Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Απορρίπτουν οι Βρυξέλλες τα ΠΣΕΑ του 2010 για το πράσινο σκουλήκι



Στην άρνηση των Βρυξελλών προσκρούει τελικά το αίτημα της Ελλάδας για αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ στους βαμβακοκαλλιεργητές της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών της χώρας που υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2010. Αποκλειστικές πληροφορίες του AgroNews αναφέρουν ότι οι αρμόδιες κοινοτικές αρχές ζήτησαν πρόσθετα στοιχεία που να τεκμηριώνουν το αίτημα της χώρας για την καταβολή αυτών των αποζημιώσεων το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχονταν στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του AgroNews, οι κοινοτικές αρχές ζήτησαν πρόσθετα στοιχεία που να τεκμηριώνουν το αίτημα της χώρας για την καταβολή των αποζημιώσεων ύψους 10 εκατ. ευρώ.  Oι κοινοτικές αρχές ζήτησαν πρόσθετα στοιχεία που να τεκμηριώνουν το αίτημα της χώρας για την καταβολή των αποζημιώσεων ύψους 10 εκατ. ευρώ.
Αρμοδίως μάλιστα, τον τελευταίο καιρό δινόταν η εντύπωση πως οι Βρυξέλλες δεν είχαν καμιά αντίρρηση επί του ελληνικού αιτήματος και ήταν καθαρά θέμα χρόνο το «πράσινο φως» για την καταβολή αυτών των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που χειρίζεται και το σχετικό φάκελο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Βρυξέλλες «βλέπουν» τη δυνατότητα να εγκριθεί το σκέλος των αποζημιώσεων που αναφέρεται σε καταστροφές από τις επίμονες βροχοπτώσεις εκείνης της χρονιάς, κάνουν όμως λόγο για ανυπέρβλητα κενά στην τεκμηρίωση του σκέλους που αφορά σε ζημιές από το πράσινο σκουλήκι, με τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην «επούλωση» αυτών των αδυναμιών, κάτι που σημαίνει ότι οι καλλιεργητές θα πρέπει να ξεχάσουν τις αποζημιώσεις αυτής της κατηγορίας.
Σημειώνεται ότι με βάση τις πολιτικές δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί εκείνη την περίοδο αλλά και στη συνέχεια, οι καλλιεργητές ανέμεναν αποζημίωση μέχρι και 80 ευρώ το στρέμμα στις περιπτώσεις που η καταγεγραμμένη παραγωγή ήταν μικρότερη των 70 κιλών το στρέμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου