Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Τίποτα δεν έδωσε «τζάμπα» η κυβέρνηση στους αγρότες


 Με την απορία «αφού τους ικανοποιούμε ένα-ένα τα επιμέρους αιτήματα, γιατί να συνεχίσουν να είναι στους δρόμους» έκλεισε η συνέντευξη τύπου της Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Τσαυτάρη, έχοντας ήδη ενημερωθεί για τη δυσαρέσκεια από τη πλευρά των αγροτών για τις πρώτες ανακοινώσεις των νέων μέτρων.

Εάν εξετάσει κανείς μία-μία τις προτάσεις της κυβέρνησης, πρόκειται για θέματα που ούτως ή άλλως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια ή έπρεπε να είχαν γίνει. 
Εάν εξετάσει κανείς μία-μία τις προτάσεις της κυβέρνησης, πρόκειται για θέματα που ούτως ή άλλως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια ή έπρεπε να είχαν γίνει. Επίσης, στις περισσότερες «παροχές», το κράτος κάτι δίνει και κάτι παίρνει, τίποτα δεν προσθέτει στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.


Το πιο ενθαρρυντικό μέτρο είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων και των υποθηκών της πρώην ΑΤΕbank, από την οποία, όμως, θα κερδίσει το κράτος, μέσω της εξόφλησής τους σε βάθος χρόνου. Πρόκειται για τη νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία που βρίσκεται σε διαβούλευση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το δεύτερο πιο ενδιαφέρον μέτρο είναι η θέσπιση αγροτικού νυχτερινού τιμολογίου για το ρεύμα, που θα βοηθήσει σε δύο σκέλη: α) Μείωση του κόστους του ποτίσματος και β) εξοικονόμηση νερού, διότι οι αγρότες θα αποφεύγουν το πότισμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν μεγάλο ποσοστό του νερού εξατμίζεται.
Από κει και πέρα, ο κ. Τσαυτάρης εξειδίκευσε τα υπόλοιπα μέτρα και ανέφερε τα εξής:
- Αντί να δοθούν 130 εκατ. ευρώ ως επιστροφή στον ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες για το 2012, όπως είχαμε δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα, θα γίνει προσπάθεια να δοθούν 160 εκατ. ευρώ. Τα 80 εκατ. ευρώ θα δοθούν προς το τέλος Φεβρουαρίου και τα υπόλοιπα τον Σεπτέμβριο. Το ακριβές ποσό θα καθοριστεί από το πόσα χρήματα θα περισσέψουν από την επιστροφή φόρου του πετρελαίου θέρμανσης.
- Στην επιστροφή ΦΠΑ, που φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ για συντελεστή 6%, θα γίνεται μία ιδιαίτερη ανακατανομή:
Α) Κόβονται οι περίπου 37.000 αγρότες που φαίνεται από τη διασταύρωση των ελέγχων ότι παίρνουν παραπάνω επιστροφή ΦΠΑ από όσο εισόδημα δηλώνουν. Στη συνέχεια, μπαίνουν σε ένα καθεστώς ειδικού ελέγχου, μέχρι να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει με τα τιμολόγια που έχουν προσκομίσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011, περίπου το 65% των χρημάτων πήγε στους συγκεκριμένους 37.000 κωδικούς ΑΦΜ.
Β) Οι υπόλοιποι δικαιούχοι, που είναι περίπου 255.000 άτομα, θα πάρουν πίσω επιστροφή ΦΠΑ 6% συν ένα μέρος του ποσού που θα περισσέψει από τους κομμένους.
Ουσιαστικά, ο κ. Τσαυτάρης είπε ότι μέχρι τώρα από την επιστροφή του ΦΠΑ επωφελήθηκε μια συγκεκριμένη μερίδα παραγωγών, η οποία τώρα θα μπει στο στόχαστρο των ελεγκτών.
- Επεκτείνεται το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης για άλλα δύο χρόνια. Με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, δημιουργείται ένα κενό απασχόλησης και εισοδήματος μεταξύ του 65ου και του 66ου έτους, στους ανθρώπους που είχαν μεταβιβάσει τα χωράφια τους για να μπουν στο πρόγραμμα από τα 55 τους. Πρόκειται για αγρότες που είχαν γεννηθεί το 1948 και το 1949. Αποφασίστηκε για το 2012 και το 2013 η σύνταξή τους να καλυφθεί μέσω του προγράμματος πρόωρης σύνταξης.
- Στους βαμβακοκαλλιεργητές θα δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Πρόκειται, βέβαια, για κάτι που γίνεται κάθε χρόνο, και η «διευθέτηση» στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσαυτάρης είναι το αυτονόητο: Ότι θα συνυπολογίζεται η πιθανή απώλεια της παραγωγής από εξωγενείς παράγοντες, έτσι ώστε να μην χάσουν τη συνδεδεμένη οι καλλιεργητές με μικρές αποδόσεις. Περισσότερα στοιχεία για το ποσό ανά στρέμμα δεν έδωσε, λέγοντας ότι αναμένεται τις επόμενες μέρες ο υπολογισμός του συνόλου των στρεμμάτων που είναι επιλέξιμα για ενίσχυση.
- Αρχές Μαρτίου θα πληρωθεί η ενίσχυση de minimis στους ορεινούς και μετακινούμενους αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους, μαζί με την πρόσθετη ενίσχυση του άρθρου 68.
Τι απαντάει η συντονιστική επιτροπή αγώνα-μπλόκου Νίκαιας στις παροχές της κυβέρνησης
Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κάνει το άσπρο-μαύρο και διατείνεται ότι δίνει μια σειρά παροχών στους αγρότες ενώ στην πραγματικότητα πετάει κάποια δήθεν ψίχουλα, που όχι μόνο δεν λύνουν τα μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά οδηγούν σε εξαθλίωση και ξεκλήρισμα τους αγρότες, αφού στο άμεσο μέλλον θα έχουμε άσπαρτα χωράφια, μηδενική παραγωγή, μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση της χώρας.
Ορισμένα πανελλαδικά ΜΜΕ επιχείρησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις ανακοινώσεις του αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα τα αιτήματα των αγροτών, σε σύγκριση με άλλα τμήματα εργαζομένων. Είναι ψέμα και εμπαιγμός στον οποίο απάντησαν ήδη οι αγωνιζόμενοι αγρότες .
Η κοροϊδία είναι, ότι αφού κατήργησαν το αγροτικό ρεύμα, δηλώνουν τώρα ότι θα δώσουν φθηνό νυχτερινό ρεύμα από την 1η Ιούλη, ενώ θα συνεχιστούν οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος το Μάιο και Ιούλιο, καθώς  και το χαράτσωμα των γεωτρήσεων. Πρόκειται για εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα, δείχνει ότι το Υπουργείο έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Μας λένε ότι με το νυχτερινό πότισμα θα πληρώνουμε λιγότερο και θα γίνεται καλύτερη διαχείριση νερού. Προφανώς αγνοούν ότι οι γεωτρήσεις δουλεύουν 24 ώρες το 24ώρο τους θερινούς μήνες και πάλι δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις εκτάσεις με το νερό που χρειάζονται οι καλλιέργειες, γιατί δεν γίνονται έργα υποδομής. Αντίθετα πετσοκόβεται το Πρόγραμμα Δημόσιων Έργων(ΠΔΕ)  για τον αγροτικό τομέα. Επιμένουμε και ζητάμε άμεσα μείωση 30% στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.
Συνεχίζεται η κοροϊδία και με το αγροτικό πετρέλαιο, όπου ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που έτσι κι αλλιώς θα γινόταν και αφορά στην επιστροφή για το 2012.  Για να καταλάβει όλος ο ελληνικός λαός γιατί οι αγρότες το ξέρουν, αν πάρουμε ως παράδειγμα κάποιον βαμβακοπαραγωγό με 100 στρέμματα καλλιέργεια, η επιστροφή πετρελαίου είναι 700€, το 50% που θα δοθεί άμεσα είναι συνεπώς 350€, δηλαδή ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ. Για να βγουμε να σπείρουμε τη νέα καλλιεργητική περίοδο χρειάζονται  από 350-550€, δηλαδή η περίφημη επιστροφή είναι ένα γέμισμα πετρελαίου. Φτάνει πια η κοροϊδία!Απαιτούμε αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Προφανώς η κυβέρνηση είναι των εφοπλιστών και όχι των αγροτών…
Οσον αφορά στην επιστροφή του ΦΠΑ ο συντελεστής παραμένει μειωμένος στο 6% από το 11% που ήταν και ο υπουργός Αθ. Τσαυτάρης έφτασε σε σημείο να ανακοινώσει, ότι μετά την καταπολέμηση των πλαστών τιμολογίων μπορεί και να αυξηθεί το ποσό της επιστροφής του ΦΠΑ στους δικαιούχους αγρότες. Μιλάμε για ψίχουλα όπως και να έχει. Από τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ οι αγρότες χάνουν 180 εκατ. ευρώ ετησίως. Το αίτημά μας  είναι να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ  και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
Πρόκληση αποτελεί επίσης  η αναφορά στα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών και στη ρύθμισή τους, ενώ η εξάλειψη της υποθήκης για όσα δάνεια ξοφληθούν στο ύψος του 120% του χρέους είναι παραπάνω από κοροϊδία, αφού κανείς αγρότης δε θα έφτανε σε αυτό το σημείο, αν μπορούσε να πληρώνει έστω και τις ελάχιστες δόσεις των δανείων. Το ζήτημα είναι ότι οι αγρότες που δε θα μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις, στην ουσία θα χάσουν τα σπίτια τους και τα χωράφια τους, αφού δίνεται το δικαίωμα στις τράπεζες να τα νοικιάζουν στο όνομα της αποπληρωμής των χρεών.
Η λίστα της κοροϊδίας συνεχίζεται με την ανακοίνωση καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι για το 2012 μέσα στο Φλεβάρη, η οποία έτσι κι αλλιώς θα δινόταν και μάλιστα θα είναι και μειωμένη λόγω του προστίμου συνυπευθυνότητας επειδή ξεπεράστηκε το εθνικό στρεμματικό πλαφόν. Και αυτό εμφανίζεται  ως παροχή προς τους βαμβακοπαραγωγούς, αλλά και προς εκείνους που έπαθαν μεγάλες ζημιές από το πράσινο σκουλήκι, στους οποίους η τρικομματική κυβέρνηση αρνείται να καταβάλει αποζημιώσεις.
Ως μέτρο εμφανίζονται και οι λεγόμενες εισοδηματικές ενισχύσεις - ψίχουλα (ντε μίνιμις) για τους κτηνοτρόφους, μιας και η πλειοψηφία των αιγοπροβατοτρόφων και των βοοτρόφων στις πεδινές περιοχές έχουν λαμβάνειν στην πλειοψηφία τους 300 - 500 ευρώ όλα κι όλα, ενώ στις ορεινές περιοχές δε φαίνεται ότι θα δοθεί τίποτα και η μερίδα του λέοντος από τα 30 εκατ. ευρώ θα προσφερθεί στις μεγάλες βιομηχανικές κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Ζητάμε δωρεάν νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων.
Η κοροϊδία συνεχίζεται με την ίδρυση του λεγόμενου ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας που πιο πολύ αφορά σε ιδιώτες επιχειρηματίες παρά στους αγρότες. Φυσικά και δεν μας καλύπτουν οι εξαγγελίες για τις συντάξεις και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και στις εξευτελιστικές συντάξεις του ΟΓΑ.
Σαφέστατα δεν μας ικανοποιούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, γιατί ούτε στο ελάχιστο βάζουν φρένο στην καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους των αγροτοπαραγωγών. Για μια ακόμη φορά δεν πήραμε  απάντηση στα  συγκεκριμένα στα αιτήματα που θέσαμε στο υπόμνημα μας κατά την συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Με το πρόσχημα της κρίσης βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη μας και μας αρπάζουν πάνω από 2 δις ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που δεν ζητάμε ουσιαστικά ούτε ένα ευρώ από την κυβέρνηση, τα αιτήματα μας είναι αμυντικά με την έννοια ότι ζητάμε να μην μας πάρουν ακόμη περισσότερα από την τσέπη. Το ζήτημα δεν είναι ότι  το κράτος δεν έχει χρήματα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά ότι θέλει πάλι να τα  πάρει από τους πολλούς εργαζόμενους, για να τα δώσει και πάλι στους λίγους, στους τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομηχάνους, μεγαλοξενοδόχους κ.ά  . Επιχειρούν και πάλι με αφορμή τα ψίχουλα που δήθεν μας δίνουν, να δημιουργήσουν κοινωνικό αυτοματισμό όπως εκφράστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Μ. Χαρακόπουλο που είπε ότι για κάθε ευρώ που δίνουν στους αγρότες παίρνουν ένα ευρώ από τα άλλα κοινωνικά στρώματα. Την απάντηση την δίνουν τα λαϊκά στρώματα και οι μαζικοί φορείς που όλοι ανεξαιρέτως στέκονται στο πλευρό μας και εκφράζουν την συμπαράσταση τους στα δίκαια αιτήματα μας.
Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας να ενισχύσουν τα αγροτικά μπλόκα και να διεκδικήσουν απαντήσεις και βιώσιμες λύσεις στα αιτήματα μας. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας. Αύριο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 12 το μεσημέρι και μετά στον ΕΛΓΑ με στόχο την ανατροπή του νόμο και της λειτουργίας του ΕΛΓΑ.        Το Μπλόκο Νίκαιας απευθύνει ενωτικό κάλεσμα σε όλα τα μπλόκα της χώρας για συντονισμό της πάλης μας στην βάση του υπομνήματος και των  αιτημάτων που θέσαμε στην συνάντηση μας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ξέχωρα από τα ιδιαίτερα αιτήματα που μπορεί να έχει κάθε περιοχή. Καλούμε αντιπροσωπείες από τα όλα τα μπλόκα να έρθουν στον Κόμβο Νίκαιας, στο αγροτικό μπλόκο της Θεσσαλίας, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι και εκεί να συζητήσουμε για τα επόμενα βήματα της κινητοποίησης μας.
Εκφράζουμε τη συμπαράσταση στη μαχητική σπουδάζουσα νεολαία που είναι στους δρόμους και όλους εκείνους τους εργαζόμενους, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για το δίκιο τους και γνωρίζουν τον αυταρχισμό και την καταστολή. Ο νόμος του δίκιου θα νικήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου