Όταν ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία εκφράζει την απαισιοδοξία του για το κατά πόσον ο Ερντογάν θα «τιθασευθεί» εξαιτίας της «απολογίας» των Ισραηλινών για το θέμα του «Μαβί Μαρμαρά», τότε είναι προφανές ότι το κλίμα στις διμερείς σχέσεις παραμένει βαρύ και η καχυποψία για τις εκατέρωθεν προθέσεις κάθε άλλο παρά έχει υποχωρήσει.
Πρόκειται για τον διακεκριμένο ακαδημαϊκό, καθηγητή σπουδών πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Μπαρ-Ιλάν, Εφρέμ Ίμπαρ, ο οποίος επίσης είναι διευθυντής του διεθνούς φήμης Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών Μπεγκίν-Σαντάτ (BESA), ο οποίος σε παρέμβασή του χαρακτηρίζει την «απολογία» ως «διπλωματικό σφάλμα», τόσο από απόψεως ουσίας, όσο και απόψεως χρονικής επιλογής. Ο καθηγητής εκτιμά ότι οι προσδοκίες εξομάλυνσης ως αποτέλεσμα της απολογίας είναι απλά απατηλές.
Να θυμίσουμε επίσης ότι ο συγκεκριμένος ακαδημαϊκός είναι συγγραφέας ενός σημαντικού και για την Ελλάδα βιβλίου, με τίτλο «Η Εθνική Ασφάλεια των Μικρών Κρατών σε έναν Μεταβαλλόμενο Κόσμο» (The National Security of Small States in a Changing World).
Η συμφωνία δεν συνοδεύεται από μια δέσμευση πλήρους αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων και δεν θα αποτρέψει τον Ερντογάν να εμπλακεί στη γνωστή του ρητορική εναντίον του Ισραήλ. Η δε πρόθεσή του να επισκεφτεί τη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, χαρακτηρίζεται από τον καθηγητή ως «χαστούκι στο πρόσωπο του Ισραήλ και των ΗΠΑ».
Ο Εφρέμ Ίμπαρ ξεκαθαρίζει ότι κεντρικός στόχος της νεο-οθωμανικής εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας είναι να εξασφαλίσει ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και τον ισλαμικό κόσμο, χαρακτηρίζοντας τον Ερντογάν ως «απλά και ξεκάθαρα αντισημίτη». Επαναλαμβάνουμε, ο συγκεκριμένος επιστήμονας ήταν από τους σημαντικότερους υποστηρικτές των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, καθώς η σχετική φημολογία θέλει το BESA να δεχόταν και σημαντική χρηματοδότηση από την Τουρκία για ερευνητικά προγράμματα. Για του λόγου το αληθές, δείτε τι γράφαμε για τον συγκεκριμένο καθηγητή στις 19/7/2011: http://www.defence-point.gr/news/?p=15570
Η τουρκική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει ο Ίμπαρ, συγκρούεται με τα ισραηλινά συμφέροντα και τα σχέδια να εξάγει μέσω της Κύπρου φυσικό αέριο στη «διψασμένη για ενέργεια Ευρώπη» και προειδοποιεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ακόμα και στρατιωτική βία για να διασφαλίσει τον ρόλο της στην ενεργειακή αγορά.
Πολύ ενδιαφέρον, ειδικά για την Ελλάδα, έχει άλλη μια παρατήρηση του διακεκριμένου επιστήμονα: Αναφέρει, ότι σημασία έχει και το πως μια περιοχή της οποίας το πρίσμα στις διεθνείς σχέσεις είναι η «πολιτική της ισχύος» (power politics) θα αντιληφθεί την ισραηλινή απολογία, καθώς ίσως κάνει την κυβέρνηση Νετανιάχου να μοιάζει αδύναμη!
«Η αίσθηση αδυναμίας προσκαλεί συνήθως την επιθετικότητα στη σκληρή μας γειτονιά» (perceived weakness usually invites aggression in our tough neighbourhood) είναι η ακριβής έκφραση που χρησιμοποιεί και υπαινίσσεται ότι το Ιράν και η Αίγυπτος θα μπορούσαν ακόμα και να συνεργαστούν με την Άγκυρα στρεφόμενες κατά του Ισραήλ. Η σημασία για την Ελλάδα περιγράφεται από τον αγγλικό όρο… Ας αναρωτηθούμε εάν αυτό που θεωρείται δεδομένο στους κύκλους των ειδικών των διεθνών σχέσεων, ισχύει και για τη χώρα μας κι εάν έχει αναλόγως προσαρμοσμένη την πολιτική της.
Εν κατακλείδι, ο Εφρέμ Ίμπαρ αναγνωρίζει ότι η «απολογία» μπορεί να αποτελεί διπλωματική επιτυχία των ΗΠΑ, την ίδια όμως στιγμή αποκαλύπτει την «επικίνδυνη παρανόηση» της Τουρκίας ως εκπροσώπου του «μετριοπαθούς Ισλάμ», εκτίμηση που είναι «απίστευτα αφελής», για μια Τουρκία που «απομακρύνεται από τη Δύση και τις αξίες της».
Καταλήγει το πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό άρθρο του λέγοντας ότι «η απολογία της Ιερουσαλήμ μόνο διευρύνει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας και αποδυναμώνει την αποτροπή του Ισραήλ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου