Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ορατή θα έναι η «βροχή» των Λυρίδων απόψε


Ορισμένοι αστρονόμοι εκτιμούν ότι η επόμενη θεαματική βροχή Λυρίδων θα λάβει χώρα το 2040-41Το βράδυ του Σαββάτου, το εντυπωσιακό φαινόμενο της βροχής Λυρίδων θα είναι ορατό από την Ελλάδα, καιρού επιτρέποντος. Πρόκειται για τις Λυρίδες, η πτώση των οποίων στην ατμόσφαιρα της γης ξεκίνησε από τις 16 Απριλίου. 

Επειδή στις 21 Απριλίου υπάρχει "Νέα Σελήνη", δηλαδή το φεγγάρι δε θα φωτίζει το νυχτερινό ουρανό, οι παρατηρητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν καλύτερα το αστρονομικό φαινόμενο, στο αποκορύφωμα του οποίου αναμένεται να εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και να πυρακτώνονται 10 έως 15 διάττοντες ανά ώρα με ταχύτητα περίπου 50 χλμ/ ώρα. 

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η παρατήρηση γίνεται καλύτερα με γυμνά μάτια, παρά με κιάλια ή με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, γιατί τα τελευταία περιορίζουν το οπτικό πεδίο στον ουρανό. 

Η βροχή φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου έχει πάρει και το όνομά της και κυρίως από τον αστέρα Βέγα, ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο της Λύρας και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου. 

Πραγματική πάντως πηγή προέλευσής της είναι ο κομήτης «Θάτσερ» που ανακαλύφθηκε το 1861 και η ουρά σκόνης και σωματιδίων που αυτός αφήνει πίσω του και η οποία συναντάται περιοδικά με την τροχιά του πλανήτη μας. 

Τα απομεινάρια από την ουρά του, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του τον 19ο αιώνα, έχουν παραμείνει στο διάστημα και συνεχίζουν κάθε χρόνο να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων. 

Οι Λυρίδες παρατηρούνται κάθε χρόνο, συνήθως από τις 16 έως τις 25 Απριλίου. Ορισμένοι αστρονόμοι εκτιμούν ότι η επόμενη θεαματική βροχή Λυρίδων θα λάβει χώρα το 2040-41. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου