Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Οι Γερμανοί τρέμουν την έξοδο της Ελλάδας


 

image671 Οι Γερμανοί τρέμουν την έξοδο της Ελλάδας“Οι Γερμανοί οικονομολόγοι τρέμουν την έξοδο της Ελλάδας” είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής έκδοσης της Financial Times, στο οποίο αναλύονται οι συνέπειες που θα είχε η Γερμανία και η οικονομία της, στην περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει τελικά από την Ευρωζώνη.
“Τι θα συμβεί στη Γερμανία αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ;” διερωτάται η εφημερίδα, ενώ την απάντηση δίνουν οι Γερμανοί οικονομολόγοι τους οποίους επικαλείται:
“Θα είναι πολύ άσχημο για τη Γερμανία. Κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε 100% ύφεση. Μια τέτοια κίνηση θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τη γερμανική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να περιέλθει σε βαθιά κρίση” αναφέρουν οι ερωτηθέντες εμπειρογνώμονες στη Financial Times.
“Μεγάλα προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στην περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας (από το ευρώ) ο κίνδυνος διαρροής των κεφαλαίων των τραπεζών, στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, είναι πολύ υψηλός” σημειώνει ο Uwe Angenendt, επικεφαλής οικονομολόγος της BHF Bank.
“Μέχρι πρόσφατα, η πιθανότητα ύφεσης για τη Γερμανία φαινόταν σημαντικά μειωμένη -λόγω της ισχυρής ανάπτυξης της χώρας. Ωστόσο εν αναμονή των ελληνικών εκλογών και με την κερδοσκοπία να μαίνεται επί της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, η κρίση έχει φουντώσει και πάλι, ενώ τα πρώτα της σημάδια είναι πλέον φανερά και στην οικονομία της Γερμανίας” αναφέρουν οι οικονομολόγοι στην εφημερίδα.
“Ο David Milleker, επικεφαλής οικονομολόγος της Union Investment, ‘βλέπει’ τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ να φτάνουν το 99%, ενώ σημειώνει ότι η κλιμάκωση της κρίσης στη Γερμανία, θα μπορούσε να εκφραστεί με διάφορούς τρόπους στην οικονομία της χώρας. Επισημαίνει πάντως, ότι θα είναι ανάλογη με το σοκ που υπέστη η παγκόσμια οικονομία μετά την πτώχευση της Lehman Brothers”, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου