Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

«Πόρτα» Σταύρου Δήμα στον Αχμέτ Νταβούτογλου


 

«Έφαγε πόρτα» ο Αχμέτ Νταβούτογλου από τον Έλληνα ομόλογό του, όταν ο πρώτος προσκάλεσε τον Σταύρο Δήμα στη συνεδρίαση των Τούρκων πρέσβεων που συνεχίζεται στην Ανδριανούπολη. Ο Σ. Δήμας, απέφυγε με διπλωματικό αλλά απολύτως ξεκάθαρο τρόπο το να αποτελέσει την «γλάστρα» στην Νεοθωμανική διπλωματική πανήγυρη του Τούρκου πατέρα του Πανισλαμικού-Νεοθωμανισμού, υποστηρίζοντας πως υπάρχει κόλλημα λόγο ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Οι λόγοι της συγκεκριμένης άρνησης γίνονται απολύτως κατανοητοί εάν κάποιος ανατρέξει και στην ανακοίνωση του υπουργείου στην οποία αναφέρεται πως επ’ ευκαιρία της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ανδρών, έγινε αναφορά και στο θέμα των δηλώσεων του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Μεσούτ Γιλμάζ, με τον Έλληνα υπουργό να επισημαίνει ότι «η διαλεύκανση της υπόθεσης θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις» και να προσθέτει πως «το θέμα αυτό, ενόσω παραμένει αδιερεύνητο, δηλητηριάζει την κοινή γνώμη και τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών». Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση κατέληξε πως οι δύο υπουργοί θα πρέπει να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον.
Είναι σαφές πως η Αθήνα δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να πατήσει για ακόμα μία φορά μία «μπανανόφλουδα», με το να στείλει έναν επίσημο εκπρόσωπό της, και μάλιστα το πλέον «εμβληματικό» – τον υπουργό Εξωτερικών – στην Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή η κοινή γνώμη με έκπληξη άκουγε έναν πρώην Τούρκο πρωθυπουργό να παραδέχεται, κάτι το οποίο βέβαια… «ο κόσμος το έχει τούμπανο»…
Εάν θα μας επιτραπεί ένα σχόλιο, μπορούμε να πούμε πως η άρνηση Δήμα να παρευρεθεί στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων είναι πολύ πιο σημαντική από την οπτική γωνία του να διαβιβαστεί καταλλήλως στην Άγκυρα το μήνυμα από το χθεσινό διάβημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου