Για τη δημιουργία δικτύου ασφαλείας γύρω από τον αγροτικό κόσμο μέσω της ρύθμισης των αγροτικών χρεών και της δημιουργίας «καλλιεργητικής κάρτας» χρηματοδότησης δεσμεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της παρουσίασης του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου του κόμματος, με την κάρτα αυτή ο αγρότης θα επιλέγει τους προμηθευτές του και αυτοί θα πληρώνονται από την τράπεζα. Επιπλέον, κάθε επιδότηση θα συνδέεται με την παραγωγή.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες που θα διασφαλίζουν τη συνέχεια και τη σταθερότητα της γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας και αναφέρθηκε στα εξής μέτρα:
-Ρύθμιση των αγροτικών χρεών στις τράπεζες, «ως μέρος της συνολικής πολιτικής μας για ένα δίχτυ ασφαλείας για τον κόσμο της υπαίθρου».
-Διαμόρφωση χαμηλών επιτοκίων, μέσω κρατικής επιδότησης του επιτοκίου, για βραχυπρόθεσμα δάνεια που σχετίζονται ευθέως με τη συνέχιση της γεωργικής παραγωγής.
-Εκδοση για τα επόμενα δύο χρόνια για κάθε αγρότη, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, καλλιεργητικής κάρτας με διάρκεια αντίστοιχη της καλλιεργητικής περιόδου και με οικονομικό πλαφόν βασισμένο στα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας της τελευταίας διετίας.
Με την κάρτα αυτή, μέσω μίας και μοναδικής τράπεζας επιλογής του αγρότη, ο ίδιος ο αγρότης θα επιλέγει τους νόμιμους προμηθευτές των εισροών του, οι οποίοι θα αποπληρώνονται το τίμημα των πωλήσεών τους απευθείας από την τράπεζα μέχρι του ποσού του εγκεκριμένου πλαφόν.
-Διαμόρφωση χαμηλών επιτοκίων, μέσω κρατικής επιδότησης του επιτοκίου, για βραχυπρόθεσμα δάνεια που σχετίζονται ευθέως με τη συνέχιση της γεωργικής παραγωγής.
-Εκδοση για τα επόμενα δύο χρόνια για κάθε αγρότη, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, καλλιεργητικής κάρτας με διάρκεια αντίστοιχη της καλλιεργητικής περιόδου και με οικονομικό πλαφόν βασισμένο στα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας της τελευταίας διετίας.
Με την κάρτα αυτή, μέσω μίας και μοναδικής τράπεζας επιλογής του αγρότη, ο ίδιος ο αγρότης θα επιλέγει τους νόμιμους προμηθευτές των εισροών του, οι οποίοι θα αποπληρώνονται το τίμημα των πωλήσεών τους απευθείας από την τράπεζα μέχρι του ποσού του εγκεκριμένου πλαφόν.
Ακύρωση Μνημονίου, επαναδιαπραγμάτευση δανειακής σύμβασης
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, πρώτη πράξη μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων. Αμέσως μετά θα καταγγείλει τους επαχθείς όρους της σύμβασης και θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση.
«Θα ζητήσει κοινή ευρωπαϊκή λύση για το χρέος γιατί δεν μπορούμε να πετύχουμε δημοσιονομική προσαρμογή και παράλληλη πληρωμή τόκων. Θα ζητήσουμε μείωση χρέους ή μορατόριουμ. Στο τραπέζι θα πέσει και ρήτρα ανάπτυξης για το χρέος», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Έχουμε ένα επεξεργασμένο βήμα προς βήμα σχέδιο της αριστεράς που εγγυάται την εξυγίανση της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση και την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη», υποστήριξε ο ίδιος.
Καταθέτουμε την μόνη εφαρμόσιμη εναλλακτική πρόταση στο μνημόνιο. Το δίλλημα των εκλογών είναι ή κυβέρνηση μνημονίου με τη Νέα Δημοκρατία ή εναλλακτική πρόταση με το ΣΥΡΙΖΑ.
«Το μνημόνιο ή το ακυρώνεις ή το εφαρμόζεις», υποστήριξε. Η διαφορά μας με τη ΝΔ είναι ότι εμείς ζητούμε εντολή να το ακυρώσουμε, πρόσθεσε.
Ένα κλειστό σύστημα εξουσίας δίνει τις τελευταίες μάχες οπισθοφυλακής, υποστήριξε. Το πραγματικό πελατειακό κράτος των κρατικοδίαιτων συναρθρώνει τα συμφέροντα του με το Μνημόνιο και τους δανειστές. Αποχωρώντας κινδυνολογεί και εκβιάζει.
Ολοι θυμόμαστε τον κ. Σαμαρά να κομπορρημονεί ότι τον Φεβρουάριο διαπραγματεύτηκε με τους δανειστές και τώρα έρχεται να μας πει ότι θα ξαναδιαπραγματευτεί. Ο ίδιος υπέγραψε την μείωση μισθών και συντάξεων και τώρα ζητά δεύτερη ευκαιρία για διαπραγμάτευση, δήθεν για να αναιρέσει τη δική του δέσμευση, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει κηρύξει προεκλογικό πόλεμο στα δικά του νομοθετήματα», σημείωσε υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο αποκαλύπτει το ψεύδος των διλημμάτων που έθεσε.
"Το Μνημόνιο μας οδηγεί εκτός Ευρωζώνης"
Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να ζητήσει την έξοδο από το ευρώ αν συνεχιστεί το μνημόνιο, υποστήριξε. Η χρονική επέκταση δεν συνιστά λύση. Επιμήκυνση της προσαρμογής χωρίς αλλαγή πολιτικής σημαίνει μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη.
«Η κοινωνία δυστυχεί αλλά κάποιοι λίγοι είναι κερδισμένοι. Είναι αυτοί που είχαν ακίνητα μέσω off shore που τα έγραψαν στο όνομα τους πληρώνοντας λίγους φόρους. Είναι οι φοροφυγάδες που έφεραν πίσω τα κεφάλαια τους με φόρο ακόμα και κάτω του 5%», υποστήριξε. Κερδίζουν και όσοι εισπράττουν μεγάλα μερίσματα, γιατί η αρχή της φορολόγησης όλων των εισοδημάτων στην κλίμακα πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων. Αλλά και αυτοί που έστειλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, γιατί κανείς δεν σκέφτηκε να επιβάλει φόρο εξόδου κεφαλαίων στο εξωτερικό, ένα φόρο που υπάρχει στις ΗΠΑ.
Οι βασικοί άξονες του προγράμματος
«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και εγγυόμαστε» ήταν η φράση με την οποία ξεκινούσε κάθε εξαγγελία:
- Αμέσως μετά την ακύρωση του Μνημονίου θα καταργήσουμε την πράξη του υπουργικού συμβουλίου που μείωσε το μισθό κατά 22%. Το επίδομα ανεργίας θα επανέλθει στα 461 ευρώ και θα χορηγείται για διπλάσιο χρόνο από το σημερινό. Θα αρθεί ο νόμος για άρση της μετενέργειας.
- Καταργούνται τα χαράτσια για άνεργους και χαμηλόμισθούς. Θα θέσουμε τρεις στόχους: υλική ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης, σταθεροποίηση της οικονομίας και εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας.
- Το σχέδιο προβλέπει σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών μεταξύ του ελάχιστου 43% του ΑΕΠ και κατά μέγιστο στο 46% του ΑΕΠ. Ενδεικτικά μέτρα περιλαμβάνουν: Πάγωμα μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες. Επανεξέταση των δημόσιων δαπανών. Ενίσχυση της αρχής κρατικών προμηθειών και αξιοποίηση της Διαύγειας.
- Θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τα έσοδα με φορολόγηση πλούτου και εισοδημάτων. Στόχος η αύξηση της είσπραξης άμεσων φόρων κατά 4% του ΑΕΠ σε ορίζοντα 4ετίας (1% το χρόνο). Αυτό απαιτεί αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Για την αύξηση των εσόδων προβλέπεται περιουσιολόγιο αλλά αυστηρές ποινές και δήμευση μέρους της περιουσίας για όσους συλλαμβάνονται να δηλώνουν ψευδώς τα στοιχεία τους. Αλλαγή των φορολογικών συντελεστών. Επανεξέταση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων. Θέλουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του μείωση του ΦΠΑ. Αυτό σε συνδυασμό με την επανεξέταση των φορολογικών καθεστώτων θα βοηθήσουν την αύξηση της ζήτησης.
- Οι εφορίες θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό.
-Να επιδιώξουμε προγραμματική συμφωνία με τον κλάδο της ναυτιλίας για να αυξήσουμε τα έσοδα του κράτους. Οι σχέσεις αυτές θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση.
-Θα κινητοποιήσουμε πόρους για την ανάπτυξη. Στο εσωτερικό με τη δημιουργία όρων για την επιστροφή των καταθέσεων και την βελτίωση της λειτουργίας του κράτους. Στο εξωτερικό περιλαμβάνεται ο επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ και η αύξηση της απορροφητικότητας.
- Οι ανάγκες του ασφαλιστικού θα καλύπτονται από Ταμείο Πλούτου κοινωνικής ασφάλισης. Σε αυτό το Ταμείο θα μεταφερθούν όλα τα δικαιώματα επί του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας και όλη η εμπορεύσιμη κινητή και ακίνητη περιουσία του κράτους.
- Διαγραφή μέρους ή όλων των δανειακών υποχρεώσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
- Ανασυγκρότηση της παραγωγικής ικανότητας της χώρας. Μείωση άμεσα του ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό.
- Ρύθμιση των αγροτικών χρεών για να δημιουργηθεί δίκτυ ασφαλείας για τον κόσμο της υπαίθρου. «Καλλιεργητική κάρτα» χρηματοδότησης για τους αγρότες προκειμένου να μπορούν να παράγουν. Σύνδεση κάθε επιδότησης με την παραγωγή. Με την κάρτα αυτή ο αγρότης θα επιλέγει τους προμηθευτές του και αυτοί θα πληρώνονται από την τράπεζα.
-Θα εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες που έχουν πάρει δισ. ευρώ βοήθειας.
-Θα παγώσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα επαναφέρουμε σταδιακά (και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας). υπό δημόσιο έλεγχο στρατηγικές επιχειρήσεις.
-Θα αναδιοργανώσουμε το Δημόσιο τομέα.
- Διαπραγμάτευση νέου ευρωπαϊκού πλαισίου μεταναστευτικής πολιτικής με ίσο καταμερισμό των βαρών μεταξύ των χωρών. Σταδιακή παραχώρηση εγγράφων σε όσους θέλουν να αποχωρήσουν από την Ελλάδα. Εξορθολογισμό του πλαισίου με τον οποίο ζουν και εργάζονται οι μετανάστες.
-Κανόνες για τη διαχείριση του δημόσιου αγαθού των τηλεοπτικών συχνοτήτων.
-Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Καθιέρωση απλής αναλογικής".
-Θα συζητήσουμε με τις γειτονικές χώρες για το θέμα των ΑΟΖ
-Επιθυμούμε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Οι δυο λαοί πλήρωσαν βαρύ τίμημα από τον ψυχρό πόλεμο στο Αιγαίο. Πρέπει να επικρατήσει ειρήνη γιατί οι αγορές όπλων κοστίζουν ακριβά σε όλους. Αυτό χρειάζεται δυο. Υποστηρίζουμε την Ευρωπαϊκή συμμετοχή της Τουρκίας αλλά αυτή δεν κάνει βήματα συνεργασίας.
-Θα εργαστούμε για κοινά αποδεκτό όνομα για την ΠΓΔΜ. Λύση με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό.
Παράλληλα εξήγγειλε:
- Μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο. Τέλος στις στρατιές των συμβούλων που απονευρώνουν τα άξια στελέχη της Δημόσιας διοίκησης.
- Τέλος στο πολιτικά απαράδεκτο φαινόμενο των κομματικών διοικητών στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.
Διαβάστε ολόκληρη την Ομιλία Τσίπρα, Βασικές θέσης Επικαιροποιημένου Προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ.pdf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου