Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ο δόλιος ρόλος του ΓΑΠ


Ρωσία και Ισραήλ ζητούν άμεση έναρξη γεωτρήσεων νότια της Κρήτης!    

Ρωσία και Ισραήλ, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΥΠΕΚΑ στο defencenet.gr, ζήτησαν επίσημα από την κυβέρνηση Παπαδήμου να ξεκινήσουν ΆΜΕΣΑ γεωτρήσεις στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, εντοπισμού υδρογονανθράκων, χωρίς να περιμένουν τα χρονοβόρα αποτελέσματα των ερευνών του ΥΠΕΚΑ, αφού όπως ισχυρίζονται, "Γνωρίζουν πολύ καλά που υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

«Δεν χρειαζόμαστε πρόσθετα στοιχεία για να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες» δήλωσαν τόσο η Gazprom και η Rosneft, όσο και η ισραηλινή Delek, αφού έχουν βεβαιωθεί για την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων και θεωρούν ότι από την στιγμή που αναλαμβάνουν αυτές το ρίσκο της γεώτρησης σε σημεία που θα επιλέξουν αυτές, δεν υπάρχει κανένας λόγος από την ελληνική κυβέρνηση να μην δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν άμεσα σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις.

Μάλιστα όμως χαρακτηριστικά είπε ένας Ρώσος αξιωματούχος στο περιθώριο της συνεδρίασης της Mεικτής Eνεργειακής Eλληνο-Ρωσική Ομάδα Εργασίας που συνεδρίασε στο υπουργείο στις 12 Δεκεμβρίου:

«Δεν καταλαβαίνουμε τι σας κοστίζει να προχωρήσουμε με δικές μας δαπάνες σε άμεση γεώτρηση στα σημεία που εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν κοιτάσματα. Αν αποτύχουμε δεν σας κοστίζει τίποτα, ίσα-ίσα που θα περιοριστούν οι προς έρευνα περιοχές. Αλλά αν πετύχουμε, εμείς θα έχουμε μερίδιο σε ένα ακόμα κοίτασμα από τα δεκάδες μεγάλα κοιτάσματα που αξιοποιούμε σε όλο τον πλανήτη. Εσείς όμως θα σωθείτε. Σε μερικούς μήνες μπορεί να σας αρπάξουν το κοίτασμα για πενταροδεκάρες. Αν μέχρι τον Μάρτιο βρεθούν αυτά που υπολογίζουμε, αλλάζουν πολλά πράγματα στην τύχη της Ελλάδας»!
Μάλιστα η πιο πάνω θέση, αποτυπώθηκε και στο επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου, με κομψό, βέβαια, τρόπο, όπου αναφέρθηκαν επί λέξει τα εξής για το θέμα της έναρξης γεωτρήσεων νότια της Κρήτης από την Ρωσία: «Η ρωσική αντιπροσωπεία στάθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έρευνα υδρογονανθράκων σε χερσαίες και υπεράκτιες περιοχές της Ελλάδας, που προωθεί το ΥΠΕΚΑ».

Η επιτροπή συνεδρίασε, την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου. Το ΥΠΕΚΑ εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Καθ. Κώστα Μαθιουδάκη, ενώ τη ρωσική πλευρά εκπροσώπησε ο Σύμβουλος του Υπουργού Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Kirill Gadzacev και σε κάποια φάση της συνεδρίασής της παραβρέθηκε και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης.

Μάλιστα δια της διπλωματικής οδού έχει υπάρξει από την Ρωσία η διαβεβαίωση στην Ελλάδα ότι «Δεν έχετε να φοβάστε τίποτα και από κανέναν αν υπάρξει κάποιος που παράνομα θέλει να διεκδικήσει μερίδιο από τον ορυκτό σας πλούτο», τονίστηκε και εννοούσαν φυσικά την Τουρκία.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο βρίσκεται και η επιμονή του Ισραήλ, όπου η Delek δήλωσε ότι «Δεν θέλει τα αποτελέσματα των ερευνών, ξέρει που να κάνει τις γεωτρήσεις με 100% δική της επιβάρυνση σε ότι αφορά το κόστος πιθανής αποτυχίας»!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όλα τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι Αμερικανοί και ειδικά η Υπηρεσία Φυσικών Πόρων, βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης του Ισραήλ, ενώ έχουν διαβιβαστεί στη DELEK με αποτέλεσμα η εταιρεία να φαίνεται έτοιμη να προσχωρήσει σε επενδύσεις στην Ελλάδα θεωρώντας πως η επιτυχία είναι βέβαια.

Βέβαια, καλά όλα αυτά, αλλά φαίνεται ότι οι ισχυροί παίκτες, πρώτα οι ΗΠΑ (οι οποίες θεωρούν αυτονόητο ότι θα έχουν την εκμετάλλευση, μέσω των εταιρειών τους, των κοιτασμάτων αυτών ειδικά αν αφορούν πετρέλαιο) και κατά δεύτερον η Ε.Ε., για ανεξήγητους λόγους θέλουν να καθυστερήσει η όλη διαδικασία.

Εξ ου και η στροφή 180 μοιρών του υφυπουργού Γ.Μανιάτη μέσα σε λίγες ημέρες που ενώ είχε εμμέσως προαναγγείλει στην Ολομέλεια της Βουλής άμεση έναρξη γεωτρήσεων απαντώντας σε σχετική πρόσκληση του βουλευτή και υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. Π.Παναγιωτόπουλου, λίγες ημέρες μετά σε Επιτροπή της Βουλής, μίλησε για «διαδικασία χρόνων».

Για να επιβεβαιωθεί φαίνεται ο Ρώσος που υποστήριξε ότι «Θα σας πάρουν τα κοιτάσματα για πενταροδεκάρες» εννοώντας ότι μετά την επικείμενη ολική πτώχευση η κρατική περιουσία θα περάσει στον έλεγχο των δανειστών ή των προστατών…

Γιατί τέτοια αγωνία για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης: Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Α.Φώσκολου η αξιολόγηση γεωλογικών, γεωχημικών και λοιπών γεωστοιχείων, που έχουν δημοσιευθεί κυρίως από ξένους επιστήμονες, μας υποδεικνύει την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 Km2, με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται εντός της ελληνικής Α.Ο.Ζ που έχει ήδη καθοριστεί από το υπουργείο ΠΕΚΑ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φώσκολος, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων η Κρήτη για 25 χρόνια θα πάρει 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Φώσκολος στην ομιλία του παρέθεσε στοιχεία Νορβηγών επιστημόνων, σύμφωνα με τα οποία τα αποθέματα κάτω από την Κρήτη είναι της τάξεως των 20 -22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ σε αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δισ. βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 -175 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.



Πολλά και κρίσιμα ερωτήματα που ζητούν πιεστικά απαντήσεις έχουν δημιουργηθεί από την στάση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο θέμα της ύπαρξης πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής ΑΟΖ (αυτής που τουλάχιστον έχει προσδιοριστεί ως ΑΟΖ στα νότια, βόρεια και δυτικά της χώρας).
Ερωτήματα που έχουν να κάνουν ακόμα και με συνειδητή απόκρυψη της ύπαρξης των κοιτασμάτων αυτών μέχρις ότου ολοκληρωθεί η πλήρης εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας της χώρας με την αλεπάλληλη υπογραφή Μνημονίου, Μεσοπρόθεσμου και της Δανειακής Σύμβασης που Θα σφραγίσει το τέλος του ελληνικού ανεξάρτητου κράτους ή τουλάχιστον αυτό που ξέραμε ως ανεξάρτητο κράτος από το 1974 και μετά.
Τα ερωτήματα έχουν να κάνουν με την στάση του τότε πρωθυπουργού, στις 11 Δεκεμβρίου 2009, όταν δήλωσε ευθαρσώς ότι «Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα πετρέλαια» (βίντεο) και της αλλαγής της στάσης αυτής αμέσως μόλις υπογράφηκε το Μνημόνιο τον Μάϊο του 2010.
Τότε ανακοινώθηκε η δημιουργία κρατικού φορέα ερευνών για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη να έρχεται σε πλήρη αντίθεση (τουλάχιστον δημοσίως με τον τότε πανίσχυρο Γ.Παπανδρέου) και την στιγμή που καταργούντο δεκάδες φορείς του δημοσίου, όπως το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών)να ανακοινώνει την δημιουργία φορέα για να κάνει, τι; Αυτό που λοιδορούσαν δημόσια οι Γ.Παπανδρέου και Θ.Πάγκαλος: Να δώσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο.
Aπό την άνοιξη του 2010 έχοντας πληροφορηθεί κάποια «ψίγματα» των αποτελεσμάτων των ερευνών κυρίως των αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών στην περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης είχαν προβλέψει από τότε την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων.
Αλλά φαίνεται ότι δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα το «δέσιμο» της χώρας, το οποίο φυσικά θα είχε αποφευχθεί αν αυτή την στιγμή δύο-τρία γεωτρύπανα «τρυπούσαν» την ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης. Διότι έστω και το 50% των ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν διαρρεύσει από αμερικανικές πηγές ότι υπάρχουν, να είναι απολήψιμο, τότε απλά κανείς δεν θα δεχόταν να υποθηκεύσει το μέλλον μιας χώρας η οποία κρύβει στα έγκατά της έναν θησαυρό που θα άλλαζε την πορεία της (κακής) οικονομικής της κατάστασης.
Ο κρατικός φορέας ιδρύεται σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, (μετά το Μνημόνιο) φυσικά, προκηρύσσει τον πρώτο διαγωνισμό (μετά την υπογραφή του Μεσοπρόθεσμου) τον περασμένο Σεπτέμβριο και μόλις υπογραφεί και η Δανειακή Σύμβαση (με μόνη διαφωνούσα την Αριστερά) θα ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες!
Και εκεί που ο Γ.Παπανδρέου έλεγε ότι «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πετρέλαιο ή τουλάχιστον δεν υπάρχει αρκετό πετρέλαιο», στην συνάντηση της 6ης Νοεμβρίου 2011, δηλαδή ακριβώς 23 μήνες μετά το «Δεν υπάρχει πετρέλαιο» ξαφνικά χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το ότι «Πρέπει να έχουμε σύντομα αποτελέσματα στο θέμα των πετρελαίων για να δουν οι εταίροι ότι βρέθηκαν καινούριες πηγές πλούτου για την Ελλάδα» προσπαθώντας να πείσει τον Α.Σαμαρά να μην επιμείνει για εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου!
Και την περασμένη Τετάρτη, μιλώντας στην Βουλή, το επαναλαμβάνει και δημόσια! Και την επομένη σε κάλεσμα του βουλευτή της Ν.Δ. και υπεύθυνου του τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ.  Πάνου Παναγιωτόπουλου για άμεση έναρξη των ερευνών, χωρίς να περιμένουμε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο «τυχαία» παρίσταται ο υφυπουργός ΠΕΚΑ και αρμόδιος για τις έρευνες υδρογονανθράκων ο Γ.Μανιάτης, ο οποίος δηλώνει ότι … τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ευχάριστες ειδήσεις»! Πρόβλεψή μας: ΜΕΤΑ την υπογραφή της Δανειακής Σύμβασης!
Για τι ποσότητες μιλάμε; Σύμφωνα με όλες τις ανοικτές πηγές από την αξιολόγηση γεωλογικών, γεωχημικών και λοιπών γεωστοιχείων, τα αποθέματα νότια της Κρήτης είναι της τάξεως των 20 -22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ σε αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δισ. βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 -175 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σημαντικές περιοχές είναι αυτή μεταξύ Τυμπακίου και Πλακιά, επίσης νότια της Κρήτης, όπως και μία ακόμα περιοχή νότια της νήσου Γαύδου.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η Λιβύη παράγει 1 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, δηλαδή 365 εκατ. βαρέλια το χρόνο. Το 50% των παραπάνω να είναι απολήψιμο, η ποσότητα φτάνει τα 9,5 δις. βαρέλια, δηλαδή για 25 χρόνια θα έχει η χώρα την παραγωγική ικανότητα της Λιβύης!
Εκτός αυτών υπάρχει και η βεβαιότητα ύπαρξης δύο-τριών κοιτασμάτων στην δυτική Ελλάδα με μικρές ποσότητες 350-500 εκατ. βαρέλια, αλλά που είναι αρκετό για να αλλάξει ευεργετικά την φυσιογνωμία των οικονομιών της περιοχής.
Καταληκτικά: Πετρέλαιο υπάρχει και μάλιστα εκτός «καυτών ζωνών», όπως είναι η περιοχή του Αιγαίου, που υπάρχει το άλλοθι της σύγκρουσης με την Τουρκία. Και πιθανότατα υπάρχουν και μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου.
Όλα αυτά έγιναν βεβαιώθηκαν από το 2007 και μετά, όταν εφαρμόστηκαν νέες τεχνικές διερεύνησης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Αλλά έπρεπε να προηγηθεί η άλωση της χώρας, πριν ανακοινωθεί η ύπαρξή τους. Όπως κάποτε εργολάβοι-λαμόγια αγόραζαν σχεδόν δωρεάν, εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεως έχοντας εσωτερική πληροφόρηση από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ ότι έμπαιναν στο σχέδιο το επόμενο εξάμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου