Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Περισσότερες δηλώσεις ΟΣΔΕ μέσω ίντερνετ, λέει ο Τσαυτάρης


Την αποστολή όσο το δυνατόν περισσότερων αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης (δηλώσεων ΟΣΔΕ) από τους αγρότες μέσω Ίντερνετ έχει βάλει ως στόχο ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2013 και ήδη έχει ξεκινήσει την προετοιμασία σε συνεργασία με τους κατά τόπους γεωπόνους-μελετητές.

"Με τη νέα ΚΑΠ η επιδότηση πηγαίνει στη γη και όχι στον παραγωγό, ούτε στο προϊόν", υπενθυμίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης."Με τη νέα ΚΑΠ η επιδότηση πηγαίνει στη γη και όχι στον παραγωγό, ούτε στο προϊόν", υπενθυμίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Αν και δεν είναι υποχρεωτική η αποστολή των δηλώσεων μέσω κάποιας ΕΑΣ ή μέσω γεωπόνου, πολλοί αγρότες αναμένεται να καταφύγουν στα μελετητικά γραφεία, όπως θα αρχίσουν να πηγαίνουν στο λογιστή τους από δω και πέρα.
Το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά που οι δηλώσεις θα γίνουν με τον τρόπο που ξέραμε και στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, ανέλυσε όλες τις αλλαγές που έρχονται, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα για την επόμενη περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των ενισχύσεων.
Πώς προετοιμάζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την επόμενη χρονιά;Θέλουμε να έχουμε περισσότερες online αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης. Τη χρονιά του 2012 καταφέραμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε έναν παραγωγό να υποβάλει αίτηση ΟΣΔΕ διαδικτυακά ακόμα κι αν είχε γεωχωρικές μεταβολές. Αυτό σήμαινε ότι τεχνολογικά κάποιος παραγωγός μπορούσε να σχεδιάσει τα αγροτεμάχια των αιτήσεών του, άρα μπορούσε να υποβάλει την πλήρη αίτηση χωρίς να περάσει καθόλου από κάποια πύλη εισαγωγής (ΕΑΣ), ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια το 2010 και το 2011, ναι μεν κάναμε μια καινοτομία με το ΟΣΔΕ, αλλά ουσιαστικά επιτρέψαμε την τηλεφωνική υποβολή δήλωσης ή την διαδικτυακή, μόνο για άτομα που είχανε αλφαριθμητικές μεταβολές.
Ήδη από τώρα θα πραγματοποιήσουμε ενημερωτικές εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές και ξεκινήσαμε από τη Λάρισα. Σκοπός είναι να μάθουν όλοι, αγρότες και γεωπόνοι-μελετητές πώς συμπληρώνεται και καταχωρείται μία αίτηση ενιαίας ενίσχυσης ηλεκτρονικά.
Στο προηγούμενο φύλλο της Agrenda γράψαμε για τις αλλαγές στους ψηφιακούς χάρτες των βοσκότοπων. Γιατί έχετε μπει σε αυτή τη διαδικασία;Σκοπός μας δεν είναι να μειώσουμε τις ενισχύσεις που δίνουμε στους κτηνοτρόφους ούτε να «κυνηγήσουμε» όσους παίρνουν παραπάνω ενισχύσεις από όσο θα έπρεπε, τουλάχιστον με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε να νοικοκυρέψουμε το ψηφιακό υπόβαθρο των χαρτών για να μη δεχόμαστε πρόστιμα κάθε χρόνο για το ποιες εκτάσεις θεωρούμε εμείς βοσκότοπους και ποιες η Ε.Ε.
Αλλάζει κάτι και στην υπόλοιπη ψηφιακή βάση των χαρτών;Από την πρώτη ψηφιοποίηση μέχρι σήμερα έχουν περάσει κάποια χρόνια. Το υπόβαθρο έχει φωτογραφίες του 2007 και του 2008. Άρα μετά από μία πενταετία, το 2013, το υπόβαθρό μας θα αρχίσει να μας ξαναδημιουργεί πρόστιμα. Οπότε θα πρέπει να το επικαιροποιήσουμε, που σημαίνει νέους ορθοφωτοχάρτες. Εφόσον το νέο Κτηματολόγιο δεν θα είναι διαθέσιμο το 2013, έχουμε ενταχθεί ως ΟΠΕΚΕΠΕ στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», για να αναθέσουμε σε κάποια εταιρεία την επικαιροποίηση των χαρτών. Πρόκειται για ένα τριετές σχέδιο δράσης με ορίζοντα το 2015.
Προσπαθούμε να συσχετίσουμε τον βοσκότοπο με τη δυνατότητά του να «δεσμεύει» διοξείδιο του άνθρακα. Οπότε δεν είναι μόνο τα δάση φιλικά προς το περιβάλλον, μπορούνε και οι κτηνοτρόφοι να επωφεληθούν από το λεγόμενο «εμπόριο των ρύπων», σύμφωνα με τη συνθήκη του Κιότο. Μπορούμε να θεσπίσουμε και αντίστοιχα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης.
Τα άλλα κράτη θα το εφαρμόσουν;Ναι, οι Ισπανοί είναι αρκετά μπροστά και τώρα προσπαθούμε να δούμε κι εμείς τα μοντέλα που χρησιμοποιούν αυτοί. Δεν χρειάζεται να ανακαλύπτεις τον τροχό κάθε φορά από την αρχή. Μπορούμε να προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα το ισπανικό μοντέλο.
Τι έχει «στα σκαριά» αυτή την περίοδο το υπουργείο στα πλαίσια της «Ψηφιακής Σύγκλισης»;Στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει εντάξει 9 έργα. Μέχρι τώρα έχουν γίνει οι διαγωνισμοί για οχτώ έργα, έχουν καταλήξει σε αναδόχους τα τέσσερα, εκ των οποίων έχουν ήδη υπογραφεί οι συμβάσεις για τα δύο. Όλα αυτά θα παρουσιαστούν σε αναλυτική συνέντευξη τύπου που θα δώσει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα το υπουργείο και αποτελούν κάτι το εντελώς καινούριο στις υπηρεσίες που προσφέρει το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες.
Τι έχει αναλάβει η Φωτογραμμετρική με το ΑΠΘ;Το συγκεκριμένο έργο έχει σκοπό να αποκτήσει η χώρα έναν εδαφολογικό χάρτη. Έναν χάρτη με 20 κριτήρια, ανάλογα με τη σύσταση του εδάφους, που μπορούν να ορίζουν αν αυτή μία περιοχή διαθέτει γη υψηλής παραγωγικότητας ή όχι. Αυτό το εργαλείο λείπει αυτή τη στιγμή και «δένει» απόλυτα με τη νέα ΚΑΠ, όπου πρέπει διαθέτουμε και στοιχεία παραγωγικότητας.
Οι ζώνες που θα οριστούν για τον υπολογισμό της περιφερειακής ενίσχυσης μετά το 2014 θα έχουν σχέση με τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά;Κάθε κράτος-μέλος, έχει τη δυνατότητα, ανάλογα με τα στοιχεία για κάθε ζώνη, να δώσει κίνητρα για τη φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση κάποιων εκτάσεων. Γιατί με τη νέα ΚΑΠ η επιδότηση πηγαίνει στη γη και όχι στον παραγωγό, ούτε στο προϊόν. Επιδοτείται η γη ως γη.
WHO IS WHOΟ καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης γεννήθηκε το 1947 στη Δράμα και φοίτησε στο ΑΠΘ, καθώς και στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια απέκτησε ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα και δύο διδακτορικά. Έχει εργαστεί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ενώ το ακαδημαϊκό έτος 1986-1987 ήταν επισκέπτης καθηγητής στην Γερμανία. Το 1984 εξελέγη καθηγητής Γενετικής στο ΑΠΘ, όπου υπηρετεί μέχρι και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου