Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Στα «όρια επιβίωσης» τα μισά νοικοκυριά


 

Έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
 
Οικονομία - ευρώ - χρήματα - φωτογραφία αρχείου #3
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Σημαντική μείωση των εισοδημάτων, περικοπές στην αγορά ακόμη και ειδών διατροφής και αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις φορολογικές και οικονομικές τους υποχρεώσεις είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις της κρίσης, που καταγράφονται σε έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας «Εισόδημα - Δαπάνες Νοικοκυριών» που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο το 93,1% των νοικοκυριών έχει υποστεί μειώσεις εισοδήματος το διάστημα της κρίσης, με το μέσο όρο της μείωσης, σε σύγκριση με τρία χρόνια πριν, να ανέρχεται στο 38%. Ένα στα δύο νοικοκυριά αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, αφού, βάσει της μελέτης, για την κάλυψη των βασικών υποχρεώσεων αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει πόρους από πηγές πέραν του τρέχοντος εισοδήματος- (δανεισμό από φίλους/συγγενείς, κάρτες, αποταμίευση).
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΒΕΕ ουσιαστικά «βρισκόμαστε μπροστά στην παγίωση μιας οικονομικής κατάστασης που μας οδηγεί στην ‘οικονομία- κοινωνία του 50%’, ωθώντας στο περιθώριο και τα όρια επιβίωσης το υπόλοιπο μισό του πληθυσμού».
Η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών (το 72%) αναμένει παράλληλα περαιτέρω συρρίκνωση εισοδημάτων του το 2013, ενώ οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Η έρευνα περιγράφει με μελανά χρώματα και την κατάσταση όσον αφορά στην απασχόληση, καθώς τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία, ενώ, για το 40% των νοικοκυριών οι συντάξεις αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος.
Το 40% περίπου των νοικοκυριών ανέφερε επίσης ότι έχεικαθυστερημένες οφειλές, μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τις πάγιες ανάγκες του νοικοκυριού (φως, νερό, ενέργεια), τις οφειλές προς εφορία και τις δανειακές υποχρεώσεις.

  • Το 93,1% έχει υποστεί μειώσεις εισοδήματος

  • 4 στα 10 νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άνεργο

  • Το 40% έχει καθυστερημένες οφειλές

  • 9 στα 10 νοικοκυριά μείωσε τις δαπάνες για διασκέδαση

  • Το 42,5% αγοράζει προϊόντα χαμηλότερηςποιότητας.

  • Το 47% είναι δεκτικό στη μη έκδοση αποδείξεων

  • Το 50% δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στιςφορολογικές υποχρεώσεις
Σημαντική είναι ακόμη η επίπτωση της κρίσης στιςκαταναλωτικές συνήθειες. Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει κάνει περικοπές ακόμη και στα είδη διατροφής, το 80% στις μετακινήσεις, το 92% στις δαπάνες ένδυσης- υπόδησης και το 83,2 στη θέρμανση του νοικοκυριού.
Εννέα στα δέκα νοικοκυριά έχουν κάνει περικοπές στις δαπάνες για «διασκέδαση και διαχείριση ελεύθερου χρόνου» (εστιατόρια, καφέ, σινεμά, ταξίδια, αρτοποιεία), ενώ το 42,5% των νοικοκυριών δήλωσε ότι αγοράζει προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας.
Την ίδια ώρα, η αγορά βρίσκεται σε μια παρατεταμένη «χειμερία νάρκη», δεδομένου ότι το 70% των νοικοκυριών αναμένει τις εκπτώσεις για να αγοράσει βασικά αγαθά.
Η ΓΣΕΒΕΕ κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» και για την άμβλυνση της φορολογικής συνείδησης που αποτυπώνει η έρευνα, με το 47% του πληθυσμού να είναι δεκτικό στη μη έκδοση αποδείξεων. Όπως επισημαίνει, η μεγάλη φορoλογική επιβάρυνση σε προϊόντα και υπηρεσίες σε συνδυασμό με την συρρίκνωση και υπερφορολόγηση των εισοδημάτων «χαλαρώνει» τα φορολογικά ήθη με ορατό τον κίνδυνο μείωσης και των δημόσιων εσόδων.
«Οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις και η ακολουθούμενη με όλο και μεγαλύτερη ένταση πολιτική εσωτερικής υποτίμησης έχει πλέον φθάσει στα ιστορικά της όρια, ενώ έχει εξωθήσει στα οικονομικά τους όρια καταναλωτές και επιχειρήσεις», υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία, με αφορμή την έρευνα.
Χαρακτηρίζει τέλος «επιτακτική ανάγκη» την προώθηση στοχευμένων παρεμβάσεων σε ό, τι αφορά στην κινητικότητα της οικονομίας (επενδύσεις) σε μικρή κλίμακα,  τη δίκαιη κατανομή βαρών, τη μείωση του Φ.Π.Α (ιδιαίτερα στην εστίαση) και την άσκηση πολιτικών απασχόλησης για την «ραχοκοκαλιά» της απασχόλησης που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου