Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Ρωσική επανάσταση στα άρματα μάχης: Άρμα με τηλεχειριζόμενο πύργο! (βίντεο


 




Eνώ στην Ελλάδα, οι Ε.Δ. παλεύουν να σταθούν όρθιες και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζουν και πλέον είναι «αμαρτία» να μιλάει κάποιος για «αμυντικές δαπάνες» (να δούμε ποιος από τους πολιτικούς θα εκτελεστεί πρώτος αν κάτι πάει «στραβά» στο Αιγαίο ή στην Θράκη) σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου σε Ανατολή και Δύση έχουν ξεκινήσει τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα από την εποχή του ψυχρού πολέμου.
Στη Ρωσική Ομοσπονδία που έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια την προσπάθεια αποκατάστασης μέρους τις ισχύος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, από εφέτος ξεκινά ένα πρόγραμμα ύψους 400 διs.. δολαρίων μόνο για εξοπλισμούς με ορίζοντα το 2020.
Ως χερσαία, κατά κύριο λόγο, δύναμη, η Ρωσία είχε κληρονομήσει τον μεγαλύτερο στόλο αρμάτων μάχης που εμφανίστηκε ποτέ στην παγκόσμια ιστορία, εν καιρώ ειρήνης, με 15.000 άρματα μάχης πρώτης γραμμής και αυτό ήταν και ο βασικός λόγος που ενώ έχουν περάσει 22 χρόνια από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης δεν αναπτύχθηκε κάποιο νέο σχέδιο.
Ακόμα και το «νέο» Τ-90ΜS είναι βασισμένο στο Τ-90, το οποίο ήταν βασισμένο στο σχέδιο του Τ-72. Όμως πλέον ήταν σαφές ότι η παλαιά σοβιετική φιλοσοφία στο τομέα των αρμάτων μάχης με καλά και αξιόπιστα σχέδια, περισσότερο της κατηγορίας των μέσων αρμάτων των 45 τόνων, απέναντι στα δυτικά μεγαθήρια (M1A2, LEO2A5/A6, Challenger 2 κλπ) των 55-65 τόνων δεν είχαν καμία ελπίδα στην σύγχρονη εποχή από την στιγμή που οι ιλιγγιώδεις αριθμοί αρμάτων είχαν πάψει να αποτελούν βασικό όπλο της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος.
Το τελευταίο προϊόν των ρωσικών εργοστασίων το Τ-90MS, παρά το γεγονός ότι είναι ένα εντυπωσιακό άρμα μάχης με πολύ ισχυρή θωράκιση, χαμηλό προφίλ, το κλασικό αυτόματο πυροβόλο των 125 χλστ. τηλεχειριζόμενο αντιαεροπορικό πυργίσκο, αντιπυραυλικά συστήματα  κλπ, σημείωσε ήδη μεγάλες εξαγωγικές επιτυχίες με περίπου 1500 μονάδες σε Ινδία, Τουρκμενιστάν, Αλγερία κλπ, εν τούτοις δεν αγοράστηκε από τον ρωσικό Στρατό.
Το βασικό επικρατέστερο σχέδιο ήταν το T-95 Black Eagle, ένα άρμα που μοιάζει σε αρκετά σημεία με το LEO2A7, αλλά με ακόμα πιο χαμηλό ύψος θέμα που για τους Ρώσους αποτελεί ταμπού: «Ψηλό προφίλ, χαμηλή επιβιωσιμότητα» είναι το ρωσικό δόγμα.
Παρά το γεγονός ότι όπως βλέπετε και στο βίντεο το Black Eagle είναι ένα εξαιρετικό σχέδιο, ούτε αυτό έγινε δεκτό από τον ρωσικό Στρατό το οποίο αναζητούσε κάτι πραγματικά καινοτόμο.
Το οποίο επιλέχθηκε να είναι το Armata, ένα όντως επαναστατικό άρμα, το πρώτο άρμα στην ιστορία των αρμάτων μάχης που εγκρίθηκε να εισέλθει σε παραγωγή που δεν θα έχει επανδρωμένο πύργο, αλλά απολύτως τηλεχειριζόμενο με την σημαντικότερη καινοτομία να είναι το «σφραγισμένο»  με ειδική θωράκιση διαμέρισμα του τριμελούς πληρώματος.
Το άρμα αρχικά ονομάστηκε παραπλανητικά και αυτό Τ-95, ¨οπως βλέπουμε στο βίντεο, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το Black Eagle, από το οποίο έχει παρά πολλά στοιχεία, αλλά πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό άρμα σε ότι αφορά το κύριο τμήμα του, τον πύργο.
Το μόνο κοινό του Αrmata με τα άλλα ρωσικά και πρώην σοβιετικά άρματα είναι η διατήρηση του πυροβόλου των 125 χλστ.. Στο βίντεο φαίνονται οι πρώτες καλλιτεχνικές απεικονίσεις του επαναστατικού ρωσικού άρματος που θα εισέλθει στην παραγωγή από το 2015.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου