Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ο φόβος των μπλόκων φέρνει αγροτικό πετρέλαιο και φθηνά δάνεια


 Λύσεις σε οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες όπως είναι τα καλλιεργητικά δάνεια και το αγροτικό πετρέλαιο, εξετάζει τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση υπό το φόβο των μπλόκων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του AgroNews και της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο στα περίπτερα, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, εξετάσθηκαν τα περιθώρια που έχει η κυβέρνηση για «διορθωτικές κινήσεις» σε θέματα που απασχολούν τους αγρότες.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κ.κ. Στουρνάρα και Σταϊκούρα θα συζητηθούν συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκτόνωση της κατάστασης.Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κ.κ. Στουρνάρα και Σταϊκούρα θα συζητηθούν συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκτόνωση της κατάστασης.
Για το σκοπό αυτό μάλιστα, το βράδυ της Παρασκευής προγραμματίζεται νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους κ. Στουρνάρα και Σταϊκούρα, όπου θα συζητηθούν συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκτόνωση της κατάστασης.

Έτσι, το πρώτο που εξετάζεται, είναι η ενεργοποίηση της δυνατότητας χορήγησης από τις εμπορικές τράπεζες δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο (μέχρι δύο μονάδες), κάτι που έχει πάψει να υφίσταται μετά την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕbank. To ΑgroNews και η Agrenda έχουν παρουσιάζει προ εβδομάδων ολόκληρο το κυβερνητικό σχέδιο για την επαναφορά της επιδότησης επιτοκίου στα αγροτικά δάνεια.
Το δεύτερο θέμα που εξετάζεται είναι το αγροτικό πετρέλαιο. Εδώ η κυβερνητική βούληση είναι να δοθεί, όσο το δυνατόν νωρίτερα, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης μέσα από τη γνωστή διαδικασία των συντελεστών υπολογισμού της επιστροφής. Εδώ βέβαια, έχουν έρθει και προτάσεις που κάνουν λόγο για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της «επιστροφής» με παροχή ειδικής κάρτας στους αγρότες. Σ’ αυτή την περίπτωση τα χρήματα θα είναι περισσότερα για τους πραγματικούς καλλιεργητές, ενώ το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι μικρότερο.
Ένα άλλο θέμα που ενδέχεται να αντιμετωπισθεί, είναι αυτό που σχετίζεται με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στα αγροτικά αντλιοστάσια. Υπάρχει το ενδεχόμενο, όχι μόνο να μην ισχύσει η κατάργηση του αγροτικού ρεύματος (ειδικό τιμολόγιο), όπως λέγεται τελευταία, αλλά να υπάρξει πρόσθετη επιδότησή του, λόγω του θετικού αποτυπώματος ενέργειας που προσμετράται για τις εκμεταλλεύσεις.
Στα θέματα που θα απασχολήσουν το οικονομικό επιτελείο υπό τον πρωθυπουργό περιλαμβάνονται και ορισμένες πτυχές στο θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, θέμα το οποίο τίθεται μετ’ επιτάσεως από τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου που συμμετέχουν αυτές τις μέρες στα μπλόκα. 


Ζεσταίνουν τα μπλόκα οι συσκέψεις του Μαξίμου
Αμετακίνητοι παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες σε όλοι τη χώρα, με τα τρακτέρ παρατεταγμένα κατά μήκος της Ενικής Οδού, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα μπλόκα των αγροτών ολοένα και ενισχύονται, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, παρόλο που στον κόμβο της Νίκαιας επιχείρησαν δυο φορές πεζή να καταλάβουν την Εθνική και στη Λαμία έβαλαν μπρος τις μηχανές των τρακτέρ, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν λόγω των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που επικρατούν στην περιοχή.


Μάλιστα οι αγρότες αναφέρουν ότι επικρατεί κλίμα τρομοκρατίας καθώς τα ΜΑΤ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, σημειώνοντας συνεχώς αριθμούς πινακίδων, γεγονός που προβληματίζει τους αγρότες καθώς πολλοί από αυτούς είναι υπότροποι, με αρκετές δίκες στην πλάτη τους να εκκρεμούν. Στο μπλόκο της Νίκαιας, την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου οι αγροτοσυνδικαλιστές της "ομάδας Μπούτα" για να αναφερθούν στα επεισόδια που έγιναν χθες Πέμπτη με τις δυνάμεις της Αστυνομίας αλλά και να αναφερθούν και στις επόμενες κινήσεις τους. Την ίδια ώρα, στο χάρτη των κινητοποιήσεων φαίνεται πως προστίθενται και οι Κρητικοί, με την ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Ηρακλείου να πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου συζήτηση για τις κινητοποιήσεις ενώ την Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα παγκρήτια σύσκεψη στο Ηράκλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου