Κι όμως, η λύση για την Ελλάδα μπορεί να έλθει στο τέλος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού
Οι πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον επιμένουν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα φοβάται ότι η πυροδότηση ενός ντόμινο που θα μπορούσε να προκληθεί από μια ενδεχόμενη πτώση της Ελλάδας σε όλη την Ευρωζώνη, θα επηρέαζε αναπόφευκτα και την οικονομία των ΗΠΑ και θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο την επανεκλογή του τον προσεχή Νοέμβριο.
Ο κ. Ομπάμα δεν φαίνεται να πείθεται ούτε από την άποψη που εκφράζεται από τους «σκληρούς» της Ευρωζώνης ότι η ελληνική περίπτωση θα μπορούσε να απομονωθεί και να στεγανοποιηθεί ασφαλώς, έτσι ώστε ακόμα και δεν απέφευγε την πτώχευση και την έξοδο από το ευρώ, να μην επέφερε συστημικές επιρροές και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων έφτασαν στο 7%,καθιστώντας αδύνατο το δανεισμό της Μαδρίτης από τις ελεύθερες αγορές κεφαλαίου, αποτελεί πλέον αδιάψευστο μαρτυρα ότι όλα αυτά αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός.
Ωστόσο, μπορεί η Ουάσιγκτον να πιέζει προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας συνολικής λύσης για την Ευρωζώνη, όσο όμως αντιδρά το Βερολίνο, τίποτα απ' όλα αυτά δεν πρόκειται να γίνει.
Η κ. Μέρκελ έχει με τη σειρά της εκλογές, το Σεπτέμβριο του 2013 και δεν θέλει να πάει σε αυτές την ώρα που θα ζητά από τους Γερμανούς φορολογούμενους –ψηφοφόρους να βάλουν το χέρι τους βαθιά στην τσέπη για τη διάσωση της Ελλάδας και του ευρώ. Γι' αυτό και αντιδρά και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να αντιδρά και προσεχώς στις παροτρύνσεις Ομπάμα.
Στην πραγματικότητα αυτό το οποίο παίζεται είναι μια μάχη εξουσίας και χρόνου. Θα αντέξει η Ελλάδα να περιμένει έως ότου κριθεί ο νικητής;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου