Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Κέρδη και ζημιές για τις αγροτικές επιδοτήσεις από τη νέα ΚΑΠ



Ανακατανομή κονδυλίων και περιβαλλοντικοί όροι για τις αγροτικές επιδοτήσεις

 
Κέρδη και ζημιές για τις αγροτικές επιδοτήσεις από τη νέα ΚΑΠ
Οφέλη για κάποιους αγρότες, απώλειες για άλλους φέρνουν οι μέχρι τώρα προτάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (2014-2020), καθώς καθιερώνονται νέοι περιβαλλοντικοί όροι για την είσπραξη από τους παραγωγούς των επιδοτήσεων, ενώ προωθούνται μέτρα για τη σταδιακή ανακατανομή των κονδυλίων ακόμη και μέσα στις περιφέρειες του ίδιου κράτους. «Ξεχάστε τις επιδοτήσεις έτσι όπως τις παίρνατε παλιά», είναι το μήνυμα της νέας ΚΑΠ, αφού για ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα εισπράττουν στο εξής οι αγρότες, το 30% της συνολικής ενίσχυσης, θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα πράσινα κριτήρια.Μπορεί αυτά να αφορούν μόνο όσους καλλιεργούν πάνω από 100 στρέμματα – στην περίπτωση της Ελλάδας μεταφράζεται σε ποσοστό κάτω του 5% του συνόλου των 700.000 παραγωγών –, σηματοδοτεί ωστόσο μια ουσιώδη διαφορά σε σχέση με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007-2013. Ταυτόχρονα έρχονται αλλαγές, όπως η σταδιακή ανακατανομή έως το 2019 των ενισχύσεων μεταξύ των περιφερειών της ίδιας χώρας, όχι όπως εννοούνται με τα σημερινά διοικητικά όρια αλλά όπως θα οριστούν με βάση αγρονομικά κριτήρια (π.χ. διαχωρισμός μεταξύ βοσκοτόπων και γεωργικών εκτάσεων ή μεταξύ πεδινών και ορεινών περιοχών) ή ακόμη και με εισοδηματικά δεδομένα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα μπορεί να μειωθεί, για παράδειγμα, η επιδότηση που παίρνει βάσει υψηλών ιστορικών δικαιωμάτων (1999-2001) ένας ελαιοπαραγωγός στην Κρήτη προς όφελος συναδέλφου του στη Φθιώτιδα.
Πρόκειται για μερικές μόνο από τις βασικές καινοτομίες που προκύπτουν από το κείμενο στο οποίο κατέληξε πρόσφατα το Συμβούλιο Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και  παρουσίασε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, διευκρινίζοντας ότι τελεί ακόμη υπό διαπραγμάτευση και θα οριστικοποιηθεί στην καλύτερη περίπτωση τον προσεχή Ιούνιο.
Κατά τα λοιπά, τα συνολικά κεφάλαια που θα εισπράξει η Ελλάδα για την επταετία 2014-2020, με βάση τουλάχιστον και τις τελευταίες προτάσεις, θα ανέλθουν σε 18,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 δισ. αφορούν άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες και 3,74 δισ. σε αναπτυξιακά έργα στην ύπαιθρο. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα την τρέχουσα προγραμματική περίοδο εισέπραξε περίπου 20 δισ. ευρώ (16 δισ. άμεσες ενισχύσεις και 3,8 δισ. για αγροτικά έργα). Στα χρήματα αυτά ωστόσο, όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης, μπορεί να προστεθούν επιπλέον πόροι μετά το 2016 για ενίσχυση καινοτόμων δράσεων, ποσά από την ΕΚΤ για την απασχόληση, επιπρόσθετα ποσά από τη νέα αποτίμηση των δικαιωμάτων της χώρας με βάση τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία (και όχι εκείνα του 2009 στα οποία βασίστηκε η πρόταση της Κομισιόν) καθώς και ποσά για την έρευνα, την τεχνολογία και την εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου