Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Βάρος ασήκωτο, το ακριβό λίπασμα


Προϊόντα «μαϊμού» βρήκαν ευκαιρία κι έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά

 
Ακριβότερα πληρώνουν τη βασική λίπανση των χειμερινών σιτηρών για μια ακόμη χρονιά οι Έλληνες παραγωγοί, παρά το γεγονός πως οι τιμές της διεθνούς αγοράς δεν δικαιολογούν τις ανατιμήσεις. Μάλιστα η άνοδος αυτή δίνει χώρο σε περιθωριακούς διακινητές «μαϊμού» λιπασμάτων, οι οποίοι πατάνε πάνω στην ανάγκη των παραγωγών να λιπάνουν τα χωράφια τους, τη στιγμή που μαστίζονται από τη μειωμένη ρευστότητα.
Φέτος η φωσφορική αμμωνία τύπου 20-10-0 πωλείται στα 20-22 ευρώ το σακί των 40 κιλών, αυξημένη κατά 3 ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ ο τύπος 16-20-0 πωλείται στα 22-23 ευρώ το σακί των 40 κιλών, σημειώνοντας την ίδια άνοδο.
Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή, αλλά και την εταιρεία. Μάλιστα όταν πρόκειται για ειδικά λιπάσματα όπως το 24-10-0 βραδείας αποδέσμευσης, η τιμή στο σακί φτάνει τα 25 ευρώ. Ομοίως και η φωσφορική αμμωνία 20-20-0, η οποία είναι πιο πλούσια σε άζωτο και σε φώσφορο που πωλείται στα 26 ευρώ το σακί. Εν τω μεταξύ αυτή την περίοδο πραγματοποιείται λίπανση με θειικό κάλιο στα οπωροφόρα δέντρα, το οποίο πωλείται στα 28 ευρώ το σακί, αυξημένο κατά 2 ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι.
Σύγχυση προκαλεί στην αγορά όμως και η συσκευασία των λιπασμάτων, αφού το γνωστόν σακί των 50 κιλών τείνει να εκλείψει, καθώς οι εταιρείες συσκευάζουν πλέον σε σακιά των 40 κιλών.
Μπορεί αυτή η στροφή να οφείλεται στην ευρωπαϊκή οδηγία που έχει ως στόχο την μείωση του βάρους που πρέπει να σηκώνουν οι αγρότες, ωστόσο δημιουργεί μια διαστρέβλωση της αγοράς, αφού ορισμένοι παραγωγοί έχουν συνδέσει το σακί με τα 50 κιλά και η τιμή που ακούνε από τους πωλητές αφορά το σακί με τα 40 κιλά.
Εν τω μεταξύ ο πρόσφατος εντοπισμός λιπάσματος από τον Σύνδεσμο Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (Σ.Π.Ε.Λ.), το οποίο δεν περιείχε κανένα θρεπτικό στοιχείο, προκάλεσε έκπληξη στην αγορά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση εντοπίστηκε, να διατίθεται ως «Λίπασμα Ε.Ε.», προϊόν με ενδείξεις MAGGOTPLAN 16-20-0 σε σακί χρώματος κόκκινου στους Νομούς Βοιωτίας και Φθιώτιδας.
Το προϊόν στάλθηκε για χημική ανάλυση και τα αποτελέσματα έδειξαν πως το εν λόγω «λίπασμα» δεν έχει κανένα θρεπτικό στοιχείο N-P-K. Οι περαιτέρω αναλύσεις για την προέλευση των πρώτων υλών του, έδειξαν ότι πρόκειται για ανθρακικό ασβέστιο από τριμμένο και κοκκοποιημένο ασβεστόλιθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου