Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Στις ακριβότερες χώρες η Ελλάδα

Παρά τη μικρή αποκλιμάκωση το 2012

Μεταβολές τιμών το 2012Στις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης παρέμεινε για μια ακόμη χρονιά (2012) η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης οι τιμές στις περισσότερες κατηγορίες αγαθών που συνθέτουν το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατέγραψαν μικρή αποκλιμάκωση.
Από την ανάλυση των στοιχείων που παρουσιάστηκαν από τον υφυπουργό, Αθανάσιο Σκορδά, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η βαριά φορολογία είναι η βασικότερη αιτία για την ανθεκτικότητα που παρουσιάζουν οι τιμές σε μία χώρα που διανύει το έκτο έτος ύφεσης.
Αν και ο κ. Σκορδάς απέφυγε να κατονομάσει το πραγματικό αίτιο για τη συγκράτηση των τιμών σε πολύ υψηλά επίπεδα για την οικονομική δυνατότητα της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας, το «φωτογράφησε» αναφέροντας ότι αν δεν υπήρχαν οι αυξήσεις κατά 27% στην κατηγορία ηλεκτρισμός, πετρέλαιο θέρμανσης και στερεά καύσιμα ο πληθωρισμός το 2012 θα ήταν αρνητικός.
Μεταβολές τιμών το 2012
Παρά ταύτα, ο υφυπουργός, εξέφρασε την ικανοποίησή του, όχι τόσο για τα ποσοστά μείωσης, αλλά για τη γενικότερη τάση αποκλιμάκωσης, καθώς σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μπήκε ένα φρένο στον κατήφορο. Η τάση είναι πλέον πτωτική, αλλά ας μην περιμένουν οι πολίτες να πέσουν οι τιμές όσο τα εισοδήματα. Δεν έχει συμβεί πουθενά στον κόσμο για να γίνει και στην Ελλάδα». Υπογράμμισε δε ότι «οι πολιτικές μας αρχίζουν να αποδίδουν» προεξοφλώντας ότι στο επόμενο διάστημα οι μειώσεις των τιμών θα είναι πιο αισθητές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλέον θετικό στοιχείο, είναι η κατά 0,54% μεσοσταθμική μείωση των τιμών στην κατηγορία «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», καθιστώντας την Ελλάδα τη μοναδική χώρα στην Ε.Ε., με αρνητική μεταβολή κατά το 2012. Στην κατηγορία αυτή οι υποκλάδοι που κατέγραψαν αύξηση τιμών είναι ο υποκλάδος «γαλακτομικά και αβγά» εξαιτίας των ανατιμήσεων στα αβγά, στο γιαούρτι και τη φέτα, ο υποκλάδος «κρέατα» λόγω των ανατιμήσεων στο μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας και ο υποκλάδος «ψάρια».
Πτωτικά, πάλι σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. 27, κινήθηκαν και οι τιμές των αλκοολούχων ποτών, του καπνού, των επίπλων χαλιών, της υγείας, της αναψυχής και των πολιτισμικών δραστηριοτήτων, του οπτικοακουστικού εξοπλισμού, της εκπαίδευσης, των ξενοδοχείων και εστιατορίων, των ειδών προσωπικής φροντίδας και των επικοινωνιών. Ωστόσο, ο κ. Σκορδάς εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία των τιμών στις επικοινωνίες, δηλώνοντας ότι δεν είναι ικανοποιημένος και ότι υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια μείωσης.
Αντίθετα ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές στην κατηγορία ένδυσης και υπόδηση, κατά 0,32%, τον ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα κατά 27,01% και τις μεταφορές κατά 1,69%.
Ελεγχοι για αγροτικά εφόδια
Στο μεταξύ, λόγο για «κατευθυνόμενη συνταγογράφηση» από κτηνιάτρους, γεωπόνους και συνεταιρισμούς στο κομμάτι των αγροτικών εφοδίων (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, σπόροι και ζωοτροφές) έκανε λόγο ο κ. Σκορδάς σχολιάζοντας τις αναφορές των αγροτών για υψηλό κόστος παραγωγής. Τέλος στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει μπει και το ζήτημα της εξέλιξης της τιμής της πατάτας, η τιμή της οποίας σύμφωνα με τον Εγχώριο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Δεκ.2011-Δεκ.2012) ενισχύθηκε κατά 15,55%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου