Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για τους αγρότες


 

Μέτρα ενίσχυσης των αγροτών ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης βγαίνοντας από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. "Έχουμε μελετήσει όλα τα επιμέρους αιτήματα των αγροτών. Και τα δώδεκα. Έχουμε επεξεργαστεί λύσεις και προτάσεις. Τις θέσαμε υπόψιν του πρωθυπουργού και των αρχηγών απόψε και έχουμε την έγκρισή τους και την πλήρη υποστήριξή τους στο να επιλυθούν τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα και να δρομολογηθούν οι λύσεις για την επίλυση και των υπολοίπων. Επειδή ορισμένα θέματα άπτονται του δικού μας υπουργείο αλλά και άλλα απαιτούν την συνεργασία με τα άλλα υπουργεία για αυτό και χρειάστηκε χρόνος προκειμένου να φθάσουμε σε αυτές τις λύσεις", είπε ο κ. Τσαυτάρης ο οποίος τόνισε ότι θέλει να πιστεύει ότι θα λήξουν οι κινητοποιήσεις."Η κυβέρνηση εξήντλησε τα περιθώρια που είχε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας προκειμένου να ικανοποιήσει στο μέτρο του δυνατού τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Αντιμετωπίζεται σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα με το ενεργειακό κόστος, αποκαθίσταται στα περυσινά επίπεδα η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, από τα 130 στα 160 εκατομμύρια ευρώ, και καθιερώνεται ειδικό αγροτικό νυχτερινό τιμολόγιο στη ΔΕΗ. Ρυθμίζονται τα κόκκινα δάνεια των αγροτών στην παλαιά Αγροτική Τράπεζα, και απομειώνονται οι υποθήκες", επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Χαρακόπουλος.
Ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι θεσπίζεται νυχτερινό τιμολόγιο ΔΕΗ από τον Ιούλιο για αγροτικές εργασίες ενώ είπε ότι θα δοθούν 30 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω ως επιστροφή ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, με το σύνολο της επιστροφής να φθάνει τα 160 εκατομμύρια ευρώ, 80 εκ των οποίων τον Φεβρουάριο και 80 τον Σεπτέμβριο.
Σημείωσε ότι θα επιστραφεί ΦΠΑ ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ σε 240.000 αληθινούς αγρότες καθώς μετά από ένα ξεκαθάρισμα που έγινε βρέθηκαν αγρότες που δήλωναν προϊόντα που δεν υπήρχαν και άρα δεν θα λάβουν κάποια επιστροφή. Αντιθέτως, κάποιοι άλλοι θα πάρουν και μάλιστα αυξημένο, σε ποσοστό άνω του 6% που προβλέπεται στο μνημόνιο. 
Επίσης, οι πολιτικοί αρχηγοί δεσμεύτηκαν να διευθετηθεί το συνταξιοδοτικό καθεστώς των αγροτών που γεννήθηκαν το 1948 και τέλςο συμφωνήθηκε να προχωρήσει η διαδικασία διευθέτησης των υποθηκών αγροτικής γης από την παλαιά Αγροτική Τράπεζα στη Νέα Τράπεζα Πειραιώς - Αγροτική. "Κανένας αγρότης δεν χάνει την γη του", είπε ο κ. Τσαυτάρης. 
Μετά τη συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών, τα μέτρα αυτά θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο και αναμένεται να κληθούν οι εκπρόσωποι των αγροτών για συζητήσεις. Αναμένεται από την κυβέρνηση αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου