίτασμα, ή σε κάποιο άλλο.
Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων της Ελληνοκύπριας υπουργού και εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε κάποια ζητήματα υψίστης σημασίας τα οποία εξάγονται από τις ανακοινώσεις αυτές, τα οποία φυσικά δεν αναφέρονται επαρκώς στις διάφορες ανταποκρίσεις από το νησί της Αφροδίτης, στην κυριολεξία πλέον.
Πρώτον, οι διάφορες Κασσάνδρες οι οποίες μιλούσαν για «ανύπαρκτα θέματα» διαψεύδονται κατηγορηματικά από την πραγματικότητα η οποία και επιβεβαιώνει φωνές όπως του «www.defence-point.gr» και του περιοδικού «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ», και όχι μόνο ημών φυσικά, οι οποίες εδώ και τουλάχιστον δύο έτη φωνάζαμε για την σημασία της συγκεκριμένης ιστορίας, και του οφέλους που μπορεί να έχει για τον Ελληνισμό.
Δεύτερον, η Ελληνοκύπρια υπουργός μίλησε για το ζήτημα της «υγροποίησης του φυσικού αερίου». Το θέμα αυτό, ακόμα και αν δεν το είπε ξεκάθαρα άπτεται του σημαντικότερου ζητήματος της ανακάλυψης, το οποίο δεν είναι άλλο από την εξαγωγή του «υψηλής ποιότητας» φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία από το 2020 και μετά θα διψά για νέες πηγές ενέργειας.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως η Π. Αντωνιάδου μίλησε για μία διαδικασία η οποία θα πάρει καιρό, κάποια χρόνια, αναφορικά με την υγροποίηση του φυσικού αερίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πολύ απλά πως η Κύπρος αλλά και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της νήσου αλλά και της Ελλάδας, θα έρθουν στο επίκεντρο των εξελίξεων αφού θα πρέπει να λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες διαδρομές εξαγωγής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Που θα κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις; Ποιο δρομολόγιο θα ακολουθήσουν τα δεξαμενόπλοια, θα χρειαστούν αγωγοί, εάν ναι από πού θα περάσουν, από τον βυθό της Ανατολικής Μεσογείου και δια της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη, ή θα λάβει κομμάτι και η Τουρκία;
Καθίσταται σαφές πως η δήλωση περί του υγροποιημένου αερίου, ουσιαστικά δίνει και τοεναρκτήριο λάκτισμα για την διαδικασία καθορισμού όλων των παραπάνω ζητημάτων, καθώς και πολλών άλλων ακόμα τα οποία θα αλλάξουν τις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τρίτον, τι λέει εδώ και μήνες ο συγκεκριμένος ιστοτόπος; Εδώ και μήνες το «www.defence-point.gr» ενημερώνει τους φίλους αναγνώστες του πως εκτός από φυσικό αέριο στο συγκεκριμένο κοίτασμα, υπάρχει και πετρέλαιο. Αυτό μόλις δεν επιβεβαίωσε η Κυπρία υπουργός; H παράμετρος του πετρελαίου μπαίνει πλέον και επισήμως στην εικόνα, με αποτέλεσμα η όλη κατάσταση να γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.
Τέταρτον και κυριότερο. Το οικόπεδο 12 δεν αποτελεί παρά το πρώτο κομμάτι το οποίο και δόθηκε προς εκμετάλλευση. Η Ελληνοκύπρια υπουργός ουσιαστικά εξήγγειλε την επικείμενη έναρξη δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων οι οποίες αναμένεται πλέον να προσελκύσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, θέτοντας νέα δεδομένα στο όλο ζήτημα.
Είναι σαφές πως όλα τα παραπάνω ζητήματα τα οποία και μπορούν να εκμαιευθούν από τις δηλώσεις της Ελληνοκύπριας υπουργού πρόκειται να θέσουν την αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο σε νέες βάσεις. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές τα 100 αυτά δισεκατομμύρια είναι απλώς ένα κλάσμα αυτού που μπορεί να λάβει η Κύπρος μας ως όφελος από την συγκεκριμένη ιστορία.
Η Ελλάδα δεν έχει παρά να μιμηθεί την Κύπρο η οποία με την επιμονή ενός ελληνόψυχου ηγέτη, του Τάσσου Παπαδόπουλου, με την τεχνογνωσία ενός πραγματικού επιστήμονα και πατριώτη, του Σόλωνα Κασσίνη (μακάρι να ομονοήσουν τα αδέρφια μας στην Κύπρο…) και με σχέδιο και τόλμη, φαίνεται να οδηγούν βάζουν τη Λευκωσία στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη των χωρών-παραγωγών.
Αναφορικά δε με το Κυπριακό θα μπορούσε να ειπωθεί πως επιβεβαιώνεται αυτό που έχει ειπωθεί πολλές φορές ρητορικά αλλά ποτέ, έως σήμερα, δεν είχε πρακτικό αντίκρισμα. Η Τουρκία κατέληξε σε «αιχμάλωτο» του Κυπριακού και όχι το αντίθετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου